Myanmarin kiertomatka

Myanmarin kiertomatka

Matkusta pintaa syvemmälle Kaakkois-Aasian mystisessä Myanmarissa

Kulttuuri
10
Vuorokautta
2
Majoituksen taso

Matkan perustiedot

Matkusta pintaa syvemmälle! Myanmarin kiertomatka on ollut yksi kestosuosikeistamme.

Matkalla näet ja koet pitkään eristäytyneenä olleen maan murroksessa. Myanmarilla eli Burmalla on värikäs historia eri kuningaskuntien hallinnassa, brittien siirtomaana. Myanmarilaiset ovat etnisesti moninaista kansaa. He hurmaavat helposti vilpittömyydellään ja ystävällisyydellään matkaajan vaikka ei aina löytyisi yhteistä kieltä. 

Matkan aikana vierailemme useissa maan kuuluisimmista kulttuuriperintökohteista, mukaan lukien Baganin rauniot, Mandalayn kuuluisimmat temppelit, sekä Yangonin siirtomaavallan aikaiset korttelit että eloisat markkinat. Teemme retkiä veneillä sekä hevoskärryillä ja nautimme maagisista auringonlaskuista arvostaen elämän yksinkertaista kauneutta ja ajattomia mysteereitä.

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI -

Lennot yön yli Myanmariin.

2. päivä - Yangon - Mandalay

Saapuminen Yangoniin, jossa matkajohtajamme on teitä vastassa. Yangonista lyhyt jatkolento Mandalayhin, jossa kuljetus hotellille ja lepotauko. Iltapäivällä tutustumme Mandalayn vilkkaaseen elämään, markkinoihin sekä kaupungin nähtävyyksiin. Käymme ihmettelemässä kullan hohtoa Mahamuni buddhan temppelissä sekä ainoaa kuninkaallista palatsirakennusta, joka säästyi Toisen Maailmansodan tuhoilta. (L,I)

Majoitus
hotelli

3. päivä - Mandalay, Sagaing, Mingun

Varhainen herätys halukkaille. Tänä aamuna osallistumme lahjoittamaan munkkipojille aamupalaa paikalliseen tapaan, ja nautimme aamukupposen sekä kulhon kansalliskeittoa mohingaa, jonka sanotaan olevan parasta Mandalayssa. Myanmarilaisen aamupalan jälkeen palaamme takaisin hotelliaamiaiselle ja tapaamaan pidempään nukkuneet matkaajat. Aamukävely Mandalayn basaarialueella, jossa tutustumme mm. paikallisen kosmetiikkakaupan antimiin sekä seuraamme miten paikalliset ja kiinalaiset kauppamiehet treidaavat ja työstävät jadea Mandalayn jademarkkinoilla. Sagaingin kukkuloilla tutustumme munkkien ja nunnien elämään ja voit kokeilla täällä halutessasi meditointia. Iltapäivällä vierailemme Mingunin pagodalla ja päätämme päivän retken Ubeinin tiikkisillalle auringon laskiessa. (A,L,I)

Majoitus
hotelli

4. päivä - Paleik ja Irrawaddy-joki

Ajomatkalla Baganiin tutustumme Paleikin käärmetemppeliin, jossa kylvetetään ja palvotaan burmanpythoneita. Käärmetemppelin takaa löytyy varsinainen kulttuuri-aarre, Avan kuningaskunnnan aikana rakennetut kauniit pagodat. Paleik tunnetaan nykyisin paikallisten keskuudessa paremmin pienistä perheiden pitämistä kutomoista, joissa valmistetaan Myanmarin kansallisvaatteita ”longeja”. Matkalla Pakokkuun pysähdymme tervehtimään harvinaisia ja uhanalaisia tähtikilpikonnia niiden suojelukeskuksessa. Loppumatka Baganiin kulkee rennosti ryhmällemme varatun veneen kyydissä Pakokussa ja risteilemme Irrawaddy-jokea pitkin Baganiiin maisemia ihaillen ja auringonlaskusta nauttien. (A,L,I)

Majoitus
hotelli

5. päivä - Bagan

Koko päivä tutustumista Baganin temppeleiden taikaan. Bagan oli loistoaikanaan 900-1200-luvuilla yksi Aasian mahtavimmista kuningaskunnista ja sivilisaatioista. Alueella on edelleen yli 3000:n stupan ja temppelin rauniot. Tutustumme Baganin upeimpiin temppelinähtävyyksiin ja värikkääseen historiaan, sekä perinteisiin lakkatyötaiteisiin. Päivän kruunaa kyyti hevoskärryillä bongaamaan auringonlaskua Baganin arkeologisella alueella. (A,L,I)

Majoitus
hotelli

6. päivä - Popa-vuori, Kalaw

Matkalla Kalawiin teemme retken Popa-vuorelle, joka on tärkeä henkien palvontakohde myanmarilaisille. Legendojen ja laakeiden maisemien kyydittäminä ajamme Meikthilan ja Thazin kaupunkien kautta Shan-osavaltion ylängöille, siirtomaaherrojen vanhaan kesäpääkaupunkiin Kalawiin. (A,L,I)

Majoitus
hotelli

7. päivä - Inle-järvi

Tänään tutustumme Inle-järven elämään ja vähemmistökansojen kyliin. Inle-järvi on yksi Myanmarin kaunemmista kohteista. Teemme retkiä veneellä tutustumaan paikalliseen elämään ja markkinoihin. Vierailemme mm. paalujen varaan rakennettuissa kylissä, ihmettelemme paikallisten kalastajien akrobatiaa ja miten kelluvia saaria ja viljelyksiä tehdään sekä nautimme lounaan paikallisen perheen luona. (A,L,I)

Majoitus
hotelli

8. päivä - Inle-järvi, Inn Thein

Veneretki Inn Theinin arkeologiselle alueelle. Navigoimme järveen laskevaa jokea pitkin ja kävelemme noin kilometrin verran bambumetsän halki ikivanhoille temppeli- ja pagodaraunioille. Jatkamme Inn Theinistä tutustumaan Phaung Daw Oo –pagodan legendoihin. Iltapäivällä kanoottiretki jalkasoutajien kyydittäminä paalujen varaan rakennettuun Inn Thar -kansan kylään. (A,L,I)

Majoitus
hotelli

9. päivä - Yangon

Kuljetus Hehoon, josta aamulento Myanmarin suurimpaan kaupunkiin Yangoniin. Teemme Yangonissa kävelykierroksen siirtomaavallan aikana rakennetussa vanhassa kaupungissa sekä tutustumme Shwedagon pagodan aarteisiin. Illalla maistelemme Myanmarilaisia herkkuja jäähyväisillallisen merkeissä. (A,L,I)

Majoitus
hotelli

10. päivä - Yangon - Helsinki

Varhainen herätys ja kuljetus lentokentälle. Paluulennot Suomeen.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 10-20 hlö

Matkan hintaan sisältyy

 • Lennot kohteeseen
 • Kaikki maan sisäiset lennot
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Ruokajuomia
 • Henkilökohtaisia kuluja
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja.
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö

Lennämme Myanmariin Qatar Airwaysin reittilennoilla Dohan kautta. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput.

Tietoa maasta: 

Myanmarin viisumin voi nykyisin hankkia etukäteen sähköisestä viisumipalvelusta osoitteesta http://evisa.moip.gov.mm. Viisumi maksaa 50 USD, käsittelyaika on 3-7vrk. Tarvitset viisumia varten yhden värillisen passikuvan, 6kk matkan alusta voimassa olevan passin, sekä kaksi vapaata sivua passissa.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Myanmariin matkustaville suositellaan hepatiitti A –rokotusta. Myanmarissa esiintyy myös malariaa, tarkista malarian estolääkityssuositus lääkäriltäsi. Lisää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveyteen liittyen saat lääkäriltäsi ja internetistä: rokote.fi

Suosittelemme sellaisen matkavakuutuksen ottamista, joka kattaa sairastapauksien lisäksi tarvittaessa evakuoinnin ja kotiuttamisen. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksenne peruutusturvan kattavuuden.

Varaa matkalle noin 20 €/päivä aterioihin, jolla katat ruokailukulut matkan aikana. Muista myös tippi- ja viisumikulut.

Myanmarin virallinen kieli on burma (myanmar sagar – myanmarin kieli). Maassa puhutaan lukuisia murteita sekä heimokieliä. Matkailijoiden suosimilla alueilla puhutaan yleisesti englantia. 

Myanmarin valuuttaa kyatia ei vaihdeta ulkomailla. Myanmarissa ei myöskään ole juuri pankkiautomaatteja. Varaa riittävästi USD -käteistä mukaan. Seteleiden tulee olla erittäin hyväkuntoisia ilman merkintöjä ja taitoksia, jotta ne kelpaavat rahanvaihtajille. Euroja on vaikea vaihtaa ja niille saa yleensä huonomman kurssin. Luottokortteja ei voi käyttää suurimpien hotellien ulkopuolella. Matkashekkejä ei voi rahastaa Myanmarissa.

Ilmasto Myanmarissa on subtrooppinen monsuuni-ilmasto. Suomen talviaikaan (loka-maaliskuussa) Myanmarissa vallitsee kuiva kausi, jolloin aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta kuukausia, sateita on hyvin harvoin, lämpötila on miellyttävä 20–30 astetta vaihdellen paljon riippuen siitä, missä päin maata ja millä korkeudella ollaan. Keväällä (huhti-toukokuussa) Myanmarissa vallitsee kesä eli kuuma kausi, jolloin lämpötila suuressa osassa maata saattaa olla yli 40 astetta. Kesäkuussa saapuvat monsuunisateet Bengalinlahdelta rannikkoalueille ja raikastavat mukavasti. Maan sisäosissa sateisimmat kuukaudet ovat elo- ja syyskuu.

Palvelurahojen antaminen kuuluu paikalliseen kulttuuriin Myanmarissa. Se on kuitenkin aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-10% laskun loppusummasta. Hotellien laukunkantajille sopiva tippi on 500 kyatia (0,5€) per matkalaukku. Suositeltavaa on varata paikallisoppaiden tippeihin 3€ per päivä, ja autonkuljettajille 1€ per päivä.

MATKAKOHTEET

Yangon
Kaupan keskus ja suurkaupunki, joka tuntuu pieneltä. Yangon (ent. Rangoon) on siirtomaavallan aikanaperustettu kaupunki joka toimi maan pääkaupunkina aina vuoteen 2006,  kunnes Naypyitaw julistettiinuudeksi hallinnolliseksi pääkaupungiksi. Yangonissa on edelleen paljon  kauniita siirtomaavallan aikanarakennettuja rakennuksia. Kaupunkikuva ja väestö ovat kirjavaa.  Yangonissa näkee paljon intialaista, kiinalaista, bangladeshislaista alkuperää olevaa väestöä, Bamar-valtaväestön lisäksi. Yangoninpäänähtävyyksiä ovat kullalla päällystetty Swedagonin pagoda, Botataungin pagoda, Bogyoke Aung San a.k.a.  Scotts Market, sekä kaupungin brittisiirtomaavallan aikana rakennetut korttelit.

Inle-järvi
Tämä Shan-osavaltiossa sijaitseva pitkä ja matala järvi ja sitä ympäröivä elämä ovat usein Myanmarin matkan kohokohtia. Kauniit auringonlaskut Shan-vuorten taakse, kelluvat puutarhat, erikoiset jalkasoutajat, Inn Thar -kansan paalujen varaan rakennetut kylät, sekä paikallismarkkinat, ovat vanhojen kulttuurinähtävyyksien lisäksi mieleenpainuva elämys.

Mandalay ja sen lähialueet
Mandalay on Myanmarin entinen pääkaupunki ja kulttuurin kehto. Maan viimeinen kuningaskunta sijaitsi Mandalayssa. Mandalayn tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat lehtikullalla päällystetty Mahamuni Buddha, Kuthodaw padoga ja Mandalay Hill -kukkula. Mandalay läheisyydessä voit vierailla munkkien kansoittamassa Sagaingissa, Avan ja Amapuran muinaisissa kuningaskunnissa, Mingunin jättimäisellä Pronssikellolla sekä maanjäristyksen murtamassa suuressa Pagodassa.

Bagan
Bagan on yksi Kaakkois-Aasian upeimmista kulttuuriaarteista ja muinaisista siviilisaatioista. Myanmarinhalki virtaavan Ayeyarwaddy ­‐joen (ent. Irrrawaddy ) varrelle rakennettu kaupunki oli samannimisenkuningaskunnan keskus 800-1200-luvuilla Jaa.  Kuningaskunta kukoisti satoja vuosia ja hallitsi suuriaalueita nykyisestä Thaimaasta.  Baganin loistoaikana alueelle rakennettiin yli 3000 temppeliä ja luostaria. Suuri osa niistä on säilynyt nykypäivään saakka.

Kalaw
Shan-osavaltiossa sijaitseva Kalaw on yksi Myamarin viihtyisistä vuoristokaupungeista, johon englantilaiset muuttivat kuumina ja kosteina kesäkausina siirtomaavallan aikana. Kalaw toimi brittihallinnon kesäpääkaupunkina. Tästä ylänkömaillla sijaitsevassa muutaman kadun vuorten ympäröimästä  uneliaasta kaupungista löydät edelleen vanhoja huviloita, tennis- ja golfkenttiä. Kalaw on mainio paikka rentoutua raikkaassa ilmassa päivän, pari ja tehdä kävely- tai pyöräretkiä maaseudulle ja vierailla paikallisella torilla ihmettelemässä Danu- ja Pao- vähemmistöjen kauppatuotteita.
 

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä