Eurooppa, Italia, Aktiivimatkat ,Vaellusmatkat

Dolomiitit ja Via Ferrata -vaellus

Vaellusviikko Italian Dolomiiteilla via ferrata- reittejä pitkin

Vaellus
8
Vuorokautta
2
Majoituksen taso
2
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Matkalla vaelletaan majalta majalle suomalaisen matkanjohtajan kera UNESCO:n maailmanperintökohteen maisemissa. Samalla tutustutaan Via Ferrata -reitteihin paikallisen vuoristo-oppaan johdolla. Viikon aikana näet ja koet Dolomiittien helmet: Cortinan, Tofanan, Cristallon, Cinque Torrin, Passo Giaon, Croda di Lagon, Becco di Mezzodin, Cadini-vuoret ja Drei Zinnenin. 

Huikeat maisemat, italialainen ruoka, paikallinen vuoristokulttuuri ja Dolomiittien historia – tällä matkalla pääset nauttimaan niistä kaikista. Tiesitkö muuten, mistä maailman paras italialainen jäätelö tulee? Dolomiiteiltapa tietenkin.

** 1.-8.9.2018 lähtö on täynnä **

Mikä “Via Ferrata”?

Via ferrata, “rautainen tie”, tarkoittaa vuoristopolkua, joka on vahvistettu turvakaapeleilla, askelmilla, tikkailla ja silloilla. Vaeltaja on koko ajan varmistettu turvakaapeliin. Via Ferratojen avulla pääset paikkoihin, jonne vain polkuja seuraamalla et löytäisi. Mandalan Via Ferrata -viikolla paikallinen UIAGM/IFMGA-lisensoitu vuoristo-opas varmistaa lisäksi turvallisuuden haastavimmilla kiipeilyosuuksilla. Ammattivuoristo-oppaan kanssa Via Ferrata -kiipeily on turvallista, eikä kiipeilytaustaa tarvita – hyvä yleiskunto riittää.

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI – VENETSIA - CORTINA

Lento Helsingistä Venetsiaan. Venetsiasta siirtyminen autokuljetuksella Cortinaan. Majoittuminen hotelliin. 

Majoitus
Hotel Villa Gaia

2. päivä - VAELLUSPÄIVÄ: CRODA DA LAGO JA CINQUE TORRI

Paikallisbussi vie Pocoliin (1528m), josta vaellamme kauniille Rifugio Croda Da Lagon lammelle (2046m). Pidämme kahvitauon vuoristomajalla ja jatkamme kohti Becco Di Mezzodia (keskipäivän vuori), Croda Da Lago -vuoriryhmän taakse. Lounas nautitaan Passo Giaun solan vuoristomajassa (2236m). Jatkamme yöpaikkaamme, Averaun majalle (2410m), mistä on upeat näkymät Cinque Torrille. (A,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Vuoristomaja

3. päivä - VIA FERRATA: AVERAU JA LAGAZUOI

Päivän ensimmäinen Via Ferrata vie Averau-vuoren huipulle (2645m), josta aukeaa huikeat näkymät koko alueelle. Vaellamme Falzaregon solan (Passo Falzarego 2105m) läpija syömme lounaan Col Gallinan vuoristomajalla (2053m). Päivän toisella Via Ferratalla (Kaserjager via ferrata) nousemme Lagazuoin huipulle josta löytyy myös yöpaikkamme. (A,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Vuoristomaja

4. päivä - VIA FERRATA: LAGAZUOI GALLERY

Heräämme mahtavaan auringonnousuun Rifugio Lagazuoissa ja kävelemme ensimmäisen maailmansodan tunneleita pitkin alas laaksoon. Paikallisbussi kyyditsee meidät takaisin Cortinaan, jossa majoittuminen hotelliin. (A)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Hotel Villa Gaia

5. päivä - CORTINA

Mahdollisuus osallistua opastetulle vaellukselle Cortinan läheisyydessä (Faloria 2120m tai Tofane di Mezzo 3244m) tai pitää lepopäivän viihtyisässä Cortinassa. Mahdollista osallistua myös paikallisen vuoristo-oppaan kanssa vaativammalle Via Ferratalle (lisämaksusta). (A)

Majoitus
Hotel Villa Gaia

6. päivä - VAELLUSTA JA VIA FERRATA: DREI ZINNEN

Paikallisbussi vie Lago Misurinalle (1749m), josta vaelletaan Cadini-vuorille, Fonda Savion majalle (2367m). Vaellus jatkuu ilmavia polkuja pitkin Drei Zinnen (Tre Cime) juurella sijaitsevalle Auronzon majalle (2320m) jossa nautimme lounaan. Kierrämme “kolme huippua” idän puolelta, Paternon vuoriryhmän ohi, jatkaen aina Locatellin vuoristomajalle yöksi. Tämä vaellusreitti on ansaitusti Dolomiittien suosituimpia sen kulkiessa kauttaltaan todella upeissa maisemissa. (A, I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Vuoristomaja

7. päivä - VIA FERRATA: PATERNO

Via Ferra vie Paternon huipulle (2746m) ja edelleen Auronzon majalle, josta palaamme paikallisbussilla takaisin Cortinaan. Illalla voidaan juhlistaa vaellusviikkon päättymistä yhdessä Cortinan lukuisista ravintoloista. (A)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Hotel Villa Gaia

8. päivä - CORTINA - VENETSIA - HELSINKI

Vapaata aikaa ennen kuljetusta Cortinasta Venetsian lentokentälle ja lentoa kotimaahan. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 8-10 hlö.

Matkan hintaan sisältyy

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Ruokajuomia
 • Henkilökohtaisia kuluja
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja.
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö

Lennämme matkalle Norwegianin reittilennoilla. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput.

Valmistautuminen: 

Via Ferrata -viikko on vaativahko: Päivät ovat pitkiä ja Via Ferrata-osuuksilla tulee varmasti hiki. Vaelluksen aikana kannamme yöpymisreppujamme. Matkalla pärjäät hyvällä yleiskunnolla ja pakkaamalla fiksusti, mutta mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat vaelluspäivistä irti. HUOM: Via Ferrata -kiipeilyosuudet ovat turvallisia, mutta paikoin ilmavia – matka ei sovellu vahvasti korkeanpaikan kammoisille.

Tietoa maasta: 

Italia kuuluu Euroopan Unioniin, euroalueeseen ja Schengen-sopimukseen.

Pohjois-Italian Alpeilla vallitsee mantereinen vuoristoilmasto: kesät ovat lämpimiä ja talvet kylmiä ja lumisia. Sää vuoristossa vaihtuu usein nopeasti, ja vaeltajan onkin oltava varautunut muutoksiin.

Tarvitset matkalle matkavakuutuksen, joka kattaa vaellus- ja kiipeilyaktiviteetit. Suosittelemme sellaisen matkavakuutuksen ottamista, jossa on peruutusturva. 

Tippikulttuuri on tyypillistä Italiassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää euron pari. Varaa myös noin 20€ paikallisoppaan tippiin. Matkanjohtaja huolehtii yhteisesti tipin antamisesta oppaalle.

Varusteet matkalle

Mukaan vaelluksille:
- Vaelluskengät (varrelliset, pitäväpohjaiset Gore-Tex-kengät, emme suosittele jäykkiä vaelluskenkiä) 
- Vaellussukat * 3
- Kosteutta siirtävä urheilu- t-paita * 2 
- Fleecetakki tai vastaava - Kevyet vaellushousut 
- Kuoritakki (Gore Tex tai vastaava) 
- Kuorihousut (Gore Tex tai vastaava) 
- Kevyt pipo/buffi/bandanna 
- Aurinkolasit 
- Noin 30 L päiväreppu 
- Vedenpitävä pakkauspussi päivärepun sisälle 
- 2 * 1l vesipulloja 
- Aurinkorasvaa, huulirasvaa 
- Vaellussauvat 
- Savetteja, WC-paperia

Majaöiksi: 

- Makuupussin sisäpussi (vuoristomajoissa on sänky, patja ja peitto, ei välttämättä lakanoita) 
- Otsalamppu/pieni taskulamppu (varaparistot)
- Korvatulpat 
- Käteistä juomiin, välipaloihin jne (illalliset majoilla ilman juomia sekä aamiaiset kuuluvat matkan hintaan)

Vapaavalintainen: 

- Lippalakki / kasvoja varjostava päähine 
- Vaellus-shortsit/hame 
- Retkipyyhe

Via Ferratojen kiipeilyvarusteet:

- Kevyet, istuvat sormikkaat, (via ferrata-hanskat) joilla helppo pitää kiinni metallivaijerista (käy myös esim. nahkaiset pyöräilyhanskat, purjehdushanskat tai vastaavat. Voi ostaa paikanpäältä, hinta noin 30€)
- Kypärä, valjaat ja Via Ferrata -setti (2 kpl lukittautuvaa sulkurengasta, 2kpl joustavaa nauhalenkkiä putoamissuojalla). Voit vuokrata paikan päältä, n. 30e/viikko, ilmoita ennakkoon Mandalan toimistolle.

HUOM: Osan varusteista voi jättää alas laaksoon hotellille vaellusten ajaksi.