Bosnia patikointimatka

Bosnian patikointimatka

Patikointia Balkanin alueen kauneimmissa vuoristomaisemissa rauhallisessa Bosnia-Hertsegovinassa

Patikointi
8
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
2
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Bosnia-Hertsegovina on toistaiseksi vielä suomalaisille melko tuntematon aktiivimatkakohde Balkanin niemimaalla. Patikoinnin lomassa tutustumme monikulttuurisen maan värikkääseen historiaan ja perinteisiin. Patikointimatka Bosniassa vie meidät maan vuoristoiselle maaseudulle eri kansallisuuksien ja uskontokuntien - bosniakkien, serbien ja kroaattien alueiden läpi. 

Patikoimme Sutjeskan kansallispuistossa, Bosnia-Hertsegovinan korkeimpien vuorten kupeessa, näemme vesiputouksia, jäätikköjärviä ja maailmanperintökohde Perucican ikimetsää. Tutustumme matkalla myös Sarajevon ja Mostarin kaupunkeihin. Lisäarvoa matkalle tuovat paikallinen ruokakulttuuri, joka on saanut vaikutteita turkkilaisesta keittiöstä, sekä suomalaisille edullinen hintataso.

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI - SARAJEVO

Lennot Istanbulin kautta Bosnia-Hertsegovinan pääkaupunkiin Sarajevoon. Nautimme tervetuloillallisen ja yövymme Sarajevossa. (I)

Majoitus
Hotel Villa Melody tai vastaava

2. päivä - BUKOVIK, SKAKAVAC

Aamiaisen jälkeen lyhyt ajomatka Sarajevon pohjoispuoliseen vuoristoon Crepoljskoon. Täältä alkaa päivän patikointiosuus kohti Bukovikin huippua (1534m). Bukovikiltä jatkamme Skakavacin vesiputoukselle, joka on Bosnia-Hertsegovinan korkein putous (n. 98m). Vesiputouksella nautimme pikniklounaan, jonka jälkeen laskeudumme kivikkoista polkua alas vesiputouksen juurelle ihailemaan sumuista metsämaisemaa. Paluu Sarajevoon iltapäivän päätteeksi. Patikontia n.4-5h, n.11km. (A,L)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
Hotel Villa Melody tai vastaava

3. päivä - BJELASNICA, LUKOMIR

Tänään on ohjelmassa patikointi Bjelasnican vuorelle, jossa järjestettiin Sarajevon Olympialaisten 1984 vuoristolajit. Patikoimme Umoljanin kylästä vuorenrinteitä pitkin kauniissa maisemissa kohti Lukomiria, Bosnian korkeimmalla sijaitsevaa kylää (1469m). Lukomirissä kyläläiset vielä elävät perinteiseen tyyliin. Nautimme perinteisen lounaan ennen kuljetusta kylästä takaisin Sarajevoon. Patikointia n.5h, n.10km. (A,L)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
Hotel Villa Melody tai vastaava

4. päivä - SUTJESKAN KANSALLISPUISTO

Aamiaisen jälkeen jatkamme matkaa Sarajevosta kohti Sutjeskan kansallispuistoa. Lounaan jälkeen patikoimme Balkanin alueen hienoimpiin kuuluvan kansallispuiston maisemissa. UNESCOn maailmanperintökohde, Perucican aarniometsä on osa Sutjeskan kansallispuistoa. Nousemme Ugljesinin huipulle (1858m) ja ihailemme Dinaaristen Alppien huikeita maisemia. Paluu Gornje Bare -järvelle Tovamican harjanteen kautta. Patikointipäivä on paikoin haastava, mutta maisemat ehdottomasti vaivan arvoisia. Majoitumme puiston läheisyyteen, Tjentisten laaksoon. Patikointia n. 5h, 9km. (A,L,I)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
Hotel Mladost tai vastaava

5. päivä - SUTJESKA, TRNOVACKO-JÄRVI

Toinen patikointipäivä Sutjeskan kansallispuistossa. Aamiaisen jälkeen lyhyt autokuljetus patikointireitille Sutjeska-joen kanjonista halki luonnonmetsän kohti maan korkeimpien vuorten välissä olevaa Dragošin satulaa. Matkan varrelta avautuvat näköalat Perucican laaksoon vesiputouksineen ja harvinaisine kasveineen. Saavumme korkeiden vuorenhuippujen ympäröimälle Trnovacko-jävelle, jossa nautimme pikniklounaan ihaillen samalla näköaloja Bosnia-Hertsegovinan korkeimmalle huipulle, Maglic-vuorelle (2386m). Lounaan jälkeen jatkamme patikointia Prijevoriin, mistä autokuljetus takaisin Tjentisteen. Patikointia n. 5h, n.10km. (A,L,I)

 

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
Hotel Mladost tai vastaava

6. päivä - MOSTAR

Vapaapäivä patikoinnista. Tänään siirrymme Hertsegovinan alueelle ja tutustumme Hertsegovinan alueen suurimpaan kaupunkiin, historialliseen Mostariin. Mostar oli 1990-luvun sodan aikana jakautunut kahtia kroaattien ja bosniakkien puoliskoihin omilla puolillaan kaupunkia halkovaa Neretva-jokea, ja sodan jälkiä on edelleen nähtävissä kaupunkikuvassa. Palaamme iltapäivän päätteeksi takaisin Sarajevoon. (A)

Majoitus
Hotel Villa Melody tai vastaava

7. päivä - TREBEVIC-VUORI

Viimeisen patikointipäivämme kohteena on Sarajevon kaupunkia lähinnä oleva vuori, Olympialaisvuoreksikin kutsuttu Trebevic (1629m). Nousemme halki maänty- ja kuusimetsien aina vuoren huipulle asti, ihaillen samalla näkymiä Sarajevon kaupunkiin ja läheisille vuorille. Päätämme päivän patikoinnin kaapelihissikyydillä alas Sarajevon vanhaankaupunkiin. Patikointia n. 5h, n. 12km. (A,L)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
Hotel Villa Melody tai vastaava

8. päivä - PALUU SUOMEEN

Kuljetus lentokentälle ja paluulennot Suomeen. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 10-15 hlö

Matkan hintaan sisältyy: 

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut 
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot

Matkan hinta ei sisällä: 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja.
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö

Lounaat patikointipäivinä ovat retkilounaita.

Huom: Matkaohjelman reitit ja niiden järjestys saattavat vaihdella; Paikallisopas tekee lopulliset päätökset reiteistä vallitsevien sääolojen ja ryhmän kunnon mukaan.

Lennämme Sarajevoon Turkish Airlinesin reittilennoilla Istanbulin kautta. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput. 

Valmistautuminen: 

Varsinaisia kuntovaatimuksia matkalle ei ole, vaan ohjelma on suunniteltu kaikille patikoinnista kiinnostuneille. Patikointireitit Bosnia-Hertsegovinassa ovat toistaiseksi vähän käytettyjä ja siksi polut kapeita, kivikkoisia ja usein merkitsemättömiä. Matkalla myös liikutaan vuoristossa ja paikoin 2000 metrin korkeudessa. Päiväpatikat ovat pääosin kohtuullisen lyhyitä ja sisältävät lepotaukoja. Paikallisopas tekee päätökset päiväohjelman toteutuksesta sääolosuhteiden, ryhmän kunnon ja toiveiden mukaan. Suosittelemme käymään säännöllisesti esimerkiksi kävelylenkeillä, sillä mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän nautit patikointiretkistä.

Tyypillinen vaelluspäivä: 

Matkatavarat säilyvät matkan aikana mukavasti hotellissa tai ajoneuvon kyydissä, joten patikointien aikana ei tarvitse kantaa kuin omaa päiväreppua, jossa on mukana päivän tarpeelliset tarvikkeet kuten vesipullo, aurinkorasva, kamera, lompakko ja pientä evästä.

Tietoa maasta: 

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Bosniaan. Voimassa oleva passi tarvitaan mukaan. 

Tarvitset matkalle normaalin matkavakuutuksen. Suosittelemme sellaisen matkavakuutuksen ottamista, jossa on peruutusturva.

Bosnia-Hertsegovinan viralliset kielet ovat bosnia, kroatia ja serbia. Englantia ja saksaa ymmärretään alueella melko laajalti. Matkanjohtaja ja paikallisopas auttavat mielellään tarvittaessa tulkkauksessa.

Bosnian rahayksikkö on Bosnia–Hertsegovinan markka (BAM). Matkalle voi hyvin ottaa mukaan valuutaksi euroja. Paikallista valuuttaa voi vaihtaa tai nostaa paikan päältä kaupunkien pankkiautomaateista yleisimmillä luottokorteilla. Matkalla rahaa tarvitaan lähinnä, ruokailuun, eväisiin, ruokajuomiin, juomarahoihin ja matkamuistoihin ym. ostoksiin. Hintataso on edullinen.

Ilmasto Bosnia-Hertsegovinassa on yhdistelmä välimerellistä ja mannerilmastoa. Kesät ovat lämpimiä ja talvet kylmiä ja lumisia. Alavilla alueilla lähellä rannikkoa on tyypillinen Välimeren ilmasto kuivine, lämpimine kesineen ja leutoine talvineen.