Kaakkois aasian kulttuurimatka

Kaakkois-Aasian kiertomatka

Matka Indokiinan alueen monikulttuuriseen maailmaan ja mielenkiintoiseen historiaan

Kulttuuri
13
Vuorokautta
2
Majoituksen taso

Matkan perustiedot

Näe neljä erilaista Kaakkois-Aasian maata samalla matkalla.

Aloitamme matkamme Thaimaan sykkivästä aasialaisesta metropolista Bangkokista, tutustumme perinteiseen khmer-kulttuuriin ja yhteen maailman loistokkaimmista sivilisaatioista Angkorin alueella Kambodzhassa, vierailemme temppeleissä rauhallisessa ja idyllisessä maailmanperintökohteessa Luang Prabangissa, sekä risteilemme Mekong-joella Laosissa. Vietnamissa ihailemme maan pääkaupungin Hanoin nähtävyyksiä ja päätämme matkan risteilyllä Halonginlahden kuvankauniin kalkkikivisaariston maisemissa.

Vuoden 2020 Kaakkois-Aasian kiertomatkan ohjelma

Matkaohjelma

1. päivä - LENNOT BANGKOKIIN

Lennot Suomesta yön yli Thaimaan pääkaupunkiin.

2. päivä - BANGKOK

Saapuminen Bangkokiin ja kuljetus hotellille. Iltapäivä vapaata aikaa tähän mielenkiintoiseen suurkaupunkiin tutustumista tai lentomatkasta toipumista varten. Illalla yhteinen illallisristeily Bangkokin läpi virtaavalla ja kaupungin kahti jakavalla Chao Phraya -joella. (I)

Aktiviteetit
jokiristeily
Majoitus
Rembrandt Hotel tai vastaava

3. päivä - BANGKOK - SIEM REAP

Kuljetus lentokentälle, lyhyt lento Bangkokista Kambodzhaan, Siem Reapin kaupunkiin ja kuljetus hotellille. Hotelliin kirjautumisen jälkeen vapaata aikaa. (A)

Majoitus
Somadevi Angkor hotel tai vastaava

4. päivä - SIEM REAP, ANGKOR

Tänään on vuorossa koko päivän retki tutustumaan laajalle alueelle levittäytyviin Angkorin rauniohin. Ensimmäinen kohteemme on Angkor Thomin eteläinen portti, josta jatkamme  Angkor Thomin muinaiseen kaupunkiin ja mm. Bayonin ja Baksei Chamkrongin temppeleihin, tutustuen samalla Angkorin ja muinaisen khmer-imperiumin tarinoihin ja historiaan. Temppelit ovat Kambodzhalaisille pyhiä, ja myös Angkorissa vierailijoilta edellytetään asiallista pukeutumista. Upean Angkorin vierailumme kruunaavat iltapäivällä Tomb Raider -elokuvasta tutut, jättiläispuiden valloittamat ja rikkomat Ta Phromin temppelit, sekä tietysti Kambodhalaisten pyhistä pyhin, ikoninen Angkor Wat. (A)

 

Majoitus
Somadevi Angkor hotel tai vastaava

5. päivä - SIEM REAP, ANGKOR

Jatkamme valtavaan Angkorin alueeseen tutustumista. Aamupäivällä tutustumme harvemmin vierailtuun, mutta sitäkin upeampaan Banteay Srein muinaistemppeliin, joka on valmistettu aikoinaan vaaleanpunaisesta hiekkakivestä, sekä Banteay Samren temppeliin. Paluumatkalla pysähdymme paikalliseen kylään tutustumaan Kambodzhan maaseudun elämään. Iltapäivällä vierailemme vielä käsityöläisten keskuksessa ja Siem Reapin markkinoilla. (A)

Majoitus
Somadevi Angkor hotel tai vastaava

6. päivä - SIEM REAP - LUANG PRABANG

Aamiaisen jälkeen säätilan salliessa puolen päivän retki Siem Reapista maaseudulle: Suuntaamme Siem Reapista etelään kohti Kaakkois-Aasian suurinta järveä, Tonlé Sapia, jonka koko vaihtelee suuresti sade- ja kuivan kauden välillä. Mikäli vedenpinnan taso sen sallii, teemme veneretken järvellä ihaillen alueen tulvametsiä ja korkeiden paalujen varaan rakennettuja kyliä. (Huom: Helmi-maaliskuussa veneretki ei yleensä ole mahdollinen.) Iltapäivällä tai alkuillasta lento Kambodzasta Laosiin, Luang Prabangin historialliseen kaupunkiin, jonne majoitumme. (A) 

Majoitus
Parasol Blanc Hotel tai vastaava

7. päivä - LUANG PRABANG

Tutustumme "Miljoonan Elefantin“ Lan Xang -kuningaskunnan pääkaupunkiin Luang Prabangiin, joka on Laosin entinen pääkaupunki ja historiallinen maailmanperintökohde Mekong-joen rannalla. Teemme kävelykierroksen Luang Prabangin kauniissa temppeleiden täplittämässä kaupungissa. Vierailemme mm. Vat Xieng Thongin ja Wat Visounin temppeleissä ja entisessä kuninkaallisten palatsissa. Päivän päätteeksi kiipeämme katselemaan näköalaa Phousi-kukkulan laelta. (A)

Aktiviteetit
Kaupunkikierros
Majoitus
Parasol Blanc Hotel tai vastaava

8. päivä - LUANG PRABANG, MEKONG-JOKI

Tänään on aamuvirkuilla mahdollisuus osallistua ennen aamiaista perinteiseen buddhalaismunkkien almuseremoniaan. Aamiaisen jälkeen on vuorossa veneretki Mekong-joella risteillen. Retkeen sisältyy vierailu buddhapatsaiden koristamilla Pak Oun luolilla. Paluu kaupunkiin iltapäivän päätteeksi. (A)

Aktiviteetit
jokiretki
Majoitus
Parasol Blanc Hotel tai vastaava

9. päivä - LUANG PRABANG - HANOI

Aamiaisen jälkeen teemme säätilan salliessa retken Kuang Si'n vesiputoukselle ja vuoristokansojen kyliin ennen paluuta Luang Prabangiin ja lentoa Vietnamin pääkaupunkiin Hanoihin. Hanoissa kuljetus lentokentältä hotellille. (A)

Majoitus
Ha Noi Boutique hotel tai vastaava

10. päivä - HANOI

Tutustumme Hanoin suurkaupunkiin kaupunkikierroksella. Vierailemme mm. etnologisessa museossa, Yhden pilarin pagodalla sekä Kirjallisuuden temppelissä, jota pidetään Vietnamin ensimmäisenä yliopistona. Päätämme kierroksen hulppealla vesinukketeatteriesityksellä. (A)

Aktiviteetit
Kaupunkikierros
Majoitus
Ha Noi Boutique hotel tai vastaava

11. päivä - HALONGINLAHDEN RISTEILY

Ajamme aamulla noin 3,5 tunnin matkan Hanoista itään Etelä-Kiinanmeren rannikolle, josta aloitamme risteilyn Halonginlahden upeassa, jyrkkien kalkkikivivuorten saaristossa. Yksi maailman luonnonihmeistä, Halonginlahti kalkkikivisaarineen kuuluu myös UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Sadat jyrkästi nousevat kalkkikivikalliosaaret kätkevät suojiinsa tippukiviluolia, laguuneita sekä hiekkarantoja. Risteilyn aikana tehdään tippukiviluola- ja saarivierailuja. Lounas, illallinen ja yöpyminen risteilyaluksella. (A,L,I)

Aktiviteetit
Risteily
Majoitus
risteilyalus

12. päivä - HALONGINLAHTI - HANOI

Risteilemme vielä aamupäivän kauniissa Halonginlahden saaristomaisemissa ja teemme luolaretken. Rantaudumme risteilyltä puolenpäivän aikaan ja ajamme iltapäivällä takaisin Hanoihin. Matkalla pysähdymme Bat Trangin kylässä, jossa tutustumme vietnamilaisen keramiikan valmistukseen. (A)

Aktiviteetit
Risteily
Majoitus
Ha Noi Boutique Hotel tai vastaava

13. päivä - LENNOT SUOMEEN

Aamulla kuljetus lentokentälle ja paluulennot kotimaahan.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN • [L] LOUNAS • [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 10-20 hlö

Matkan hintaan sisältyy

 • Lennot kohteeseen
 • Kaikki maan sisäiset lennot
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Ruokajuomia
 • Henkilökohtaisia kuluja
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö.

Tietoa kohdemaista: 

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Thaimaahan alle 30 vrk matkoilla eivätkä Vietnamiin alle 15 vrk matkoilla. 

Kambodzaan tarvitaan viisumi. Suomen kansalaiset saavat Kambodzaan 30 vuorokauden turistiviisumin vaivattomasti maan lentokentillä tai maarajoille saavuttaessa. Tarvitset mukaan passikuvan viisumia varten. Viisumi maksaa lentokentällä tai rajalla n. 30 USD (Huom: hinta saattaa muuttua riippuen paikallisista viranomaisista.) Kambodzaan voi tilata myös etukäteen elektronisen viisumin osoitteesta http://www.evisa.gov.kh . Elektronisen viisumin hintaan lisätään käsittelykulut 5 USD ja se maksetaan etukäteen luottokortilla. 

Myös Laosiin tarvitaan viisumi. Laosin viisumi maksaa Suomen kansalaisille n. 35 USD. Viisumin saa vaivattomasti lentokentällä maahan saavuttaessa. Varaa viisumia varten dollareita käteisenä, 1 passikuva ja sekä 2 sivua tyhjää tilaa passissa.

Passin tulee olla voimassa vähintään 6kk matkan jälkeen. 

Kaakkois-Aasian sisäisten lentojen ja risteilyn varauksia varten tarvitsemme kopion passisi henkilötietosivusta. Kopion voit lähettää meille matkan varattuasi sähköpostilla (esim. jpg- tai pdf-tiedostona) tai postitse toimistollemme.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Kaakkois-Aasiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A – rokotusta, mahdollisesti myös malarian estolääkitystä lääkärin riskiarvion perusteella. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi 

Thaimaan virallinen kieli on thai. Englantia puhutaan yleisesti suuremmissa kaupungeissa ja matkailualueilla. Vietnamin virallinen kieli on vietnam. Harvat vietnamilaiset puhuvat englantia ja jo muutaman vietnaminkielisen fraasin opettelu auttaa päivittäisessä kanssakäymisessä. Kambodzan virallinen kieli taas on khmeri ja Laosin lao. Molemmissa maissa puhutaan suhteellisen yleisesti myös englantia ja ranskaa. 

Thaimaan rahayksikkö on baht (THB). Bahteja voi vaihtaa Suomessa ennen matkaa. Rahanvaihto Thaimaassa on myös vaivatonta, ja pankkiautomaatteja on runsaasti. Kambodzhan rahayksikkö on riel (KHR). Kambodzhan rieleitä ei voi vaihtaa Suomessa. Yhdysvaltain dollarit käyvät Kambodzhassa rinnakkaisvaluuttana rieleille. Pärjäät siis maassa dollareilla vaihtamatta paikallista valuuttaa. Laosin rahayksikkö on kip (LAK). Laosin valuuttaa ei voi vaihtaa ulkomailla. Kipin vaihtokurssi on ollut pitkään sidottuna Yhdysvaltain dollariin, joten kannattaa vaihtaa eurot dollareiksi ennen kuin tulee maahan. Laosiin on tullut viime vuosina muutamia pankkiautomaatteja, joista on saanut nostettua paikallista valuuttaa. Suosittelemme kuitenkin ottamaan tarpeeksi käteistä siltä varalta ettei automaatteja satu kohdalle tai ne eivät ole toiminnassa. 

Vietnamin rahayksikkö on dong (VND). Virallisen valuutan lisäksi hinnat määritellään usein dollareissa. Dongeja ei kannata vaihtaa ennen maahan saapumista. Vietnamin suuremmissa kaupungeissa on nykyisin varsin hyvin pankkiautomaatteja, joista saa yleensä nostettua paikallista valuuttaa suomalaisilla korteilla. Maksaminen Kaakkois-Aasiassa perustuu edelleen pääsääntöisesti käteisen käyttöön. Luottokortteja voi käyttää maksuvälineenä lähinnä kansainvälisissä hotelleissa ja matkailijoiden suosimissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Ilmasto Kaakkois-Aasiassa on monipuolinen. Etelän ilmasto on yleisesti ottaen lämpimämpi ja kosteampi kuin pohjoisessa. Lämpötila Bangkokissa on yleensä 26-30°C ja Vietnamin pohjoisosissa se vaihtelee 12-25°C välillä. Vuoristossa on usein öisin viileämpää. Aurinko paistaa tasaisesti alueella läpi vuoden, varsinainen sadekausi on tämän matkan kohdealueilla toukokuusta lokakuuhun. Kambodzassa ja Thaimaan Bangkokissa vallitsee pääpiirteittäin samanlainen trooppinen monsuuni-ilmasto. Kosteutta ja sateita tosin esiintyy selkeästi vähemmän Siem Reapin alueilla kuin Bangkokissa tai Saigonissa. Monsuunikaudet määrittelevät vuodenajat kuivaan ja sadekauteen. Sadekautena touko-lokakuussa lämpötilat laskevat lähelle 22 astetta, kun taas kuivana kautena marras-huhtikuussa ja etenkin sen lopulla lämpötila saattaa nousta 40°C:een. Laosissa vallitsee subtrooppinen monsuuni-ilmasto. Kuivina talvikuukausina loka-helmikuussa lämpötilat vaihtelevat 15 – 25 asteen välillä. Aamut ja yöt voivat olla kolean raikkaita ja päivän aikana lämpötila nousee Suomen kesän lämpöasteisiin. Maalis-toukokuu on kuumaa kautta Laosissa, lämpötila voi kohota 30°C:n yläpuolelle. Kesä-syyskuussa vallitsee kostea monsuunikausi, jonka aikana on hieman viileämpää ja kuurosateita esiintyy. Yleensä Laosissa ei kuitenkaan sada montaa päivää peräkkäin ilman taukoja. Vietnamin pohjoisosissa ilmasto ei ole trooppinen, ja talvikausi siellä on viileähkö.

Tippikulttuuri on tyypillistä Kaakkois-Aasiassa. Tulee kuitenkin muistaa, että palvelurahojen antaminen on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Tippiä voi jättää oman mielensä mukaan myös paikallisoppaille ja autonkuljettajille. Suositeltavaa on varata paikallisoppaiden tippeihin 2€ per päivä ja autonkuljettajille 1€ per päivä paikallisessa valuutassa.

KOHTEITAMME:

Hanoi 
Vietnamin pääkaupunki Hanoi on asukasluvultaan (n. 4 milj.) maan toiseksi suurin kaupunki. Hanoita voi kutsua vietnamin kulttuurin kehdoksi. Suuri osa maan museoista ja taiteilijoista ovat Hanoissa. Ho Chi Minh, joka voitti Vietnamin sodan ja yhdisti Etelä- ja Pohjois-Vietnamin teki Hanoista maan hallinnollisen pääkaupungin. Hanoissa on nähtävillä Ho Chi Minhin kaupunkia enemmän perinteistä vietnamilaista elämää, ja elämän rytmi on täällä hieman hitaampaa ja ihmiset ovat kenties hieman ideologisempia kuin dynaamisessa Saigonissa.

Luang Prabang
Luang Prabang on n. 100 000 asukkaan kaupunki, joka aikoinaan oli Laosin kuningaskunnan pääkaupunki. Yhä edelleen sitä pidetään maan henkisenä keskuksena, jossa buddhalaiset temppelit ja Ranskan siirtomaavallan aikainen arkkitehtuuri sulautuvat yhteen. Kaupunki sijaitsee kahden joen, Mekongin ja Khanin, välisellä niemimaalla, jossa palmupuut, kultaiset stupa-monumentit ja oranssipukuiset munkit luovat näkymän, jollaista on vaikea löytää muualta Aasiasta. Vuonna 1995 kaupunki liitettiin UNESCOn maailmanperintökohteisiin sen kahden kulttuurin ja erityisen arkkitehtuurin ansiosta.

Mekong-joki 
Mekong-joki (4350km) virtaa kuuden maan - Kiinan, Myanmarin, Laosin, Thaimaan, Kambodzan ja Vietnamin alueilla. Kaikki kuusi maata kuuluvat Mekong-komissioon, joka pitää huolta joen tulevaisuudesta. Joen virtaukset, kosket ja putoukset vaihtelevat suuresti vuodenaikojen mukaan ja siksi joella liikkuminen on paikoin vaikeaa. Joen yläjuoksulla, Myanmar-Laos-Thaimaa akselilla vesi on vielä suhteellisen puhdasta. Etelämpänä joki muuttuu pyörteisemmäksi ja siihen sekoittuu joenpenkoilta multaa. Joen yli kulkee siltoja ja autolauttoja ja sitä pitkin järjestetään myös risteilyjä. Mekong-joen luonto on maailman toiseksi monimuotoisin Amazonin jälkeen. Joesta on löydetty yli 1200 kalalajia, ja kalastus onkin monelle joen lähettyvillä asuvalle pääelinkeino.

Siem Reap ja Angkor 
Pienestä ja uneliaasta Siem Reapin kaupungista on kehittynyt viime vuosikymmenen aikana varsinainen kaikkien palveluiden matkailukeidas. Kaupunki tarjoaa laajan valikoiman majoitusta ja palveluita eri budjetteihin ja tarpeisiin sopien. Päänähtävyyksiä Siem Reapin alueella ovat Angkorin maailmankuulut raunoit ja temppelit ja niihin liittyvä historia. Angkorin kulttuuriannosten lomassa voi nauttia golfista, spa-hoidoista tai vaikkapa shoppailusta. Nähtävää ja koettavaa riittää helposti 3-4 päiväksi ja miksei pidemmäksikin ajaksi.