Bosnian patikointimatka

Bosnian patikointimatka

Patikointia Balkanin alueen kauneimmissa vuoristomaisemissa rauhallisessa Bosnia-Hertsegovinassa

Patikointi
9
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
2
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Bosnia-Hertsegovina on toistaiseksi vielä suomalaisille melko tuntematon aktiivimatkakohde Balkanin niemimaalla. Patikoinnin lomassa tutustumme monikulttuurisen maan värikkääseen historiaan ja perinteisiin. Patikointimatka Bosniassa vie meidät maan vuoristoiselle maaseudulle eri kansallisuuksien ja uskontokuntien - bosniakkien, serbien ja kroaattien alueiden läpi. 

Patikoimme Bosnia-Hertsegovinan korkeimmalle huipulle Maglic-vuorelle (2386m), näemme vesiputouksia, jäätikköjärviä ja maailmanperintökohde Perucican ikimetsää. Tutustumme matkalla myös Sarajevon, Mostarin ja Dubrovnikin kaupunkeihin. Lisäarvoa matkalle tuovat paikallinen ruokakulttuuri, joka on saanut vaikutteita turkkilaisesta keittiöstä, sekä suomalaisille edullinen hintataso.

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI - DUBROVNK - TREBINJE

Lento Kroatian rannikolle Dubrovnikiin, kuljetus lentokentältä Bosnia-Hertsegovinan puolelle, Hertsegovinan alueella sijaitsevaan, serbien itsehallintoalueeseen kuuluvaan Trebinjen kaupunkiin. Nautimme tervetuloillallisen kaupungin ylpäuolisella kukkulalla. Yöpyminen Trebinjessä. (I)

Majoitus
Hotel Platani tai vastaava

2. päivä - SUTJESKAN KANSALLISPUISTO

Aamiaisen jälkeen jatkamme matkaa kohti Sutjeskan kansallispuistoa. Lounaan jälkeen patikoimme Balkanin alueen hienoimpiin kuuluvan kansallispuiston maisemissa. UNESCOn maailmanperintökohde, Perućican aarniometsä on osa Sutjeskan kansallispuistoa. Nousemme Ugljesin huipulle (1858m) ja ihailemme Dinaaristen Alppien huikeita maisemia. Paluu Gornje Bare -järvelle Tovamican harjanteen kautta. Patikointipäivä on paikoin haastava, mutta maisemat ehdottomasti vaivan arvoisia. Patikointipäivän päätteeksi siirrymme majoittumaan puiston läheisyyteen, Tjentisten laaksoon. Patikointia n. 5h, 9km. (A,L,I)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
Hotel Mladost tai vastaava

3. päivä - SUTJESKA, MAGLIC-VUORI (2386M)

Toinen patikointipäivämme Sutjeskan kansallispuistossa on myös matkan haastavin. Aamiaisen jälkeen autokuljetus Lokva Dernecisteen, josta patikoimme Bosnia-Hertsegovinan korkeimmalle huipulle, Maglic-vuorelle (2386m). Nousu huipulle kestää n.4h ja se palkitaan hyvän sään aikana mahtavilla näköaloilla kohti Adrianmeren rannikkoa ja Montenegroa. Korkeuserot ovat paikoin jyrkkiä ja nousureitti ei sovi korkean paikan kammoiselle. Lounaan jälkeen laskeudumme Trnovacko-järvelle. Iltapäivällä jatkamme patikointia Prijevoriin, mistä autokuljetus takaisin Tjentisteen. Patikointia n. 9h, n.14km. (A,L,I)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
Hotel Mladost tai vastaava

4. päivä - SARAJEVO

Vapaapäivä patikoinnista. Kuljetus Hertsegovinasta Bosnian alueelle, maan pääkaupunkiin Sarajevoon. Sarajevossa opastettu kaupunkikierros ja iltapäivällä vapaata aikaa kaupunkiin tutustumiseen. Yöpyminen Sarajevossa. (A)

Aktiviteetit
Kaupunkikierros
Majoitus
Hotel Hecco tai vastaava

5. päivä - BUKOVIK, SKAKAVAC

Aamiaisen jälkeen lyhyt ajomatka Sarajevon pohjoispuoliseen vuoristoon Crepoljskoon. Täältä alkaa päivän patikointiosuus kohti Bukovikin huippua (1534m). Bukovikiltä jatkamme Skakavacin vesiputoukselle, joka on Bosnia-Hettsegovinan korkein putous (n. 98m). Vesiputouksella nautimme pikniklounaan, jonka jälkeen laskeudumme kivikkoista polkua alas vesiputouksen juurelle ihailemaan sumuista metsämaisemaa. Paluu Sarajevoon iltapäivän päätteeksi. Patikontia n.4-5h, n.11km (A,L)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
Hotel Hecco tai vastaava

6. päivä - BJELASNICA, LUKOMIR

Tänään on ohjelmassa patikointi Bjelasnican vuorelle, jossa järjestettiin Sarajevon Olympialaisten 1984 vuoristolajit. Patikoimme Umoljanin kylästä vuorenrinteitä pitkin kauniissa maisemissa kohti Lukomiria, Bosnian korkeimmalla sijaitsevaa kylää (1469m). Lukomirissä kyläläiset vielä elävät perinteiseen tyyliin. Nautimme perinteisen lounaan ennen kuljetusta kylästä takaisin Sarajevoon. Patikointia n.4h, n.7km (A,L)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
Hotel Hecco tai vastaava

7. päivä - NERETVA-JOKI - MOSTAR

Tänään palaamme Hertsegovinan alueelle ja patikoimme Neretva-joen maisemissa. Patikoimme Kasicin vuoristokylästä jylhissä maisemissa kohti Neretva-joen kanjonia. Matkalla ylitämme joen riippusiltaa pitkin. Päivän päätteeksi jatkamme matkaa Hertsegovinan alueen suurimpaan kaupunkiin, historialliseen Mostariin, jossa yövymme. Patikointia n.5h, n. 7km. (A,L)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
Hotel Almira tai vastaava

8. päivä - MOSTAR - DUBROVNIK

Aamiaisen jälkeen tutustumme Mostarin kaupunkiin. Mostar oli 1990-luvun sodan aikana jakautunut kahtia kroaattien ja bosniakkien puoliskoihin omilla puolillaan Neretva-jokea, ja sodan jälkiä on edelleen nähtävissä kaupunkikuvassa. Lounaan jälkeen jatkamme matkaa kohti Kroatiaa ja Dubrovnikia, jossa yövymme. Dubrovnikissä iltapäivä vapaata aikaa käydä esimerkiksi Dubrovnikin kuuluisassa vanhassakaupungissa tai uimassa hotellin lähellä olevalla rannalla. (A)

Aktiviteetit
Kaupunkikierros
Majoitus
Hotelli

9. päivä - DUBROVNIK-HELSINKI

Aamiaisen jälkeen vapaata aikaa Dubrovnikissä ennen kuljetusta lentokentälle. Paluulento Suomeen lähtee alkuillasta. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 10-20 hlö

Matkan hintaan sisältyy: 

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut 
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot

Matkan hinta ei sisällä: 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja.
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö

Lounaat patikointipäivinä ovat retkilounaita.

Huom: Matkaohjelman reitit ja niiden järjestys saattavat vaihdella; Paikallisopas tekee lopulliset päätökset reiteistä vallitsevien sääolojen ja ryhmän kunnon mukaan.

Lennämme Dubrovnikiin Finnairin suorilla reittilennoilla. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput. 

Valmistautuminen: 

Varsinaisia kuntovaatimuksia matkalle ei ole, vaan ohjelma on suunniteltu kaikille patikoinnista kiinnostuneille. Huom: Matka ei sovellu korkeanpaikan kammoisille. Patikointireitit Bosnia-Hertsegovinassa ovat toistaiseksi vähän käytettyjä ja siksi polut kapeita, kivikkoisia ja usein merkitsemättömiä. Matkalla myös liikutaan vuoristossa ja paikoin yli 2000 metrin korkeudessa. Päiväpatikat ovat pääosin kohtuullisen lyhyitä ja sisältävät lepotaukoja. Paikallisopas tekee päätökset päiväohjelman toteutuksesta sääolosuhteiden, ryhmän kunnon ja toiveiden mukaan. Suosittelemme käymään säännöllisesti esimerkiksi kävelylenkeillä, sillä mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän nautit patikointiretkistä.

Tyypillinen vaelluspäivä: 

Matkatavarat säilyvät matkan aikana mukavasti hotellissa tai ajoneuvon kyydissä, joten patikointien aikana ei tarvitse kantaa kuin omaa päiväreppua, jossa on mukana päivän tarpeelliset tarvikkeet kuten vesipullo, aurinkorasva, kamera, lompakko ja pientä evästä.

Tietoa maasta: 

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Bosniaan eivätkä Kroatiaan. Voimassa oleva passi tarvitaan mukaan. 

Tarvitset matkalle normaalin matkavakuutuksen. Suosittelemme sellaisen matkavakuutuksen ottamista, jossa on peruutusturva.

Bosnia-Hertsegovinan viralliset kielet ovat bosnia, kroatia ja serbia, Kroatiassa virallinen kieli on kroatia. Englantia ja saksaa ymmärretään alueella melko laajalti. Matkanjohtaja ja paikallisopas auttavat mielellään tarvittaessa tulkkauksessa.

Bosnian rahayksikkö on Bosnia–Hertsegovinan markka (BAM) ja Kroatian valuutta on kuna (HRK). Matkalle voi hyvin ottaa mukaan valuutaksi euroja. Paikallista valuuttaa voi vaihtaa tai nostaa paikan päältä kaupunkien pankkiautomaateista yleisimmillä luottokorteilla. Matkalla rahaa tarvitaan lähinnä, ruokailuun, eväisiin, ruokajuomiin, juomarahoihin ja matkamuistoihin ym. ostoksiin. Hintataso on edullinen.

Ilmasto Bosnia-Hertsegovinassa on yhdistelmä välimerellistä ja mannerilmastoa. Kesät ovat lämpimiä ja talvet kylmiä ja lumisia. Dubrovnikissa on tyypillinen Välimeren ilmasto kuivine, lämpimine kesineen ja leutoine talvineen.