Lobuche ja gokyo  kiipeilymatka

Lobuche 6119m - kiipeilymatka, Nepal

Ilmava vaellushuippu Everestin kansallispuistossa

Kiipeily
20
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
4
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Kiipeilymatka legendaarisessa Mount Everestin kansallispuistossa, Nepalin Himalajalla. 

Totuttaudumme ohueen ilmanalaan vaeltamalla upeille Gokyon vuoristojärville ennen Lobuchen itäisen huipun kiipeämistä. Vaelluksen aikana tutustutaan sherpa-kulttuuriin, nautitaan Namche Bazaarin kahviloista sekä Himalajan toinen toistaan korkeammista vuorista.

Vaativa, mutta palkitseva matka huipentuu nousuun Lobuchen huipulle, josta avautuvat hyvällä säällä mahtavat näkymät Mount Everestille, sekä myös Ama Dablamin, Lhotsen, Nuptsen ja Pumorin huipuille. Nousu tapahtuu kiinteitä köysiä pitkin hakkuja ja jäärautoja apuna käyttäen.

 

Matkaohjelma

1. päivä - LENNOT HELSINGISTÄ KATMANDUUN

2. päivä - KATMANDU

Saapuminen Katmanduun. Sukellamme kaupungin vilinään vaihtamaan rahaa ja tutustumaan paikalliseen ravintolatarjontaan.

Majoitus
Hotel Traditional Comfort tai vastaava

3. päivä - KATMANDU - LUKLA - PHAKDING

Aikainen lento Everestin alueelle Luklaan, josta vaelluksemme alkaa. Varusteemme siirtyvät sherpakantajiemme kyytiin. Yöpyminen Phakdingin kylässä (2610 m). (A)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

4. päivä - NAMCHE BAZAAR

Nousemme halki mänty- ja kuusimetsien sherpojen pääkaupunkiin, Namche Bazaariin (3450 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

5. päivä - NAMCHE BAZAAR

Totuttaudumme ohueen ilmanalaan tekemällä muutaman tunnin kävelyretken kaupungin yläpuolella olevalle näköalapaikalle, mistä aukeavat upeat näkymät kohti Everestin massiivia. Päivän voi käyttää myös lepäämiseen ja paikallisiin kahviloihin tutustuen.

Aktiviteetit
Patikointi
Majoitus
Majatalo

6. päivä - PHORTSE

Aloitamme päivän vaelluksen nousemalla kohti legendaarista Khumjungin kylää, josta Hillary-Tensing- retkikunta aloitti lähestymisensä kohti Mount Everestiä. Päivän vaellus päättyy pieneet Phortsen (3700m) kylään missä majoitumme.  

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

7. päivä - MACHHERMO

Laskeudumme laaksoon Dudh Koshin laaksoon mistä aukeaa hulppeat näkymät ylös ympäröiville vuorille. Majoitumme Machhermon (4470m) pieneen kylään, missä on tapahtunut kenties yksi uskottavimmista jetin ja ihmisen kohtaamisista.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

8. päivä - MACHHERMO

Lepopäivä Machhermossa. Totuttelemme korkeaan ilmanalaan ja harjoittelemme tarvittavia taitoja Lobuche Eastin kiipeämiseen.

Majoitus
Majatalo

9. päivä - GOKYO

Päivä alkaa tiukalla nousulla kohti Machhermon yläpuolella olevaa harjannetta, mistä aukeaa upeat näkymät Kantegalle ja Cho Oyulle. Gokyon järvet tulevat iltapäivän aikana eteen ja kolmannen järven kohdalla on Gokyon (4700m) majapaikka saavutettu

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

10. päivä - GOKYO RI - TANGNAK

Aloitamme päivän kiipeämällä Gokyo Ri:n (5360m) huipulle mistä voi nähdä useita tunnettuja Himalajan vuoria, esim. Everest, Makalu, Lhotse ja Cho Oyu. Gokyoon laskeutumisen jälkeen matka jatkuu kohti seuraavaa yöpaikkaa, Tangnakia (4700m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

11. päivä - DZONGLA

Vaelluksen pisin päivä alkaa nousulla kohti 5420 metrin korkeudessa olevaa Cho La:n solaa. Majoitus on alempana, Dzonglan (4830m) kylässä.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

12. päivä - LOBUCHE BASE CAMP

Edellistä päivää kevyempi päivä vie ryhmän Lobuchen base campiin, missä majoitumme teltoissa. ( I )

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

13. päivä - LOBUCHE EAST

Lobuche Eastin huipulle nousu alkaa aamuvarhain, otsalamppujen valossa. Lopun hieman jyrkän seinämän jälkeen ilmava huipputasanne on hieno paikka juhlistaa huiputusta. Huiputuksen jälkeen laskeudumme takaisin perusleiriin. (A, L, I)

Aktiviteetit
kiipeily
Majoitus
Teltta

14. päivä - PANGBOCHE

Aloitamme laskeutumisen kohti Pangbochea. Pienen Dhuglan majapaikan jälkeen laskeudumme Phericheen missä HRA (Himalayan Rescue Assocciation) ylläpitää paikallista lääkäriasemaa. Muutaman tunnin kävelyn jälkeen pääsemme majapaikkaan Pangbochessa (3860m)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

15. päivä - NAMCHE BAZAAR

Pitkä päivä alaspäin Pangbochesta kohti Namchea. Matkan varrella on aikaa tutustua Tengbochen luostariin ja nauttia ehkäpä parasta pizzaa mitä Everestin läheisyydessä tarjotaan. Illalla on mahdollisuus saunaan Namche Bazaarissa.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

16. päivä - LUKLA

Viimeinen vaelluspäivä vie takaisin tuttua reittiä kohti Luklaa. Alaspäin on hyvin aikaa katsella paikallista elämää. Saavuttuamme Luklaan majoitumme ja valmistaudumme viimeiseen illalliseen sekä jaamme kiitokseksi tipit oppaille ja kantajille.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

17. päivä - KATMANDU

Hyvästelemme kantajat ja kävelemme lyhyen matkan Luklan lentokentälle aikaisin aamulla. Ikimuistoinen lento kohti Katmandua kestää noin 30-45min. Katmanduun saapumisen jälkeen siirrymme hotellille ja nautimme loppupäivän vapaasta ajasta Katmandussa.

Majoitus
Hotel Traditional Comfort tai vastaava

18. päivä - KATMANDU

Vierailemme Katmandun Kuninkaallisella aukiolla ja Swayambhunathin buddhalaisella stupalla sekä rentoudumme ennen paluuta. Yöpyminen Katmandussa. (A)

Aktiviteetit
Kaupunkikierros
Majoitus
Hotel Traditional Comfort tai vastaava

19. päivä - KATMANDU -

Vapaata aikaa Katmandussa ennen kuljetusta lentokentälle ja paluulentoja yön yli kotimaahan. (A)

20. päivä - PALUU SUOMEEN

Saapuminen kotimaahan.

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

HUOM: Vaelluksella ei voida taata 1 hengen huoneiden saatavuutta majataloissa.

Matkan hintaan sisältyy

 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot

Matkan hinta ei sisällä 

 • Kansainsainväliset lennot
 • Suomenkielisen matkanjohtajan palvelut
 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö 

Valmistautuminen:

Tällä vaellusmatkalla kuljemme vaihtelevassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 10h. Matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla. Suosittelemme kuitenkin valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily- tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti.

Tietoa maasta: 

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset yhden passikuvan sekä vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin. Nepalin viisumi maksaa 25 USD alle 15 päivän matkalla ja 40 USD 15-30 päivän matkalla. Viisumi maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa.

Tarkista, että perusrokotuksistasi polio ja jäykkäkouristus ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Nepaliin matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Malariaa esiintyy vain Etelä-Nepalin alavilla alueilla. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi  

Nepalin vaellus- ja kiipeilymatkoille tarvitset sellaisen matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 3000 metrin korkeudessa. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksesi peruutusturvan kattavuuden.

Vaelluksella kantajille annettava varustemäärä on 15 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen Katmandun hotelliin.

Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (NPR). Nepalin valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaatista Katmandussa Visa-, Mastercard- ja Visa Electron -korteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi. Nepalissa käyvät kansainväliset luottokortit.

Varaa matkalle noin 30€/päivä aterioihin, jolla katat ruokailukulut matkan aikana. Muistathan myös tippi- ja viisumikulut.

Nepalin virallisen kielen nepalin lisäksi maassa puhutaan yli 100:aa eri kieltä. Nepalin kolme pääkieltä ovat nepalin kieli, maithili ja bhojpuri. Matkailijoiden suosimilla alueilla puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. 

Nepalin ilmasto vaihtelee trooppisesta tai subtrooppisesta aina erittäin kylmään ylävuoristotundraan. Etelä- ja Keski-Nepalissa vallitsee trooppinen ilmasto. Päivälämpötilat vaihtelevat vaellussesonkien aikana 20–35 asteen välillä, mutta iltaisin saattaa olla viileää. Vuorilla, yli 3000 metrin korkeudessa yölämpötilat saattavat laskea vaellussesonkien alussa ja lopussa pakkasen puolelle. Nepalin vaellussesongit voidaan jakaa kevääseen ja syksyyn. Keväisin vuorilla on runsaasti lunta ja magnoliat ja alppiruusut kukkivat. Taivas on usein aamupäivisin kirkas ja iltapäivisin on usein pilviä. Monsuunikausi Nepalissa alkaa kesäkuussa ja jatkuu syyskuun puoliväliin. Monsuunikauden jälkeen on taas hyvä aika vierailla Nepalissa. Luonto on vehreä pitkän sadekauden jäljiltä ja taivaat kirkkaat. Syksyn matkailusesonki Nepalissa alkaa syyskuun puolivälissä ja jatkuu marraskuun loppuun.

Tippikulttuuri on tyypillistä Nepalissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Vaelluksella voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 5 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana.

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksilla tämä ei ole mahdollista. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikan päältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Vaelluksilla ruoat tilataan paikallisista vaellusmajoista.

Kohteitamme:

Katmandu 

Nepalin vilkas ja värikäs pääkaupunki Katmandu on miljoonan asukkaan suurkaupunki täynnä mielenkiintoisia historiallisia ja kulttuurikohteita. Elämää sykkivä ja paikoittain kaoottinen kaupunki sijaitsee Katmandun laaksossa, noin 1300 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupunki tarjoaa runsain mitoin nähtävää ja koettavaa kulttuurinnälkäiselle. Yksistään Katmandun laaksossa on kuusi Unescon maailmanperintökohteeksi julistettua nähtävyyttä. Katmandua voikin kutsua leikkisästi ulkoilmamuseoksi. Kaupunki on täynnä toinen toistaan upeampia temppeleitä, perinteistä arkkitehtuuria ja elämää sykkiviä basaareja. Matkailijoiden suosimalla Thamelin alueella on lukuisia hyviä ravintoloita sekä vaellus- ja kiipeilyvarustekauppoja.

Sagarmathan / Mount Everestin kansallispuisto

Everestin alue Nepalin Himalajalla tunnetaan maailman korkeimman vuoren lisäksi sherpa-heimon asuinalueena. Alueelle pääsy vaatii jännittävän lentomatkan Luklan kylään, sillä lähimmälle tielle on lähes viikon kävelymatka. Koneen ikkunasta voi bongata vuorenhuippuja ja Luklasta päästään suoraan vuoriston syleilyyn. Buddhalainen kulttuuri värittää tätä palveluiltaan syrjäisen alueen kehittyneintä kolkkaa. Kesäisin Mount Everestin perusleirissä nähdään kiipeilyretkikuntien valtava telttakylä, jonne jakkikaravaanit kuljettavat tarvikkeita. Aivan Everestin lähituntumassa sijaitsee Imja Tsen eli Island Peakin huippu. Meran vuoristoon taas vaelletaan syrjäisempää Hinkun laaksoa pitkin. Itse Everestin, alueen upeimman luostarin sekä Namche Bazaarin sherpakaupungin voi kokea lyhyemmälläkin vaelluksella. Vaelluspolut kulkevat Sagarmathan kansallispuiston alueella, jonka nimi tulee nepalin kielestä ja tarkoittaa Mount Everestiä. Alueen paikallisväestö käyttää vuoresta nimeä Chomolungma, "jumaläiti". Nimi Everest taas periytyy Himalajan korkeusmittauksia johtaneesta brittiupseeri George Everestistä.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

Henkilökohtainen EA-pakkaus 

 • Laastereita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 
 • Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
 • Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin