Balkanin kulttuurimatka

Balkanin kiertomatka - Albania, Kosovo & Montenegro

Kolme Eteläisen Balkanin valtiota vaihtuvine maisemineen

Kulttuuri
11
Vuorokautta
2
Majoituksen taso

Matkan perustiedot

Eteläisen Balkanin kiertomatkamme kohteina ovat eurooppalaisittain eksoottinen Albania, sekä maailman uusimpiin itsenäisiin valtioihin kuuluvat Montenegro ja Kosovo. Balkanin kauniit vuoristomaisemat, rannikon keskiaikaiset kauppakaupungit, ottomaanivallan aikaiset basaarit, albaanien muinainen kulttuuri ja erikoinen kieli, sekä Balkanin slaavien historia tulevat tutuksi matkalla, antiikin ajan raunioita ja ortodoksiluostareita unohtamatta.

Kattava kiertomatkaohjelmamme suuntaa Albaniasta Montenegron kautta Kosovoon, ja sieltä takaisin Albaniaan, sisältäen kolmen valtion hienoimmat nähtävyydet. Matkaohjelma on tiivis, mutta alueen lyhyet välimatkat mahdollistavat sen, ettei aikasi mene autossa istumiseen.

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI - TIRANA

Lennot Albaniaan, Tiranan Äiti Teresan mukaan nimetylle lentokentälle. Kuljetus hotellille, illallinen ja yöpyminen Tiranassa. (I)

Majoitus
Hotel Doro City / Hotel Theranda tai vastaava

2. päivä - TIRANA - KRUJE - BUDVA

Ajamme Tiranasta pohjoiseen kohti Montenegroa. Tutustumme matkan varrella mm. Krujën ja Shkodërin ikivanhoihin kaupunkeihin historiallisine nähtävyyksineen. Iltapäivän päätteeksi ylitämme rajan Montenegroon ja ajamme Adrianmeren rannikolle Budvan kaupunkiin, joka on matkakohteena nosteessa olevan Montenegron Rivieran keskuspaikka. Illallinen ja yöpyminen Budvassa. (A,I)

Majoitus
Iberostar Bellevue tai vastaava

3. päivä - KOTOR - CETINJE - PODGORICA

Aamiaisen jälkeen tutustumme Budvan vanhaankaupunkiin linnoituksineen opastetulla kierroksella ennen lyhyttä automatkaa pohjoiseen, vuonomaisen Kotorinlahden rannikolle. Siellä tutustumme hyvinsäilyneeseen keskiaikaiseen maailmanperintökohteeseen Kotorin kaupunkiin, sekä pienempään, barokkityyliseen Perastin kaupunkiin, josta käsin teemme veneretken läheisen saaren kauniiseen kappeliin. Iltapäivällä vierailemme vielä Montenegron vanhassa, vuorten suojissa olevassa pääkaupungissa Cetinjessä ennen siirtymistä maan nykyiseen pääkaupunkiin Podgoricaan illalliselle ja yöpymään. (A,I)

Majoitus
Hotel Ramada / Hotel New star tai vastaava

4. päivä - PODGORICA - DECAN - GJACOVA

Tänään on vuorossa hieman pidempi, n. 4 tunnin ajomatka Podgoricasta maailman uusimpana itsenäisenä valtiona tunnettuun Kosovoon. Ylitämme matkalla Dinaaristen Alppien vuoriston ja ihailemme Tara-joen kanjoniin avautuvia maisemia. Kosovossa vierailemme 1300-luvulla rakennetussa Decanin ortodoksiluostarissa, joka on nykyisin UNESCOn maailmanperintökohde. Tutustumme myös pieneen maalaiskylään Drenociin, jossa lounastamme perinteiseen albaanityyliin ennen siirtymistä Gjakovën kaupunkiin, jossa teemme kaupunkikierroksen ja majoitumme. (A,I)

Majoitus
Hotel Carshia e Jupave tai vastaava

5. päivä - PRIZREN - PRISTINA

Aamupäivällä tutustumme Etelä-Kosovon Prizrenin kaupungin historiallisiin kohteisiin ja käsityöläiskortteleihin. Iltapäivällä autokuljetus Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan, jossa yövymme. Matkalla vierailemme historiallisissa kohteissa, kuten Gracanican ortodoksiluostarissa ja Ulpianan antiikinaikaisilla raunioilla. (A,I)

Majoitus
Hotel Centrum tai vastaava

6. päivä - PRISTINA - TIRANA

Teemme aamupäivällä kaupunkikierroksen Pristinassa. Vierailemme mm. 1400-luvulla rakennetussa Fatih-moskeijassa ennen n. 3,5h autokuljetusta Kosovosta takaisin Albaniaan ja sen pääkaupunkiin Tiranaan. Tiranassa ehdimme vielä tutustua maata Kylmän sodan aikana hallineen stalinistisen diktaattorin Enver Hoxhan ydinaseiskun varalta rakennuttamassa bunkkerissa, joka toimii nykyisin museona ja taidenäyttelynä. Illallinen ja yöpyminen Tiranassa. (A,I)

Majoitus
Hotel Doro City / Hotel Theranda tai vastaava

7. päivä - DURRES - APOLLONIA - BERAT

Aamiaisen jälkeen vajaan tunnin autokuljetus Tiranasta Adrianmeren rannikolle Durrësiin, jonka antiikinaikaiseen amfiteatteriin tutustumme ennen lounasta. Lounaan jälkeen ajamme muinaisen Apollonian korinttilaiskaupungin raunioille, joka omana aikanaan 500-luvulla eaa. oli eräs antiikin ajan suurimmista kaupungeista. Apollonian raunioilta jatkamme matkaa Beratin ikivanhaan kaupunkiin, jossa nautimme illallisen ja yövymme. (A,I)

Majoitus
Rezidenca Desaret / Vila Aleksander tai vastaava

8. päivä - BERAT & GJIROKASTRA

Päivän ohjelmaan kuuluu tutustuminen kahteen historialliseen UNESCO:n maailmanperintökohteeseen, yli 2000 vuotta vanhaan Beratin kaupunkiin linnoineen, sekä ottomaanien aikaiseen Gjirokastran kaupunkiin, jossa myös yövymme. (A,I)

Majoitus
Villa Sharm tai vastaava

9. päivä - SARANDA & BUTRINT

Aamiaisen jälkeen 1,5h ajomatka Joonianmeren rannikolle Sarandën kaupunkiin, joka tunnetaan myös Albanian Rivierana. Sieltä käsin tutustumme läheiseen Butrintin muinaiskaupunkiin, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde ja kenties Albanian hienoin historiallinen kohde, sekä luonnonkauniiseen Porto Palermon lahteen ja 1800-luvulta peräisin olevaan Ali Pashan linnaan. Illallinen ja yöpyminen Himarën kylässä. (A,I)

Majoitus
Hotelli

10. päivä - DHERMI - VLORE - TIRANA

Tänään palaamme Eteläisestä Albaniasta takaisin Tiranaan. Matkalla vierailemme kauniissa Dhërmin kylässä luostareineen, Llogaran kansallispuistossa, sekä Vlorën kaupungissa. Yöpyminen Tiranassa. (A,I)

Majoitus
Hotel Doro City / Hotel Theranda tai vastaava

11. päivä - TIRANA - HELSINKI

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle ja lennot takaisin kotimaahan, jonne saavutaan alkuillasta. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 10-20 hlö.

Matkan hintaan sisältyy

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Ruokajuomia
 • Henkilökohtaisia kuluja
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja.
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö

Lennämme Albaniaan Turkish Airlinesin reittilennoilla. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput.

Tietoa maasta: 

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Albaniaan, Montenegroon eivätkä Kosovoon. Voimassa oleva passi tarvitaan mukaan. 

Tarvitset matkalle normaalin matkavakuutuksen. Suosittelemme sellaisen matkavakuutuksen ottamista, jossa on peruutusturva.

Virallinen kieli Albaniassa ja Kosovossa on albania (Kosovossa myös serbia), ja Montenegrossa montenegro. Englantia ja saksaa osataan jonkin verran. Matkanjohtaja ja paikallisopas auttavat mielellään tarvittaessa tulkkauksessa.

Montenegron ja Kosovon rahayksikkö on euro. Albanian rahayksikkö taas on lek (ALL). Paikallista valuuttaa voi vaihtaa tai nostaa paikan päältä kaupunkien pankkiautomaateista yleisimmillä luottokorteilla. Eurot kelpaavat myös Albaniassa monin paikoin maksuvälineenä. Matkalla on puolihoito, joten rahaa tarvitaan lähinnä lounaisiin, ruokajuomiin, juomarahoihin ja matkamuistoihin ym. ostoksiin.

Ilmasto eteläisellä Balkanilla on rannikkoalueilla tyypillisen välimerellinen kuivahkoine, lämpimine kesineen ja lauhkeine, kosteampine talvineen. Sää sisämaassa ja vuoristoalueilla on usein rannikkoa viileämpi ja arvaamattomampi.