Mongolian patikontimatka

Räätälöity matka - Mongolian patikointimatka

Mongolian avaria maisemia ja koskematonta luontoa Gobin autiomaasta arolle ja taigalle

Ryhmämatka Räätälöity matka (ei sisällä lentoja)
Räätälöity
10
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
1
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Aktiivi- ja luontomatka Mongoliaan, Tshingis-kaanin kotimaahan kuljettaa avointen maisemien ja ylpeän paimentolaiskulttuurin lähteille.

Tutustumme Mongolian monipuolisiin, avariin maisemiin, laajoihin aroihin ja Gobin autiomaahan patikointiretkillä maailman harvimmin asutun valtion mahtavassa luonnossa. Vietämme Mongolian matkalla aikaa perinteikkäissä jurttaleireissä sekä tutustumme perinteiseen mongolialaiseen elämään. Leireissä on mahdollisuus kokeilla myös mm. ratsastamista ja kamelikyytejä lisämaksusta.

MINIMIRYHMÄKOKO 2 hlö

Matkaohjelma

1. päivä - ULAANBAATAR

Saapuminen Mongoliaan ja Ulan Batoriin. Kuljetus lentokentältä hotelliin. Ajan salliessa tutustumiskierros kaupungin nähtävyyksiin, kuten Gandan-luostariin ja Sukhbaatarin aukioon. Sukhbaatarin aukiolla sijaitsevat Mongolian tärkeimmät rakennukset, kuten Mongolian parlamenttitalo ja ooppera. (I)

HUOM: Hotellimajoitus kansainvälisen tavan mukaisesti alkaen klo 14:00. Mikäli lentosi saapuu aamuyöllä, valitse matkaa varatessasi saapumispäiväksi saapumista edellinen vuorokausi.

Aktiviteetit
Kaupunkikierros
Majoitus
BAYANGOL HOTEL TAI VASTAAVA

2. päivä - ULAANBAATAR - IKH NART

Lähtö aamulla Ulan Batorista kaakkoon kohti Gobin autiomaata. Noin 6 tunnin matka halki arojen Gobin autiomaahan. Viimeiset 40km soratietä kuljettavat Ikh Nartin suojelualueelle, jossa majoittumme jurttaleirissä. (A,L,I)

Majoitus
jurttaleiri

3. päivä - IKH NART

Tutustumme Ikh Nartin alueeseen jalkaisin. Ikh Nartin suojelualue on ollut läpi Mongolian historian pyhä paikka. Näemme upeita kalliomuodostelmia, vanhoja kalliomaalauksia, hiekkadyynejä ja ruohoaroa, sekä havainnoimme mahdollisuuksien mukaan seudun villejä eläimiä kuten argaaleja, kotkia ja siperianvuorikauriita. (A,L,I)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
jurttaleiri

4. päivä - OROGUIN LUOSTARI

Tounen kokonainen päivä Ikh Nartin suojelualueella. Teemme patikointiretken kommunistihallinnon 1930-luvulla tuhoaman Oroguin buddhalaisen luostarin raunioille, sekä jatkamme tutustumista alueen luontoon ja eläimistöön. (A,L,I)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
jurttaleiri

5. päivä - IKH NART - JALMAN MEADOWS

Tänään on vuorossa pitkä ajomatka Gobin autiomaasta pohjoiseen, laajan aron ja pohjoisen havumetsävyöhykkeen rajamailla sijaitsevalle Khan Khentiin suojelualueelle ja edelleen Jalman Meadowsin leiriin. Matkan varrella pysähdymme syömään retkilounasta. Jalman Meadows -jurttaleiriin saavutaan illalliselle.

Jalman Meadowsin jurttaleiri on koko maan hienoimpia. Siellä on mahdollisuus tutustua paikaliseen elämään, patikointi- ja luontoretkiin, jokiretkeen kajakilla tai osallistua jurttasaunan rakentamiseen joen varteen. Jurttaleirissä on myös kirjasto. (A,L,I)

Majoitus
jurttaleiri

6. päivä - KHAN KHENTII

Teemme koko päivän patikointiretken Khan Khentiin suojelualueella, kukkuloilla joilla Siperian mahtava taiga kohtaa Mongolian aron. Alueella sijaitsevan pyhän Burkhan Khaldunin vuoren sanotaan olevan Tshingis-kaanin syntymäpaikka. Osa valtavasta suojelualueesta on perinteisessä paimentolaiskäytössä, mutta suurin osa on asumatonta erämaata. Alueella tavataan mm. karhuja, soopeleita, gaselleja ja 250 lintulajia. Vierailemme retken aikana paikallisen paimentolaisperheen luona tutustumassa mongolien perinteiseen elämäntapaan. (A,L,I)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
jurttaleiri

7. päivä - TUUL-JOEN LAAKSO

Toinen kokonainen päivä Khan Khentiin alueella. Patikoimme jurttaleirin itäpuoliselle arolle, Tuul-joen laaksoon, jossa kohtaamme vehreitä niittyjä ja lehtikuusi- ja koivumetsää. Palaamme leiriin iltapäivällä. 

Jalman Meadowsin jurttaleirissä voi tehdä halutessaan myös vaikkapa kajakki- tai ratsastusretken paikallisten hevosmiesten kanssa. Ylimääräiset retket eivät kuulu matkan hintaan mutta ovat kohtuuhintaisia. Ratsastusretki maksaa muutaman kymmenen euroa, jurttasaunasta suoritetaan muutaman euron maksu. (A,L,I)

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
jurttaleiri

8. päivä - JALMAN MEADOWS - ULAANBAATAR

Aamiaisen jälkeen noin 3,5h ajomatka takaisin etelään ja Ulan Batoriin. Matkalla pysähdymme Tsingis-kaanin patsaalla. Iltapäivällä vapaata aikaa Ulan Batorissa. (A,L)

Majoitus
Bayangol Hotel tai vastaava

9. päivä - ULAANBAATAR

Vapaapäivä Ulan Batorissa omatoimista kaupunkiin tutustumista tai ostoksia varten. Illalla kansanmusiikkiesitys ja jäähyväisillallinen. (A,I)

Majoitus
Bayangol Hotel tai vastaava

10. päivä - Paluu

Kuljetus lentokentälle. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Matkan hintaan sisältyy

 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Englanninkielisen paikallisoppaan palvelut 
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat

Matkan hinta ei sisällä 

 • Lentoja Mongoliaan
 • Suomenkielisen matkanjohtajan palveluita
 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö

Valmistautuminen:

Varsinaisia kuntovaatimuksia matkalle ei ole, vaan ohjelma on suunniteltu kaikille patikoinnista ja luontoretkistä kiinnostuneille. Matkalla pärjäät normaalilla yleiskunnolla ja motivaatiolla, mutta mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat retkipäivistä irti. Suurin osa patikointiryhmistämme koostuu ensikertalaisista ja peruskuntoisista suomalaisista, nuorista eläkeläisiin.

Tyypillinen vaelluspäivä: 

Matkatavarat säilyvät majoituspaikoissa, joten patikointipäivinä ei tarvitse kantaa kuin omaa päiväreppua, jossa on päivän tarpeelliset tarvikkeet kuten vesipullo, aurinkorasva, kamera, lompakko ja pientä evästä. Mantereisessa Mongoliassa sää vaihtelee arvaamattomasti, ja lämpötila voi laskea illaksi melko alas. Matkalla onkin hyvä olla myös lämmintä vaatetta mukana, vaikka päivällä yleensä pärjää kesävaatteissa.

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Mongoliaan. Ohjeistamme Mongolian viisumin hausta tarkemmin lähempänä matkaa. 

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Aasiaan matkustaville suositellaan A- ja B-hepatiittirokotuksia. Lisää tietoa saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi ja www.thl.fi/fi_FI/web/fi/aiheet/matkailuterveys 

Mongolian virallinen kieli on mongoli. Mongolian kieltä kirjoitetaan kyrilisillä aakkosilla, mikä sopii sen ääntämisrakenteeseen. Venäjää puhutaan maassa suhteellisen yleisesti. Matkailijoiden kanssa työskentelevät mongolialaiset puhuvat yleisesti myös englantia.

Mongolian rahayksikkö on tögrög (MNT). Käteistä kannattaa varata mukaan Suomesta. Euroja ei voi vaihtaa kaikissa pikkukaupunkien pankeissa, joten parasta matkavaluuttaa ovat US-dollarit. Tögrögejä saa vaihdettua tai nostattua pankkiautomaateista Ulan Batorissa matkan tarpeisiin. Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä osassa Ulan Batorin kaupoista ja ravintoloista. Maaseudulla liikuttaessa käteinen on ainoa maksuväline.

Jurttaleireissä on täysihoito. Varaa kuitenkin paikallisoppaiden ja kuljettajien tippeihin noin 5 euroa/hlö/vrk. 

Ilmasto Mongoliassa on erittäin mantereinen ja vähäsateinen. Talvet ovat pitkiä ja kylmiä, kesät taas ovat lämpimiä ja keskilämpötila on +25 C-astetta. Vaikka Mongoliassa sataa hyvin vähän vuosittain, jo syyskuun aikana alkusyksystä saattaa levitä kylmää ilmaa etelämmäs ja tuoda lumimyrskyjä mukanaan. Tästä johtuen suosittelemme asiakkaitamme ottamaan matkalle mukaan lämmintä vaatetta.

Majoitukset:

Mongolia on paimentolaisten maa. Majoitus- ja muut palvelut edelleen vaatimattomia ja vähän kehittyneitä. Pääkaupungin Ulan Batorin ulkopuolella on hyvin vähän asutusta ja majoitusvaihtoehtoja. Olemme pyrkineet valitsemaan parhaimmat ja mukavimmat jurttaleirit.

Tyypillisesti jurtta- eli ger-leireissä on päärakennus tai suurempi teltta jossa aterioidaan ja vietetään aikaa. Opas ja kokit huolehtivat ruoanlaitosta. Käytämme ulkomaalaisille sopivia jurttaleirejä, joissa on normaaleja paikallisia ger-leirejä siistimmät tilat ja WC:t. Kaikissa jurtissa on kamiinat, joihin henkilökunta tekee tulen illalla ja lämmittää tuvan. Petivaatteita on yleensä reilusti, mutta kannattaa ottaa mukaan oma makuupussi. Monissa leireissä on aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä ja lamput majoissa.

Kohteet:

Ulan Bator 

Mongolian pääkaupunki ja suurin kaupunki maan keskiosassa, Tuul- ja Selbe-jokien yhtymäkohdassa. 1,2 miljoonan asukkaan kaupunki tunnetaan myös nimellä Ulaanbaatar. Ulan Bator on Mongolian kulttuurin ja talouselämän keskus, jossa modernit vaikutteet ja kommunistivallan aikainen arkkitehtuuri kohtaavat perinteisen paimentolaiskulttuurin ja tiibetinbuddhalaiset luostarit. Kaupunki perustettiin aikoinaan 1600-luvulla buddhalaiseksi luostarikeskukseksi. Tästä ajasta muistuttavat Ulan Batorin kuuluisimmat nähtävyydet, Gandanin luostari ja Choijin-laman temppeli. Kaupungin uudempia nähtävyyksiä edustavat mm. lukuisat museot ja suuri Tshingis-kaanin ratsastajapatsas.

Varusteet 

Päivälämpötilat voivat kesäkuukausina nousta 20 – 30 asteen välille. Aavikolla yöt voivat olla kesäaikaankin erittäin kylmiä ja jurtat lämmitetään kamiinoilla, lämmin yöpuku voi siis olla tarpeen. Leireissä on mahdollista tehdä patikoinnin lisäksi esim. ratsastusretkiä, joten tähän soveltuvat varusteet on hyvä ottaa mukaan. Mongolia on maailman harvimmin asuttu valtio, ja pitkiin ajomatkoihin on hyvä varautua mukavilla matkustusvaatteilla. Syyskuussa saattaa esiintyä “intiaanikesää”. Varaudu saman kaltaiseen säähän kuin olisit Lapissa liikkeellä samaan vuodenaikaan. Ota mukaan myös vaatteita lämpimien kesäpäivien varalle.

Seuraava lista on suuntaa-antava lista siitä, mitä kannattaa ottaa mukaan matkalle:

 • Vaelluskengät/ patikointikengät ja/tai lenkkitossut
 • Lämpimiä vaatteita koleiden päivien varalle. Illalla on kylmä.
 • Tuulenpitävä vaatekerros/ Goretex-takki tai vastaava.
 • Pipo ja sormikkaat varmuuden varalle
 • Päähine suojaamaan auringolta / huivi
 • Aurinkolasit ja aurinkorasvaa (suojakerroin min. 20)
 • Otsalamppu
 • Pyyhe
 • Korvatulpat
 • Varapattereita, akkuja ja muistikortteja
 • Henkilökohtainen EA-pakkaus
 • Laastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Siprofloksasiini 250 mg antibioottitabletteja (vatsatautien varalle)
 • Imodiumia

Varusteet kannattaa pakata rinkkaan tai pehmeään varustekassiin. Emme suosittele kovan matkalaukun mukaan ottamista matkalle, sillä niitä on vaikea sovitella ajoneuvoihin.