Group ascent
Traveler pass
Yuhin peak
Base camp
Slider thumb traveler pass
Slider thumb yuhin peak
Slider thumb base camp

Yuhin Peak 5130m -kiipeilymatka

Valloita 5000-metrinen huippu Kirgisian Pamir-vuoristossa

Kiipeily
11
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
3
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Valloita 5-tonninen huippu upeiden maisemien Kirgisiassa!

Pamirin vuoristo Keski-Aasiassa tarjoaa silmiähiveleviä vuoristomaisemia, koskematonta luontoa ja aitoa paimentolaiskulttuuria. Yli 7000 metriin kohoavat lumihuippuiset vuoret ulottuvat Himalajan pohjoispuolella Kiinasta Tadzhikistaniin ja Kirgisiaan, yhdistyen Kirgisiassa Tienshanin vuoristoon. Teemme ennen Pik Juhinille nousua totuttautumisnousun 4700-metriselle Pik Petrovskille. Majoitumme vuoristossa pysyvissä telttaleireissä leiripalveluin. Vaellusohjelma huipentuu nousuun yli 5000-metriselle Juhinin huipulle, josta avautuvat mahtavat näkymät alueen korkeimmille, yli 7000-metrisille huipuille. 

Matka ei vaadi teknisiä kiipeilytaitoja, ja soveltuu hyvin ensinousuksi vuorikiipeilystä kiinnostuneille vaeltajille.

HUOM: Yhden hengen huoneita/telttoja ei ole mahdollista saada tällä matkalla.

Matkaohjelma

1. päivä - LENNOT KIRGISIAAN

Lennot yön yli Oshin kaupunkiin eteläisessä Kirgisiassa.

2. päivä - OSH

Saapuminen Kirgisian toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Ferganan laaksossa sijaitsevaan Oshiin, kuljetus hotellille ja vapaata aikaa.

Majoitus
hotelli

3. päivä - ACHYK-TASH

Aamiaisen jälkeen kuljetus Oshista etelään Pamir-vuoristoon ja Achik-Tashin eli "avoimen kiven" perusleiriin (3600m), josta alkavat vaellukset myös alueen korkeimmille huipuille. Lounas matkan varrella. Majoitumme Achik-Tashin leirissä seuraavat 4 yötä. (A,L,I)

Majoitus
teltta

4. päivä - ACHYK-TASH

Akklimatisointipäivä perusleirissä. Teemme korkean ilmanalaan totutteluretken läheiselle vesiputoukselle. (A,L,I)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
teltta

5. päivä - PETROVSKI PEAK

Teemme perusleiristä käsin akklimatisointinousun 4700-metriselle Petrovskin huipulle. Palaamme nousun jälkeen takaisin Achik-Tashin leiriin. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
teltta

6. päivä - ACHYK-TASH

Lepo- ja varapäivä perusleirissä. (A,L,I)

Majoitus
teltta

7. päivä - CAMP 1

Varusteet siirtyvät kantajien matkaan, ja vaellamme jokilaaksoa ja jäätikkövirtaa seuraillen Pik Lenin -vuoren ensimmäiseen perusleiriin (4400m), jonne majoitumme seuraaviksi kahdeksi yöksi. Camp 1:stä avautuvat näkymät kohteeseemme Juhinin huipulle, sekä alueen muille huipuille, kuten 6100-metriselle Razdelnajalle ja 7134-metriselle Pik Leninille. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
teltta

8. päivä - YUHIN PEAK

Aamulla nousu 5130-metriselle Juhinin huipulle, josta avautuvat hyvän sään vallitessa upeat näkymät Pamirin vuoriston lukuisille korkeille huipuille, kuten Tadzhikistanin rajalla nököttävälle Pik Leninille. Palaamme huiputuksen jälkeen Camp 1:een. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
teltta

9. päivä - CAMP 1 - ACHYK-TASH

Laskeudumme takaisin Achik-Tashin perusleiriin 3600 metrissä. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
teltta

10. päivä - OSH

Hyvästelemme paikallisen oppaamme ja jätämme Pamirin vuoriston taaksemme. Paluukuljetus Oshiin, jonne majoitumme ennen paluulentoja kotimaahan. Lounas matkan varrella. (A,L)

Majoitus
hotelli

11. päivä - PALUU SUOMEEN

Kuljetus lentokentälle ja paluulennot kotimaahan.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 8-18 hlö

Matkan hintaan sisältyy: 

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Vaellus- ja kiipeilyluvat 
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut 
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä: 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Tippejä ja muita henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja.

Lennämme Kirgisiaan Aeroflot Russian Airlinesin reittilennoilla. Lentoyhtiöillä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput.

Valmistautuminen:

Vaelluspäivinä kuljemme vaihtelevassa, osin louhikkoisessa ja haastavassa maastossa. Päivämatkat sekä huiputuspäivän pituus ovat säästä riippuen 4-6h. Aiempaa kiipeilykokemusta ei tarvita - matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla ja motivaatiolla. Suosittelemme valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen matkaa. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat matkasta irti.

Tietoa maasta:

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Kirgisiaan. Passisi on oltava voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen.

Tarvitset matkalle vakuutuksen, joka kattaa akvitiveetit yli 5000 metrin korkeudessa, vuoristotaudista aiheutuneet hoitokulut sekä mahdollisen helikopterievakuoinnin. Vakuutus on Kirgisiassa pakollinen ja vakuutustodistus tarkistetaan paikallisten toimesta paikan päällä ennen vaellusta.

Korkein kohta matkan aikana on Pik Juhinin huippu 5130 metrissä. Lähestymisohjelma tähtää sopeutumiseen ja totutteluun ohuessa ilmassa liikkumiseen. Erityisiä ylävuoristokenkiä ei tällä matkalla tarvita, vaan matkalle riittävät tukevat vaelluskengät. Myös kävelysauvat on hyvä olla mukana, ne auttavat purojen ylityksissä ja sorarinteillä kuljettaessa.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Kirgisiaan matkustaville suositellaan hepatiitti A –rokotusta. Lisää tietoa tarvittavista rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Kirgisian viralliset kielet ovat kirgiisi ja venäjä. Englantia maassa ei juuri puhuta, mutta venäjän taidoista on suurta hyötyä.

Kirgisian rahayksikkö on som (KGS). Paikallista valuuttaa voi vaihtaa maahan saavuttuamme. Euroja voi vaihtaa paikalliseen valuuttaan pankeissa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä. Pankkiautomaatteja on käytössä kaupungeissa, ja niistä voi usein nostaa kansainvälisillä luottokorteilla myös US-dollareita. Luottokortilla maksaminen ei ole maassa tavallista.

Ilmasto Kirgisiassa on mantereinen ja vaihtelee kuivasta aroilmastosta kylmään ja karuun vuoristoilmastoon. Talvet ovat pitkiä ja kylmiä ja kesät lyhyitä ja kuumia. Vuoristossa lämpötilojen vaihtelu on suurta myös päivän ja yön välillä.

Kantajille (perusleiri - Camp 1 - perusleiri) annettava varustemäärä on 10kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen Oshin hotelliin.

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksella tämä ei ole mahdollista. Muista ottaa oma täytettävä juomapullo mukaan. Vaelluksen aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota saa päivittäin keittiöteltasta, ja/tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa esim. retkeilyliikkeistä ennen matkaa. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastareita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 
 • Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
 • Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin