Adobestock 142909570

Manaslu Circuit -vaellus, Nepal

Unohtumaton vuoristovaellus Nepalin Himalajalle, lähelle Tiibetin rajaa.

Vaellus
21
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
3
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Manaslun suojelualue Nepalin Himalajalla on edelleen lähes neitseellisessä tilassa ja vain harvat vaeltajat suuntaavat vuosittain Manaslu-vuoren rinteille. Teemme 15 päivän vaelluksen maailman kahdeksanneksi korkeimman vuoren, Manaslun, ympäristössä. Vaelluksella yhdistyvät tarunomainen tiibetinbuddhalainen mystiikka, koskematon luonto ja Himalajan vuorten kauneus.

Majoitumme koko vaelluksen ajan vaatimattomissa majataloissa, ja nousemme aina 5135 metrin korkeuteen Larkya Lan solassa. Näemme vaelluksen aikana Gorkhan, Manaslun ja Annapurnan alueen maisemien parhaimmistoa.

Matkaohjelma

1. päivä - Lennot Helsingistä Katmanduun

2. päivä - Katmandu

Saapuminen Nepalin pääkaupunkiin Katmanduun. Kuljetus lentokentältä hotelliin. Illalla on mahdollisuus tehdä viime hetken hankintoja vaellusta varten. 

Majoitus
Hotel Traditional Comfort tai vastaava

3. päivä - Seti Khola

Ajamme Katmandusta luoteeseen, pieneen Seti Kholaan kylään Burki Gandakin laaksoon. Ajoaika noin seitsemän tuntia. (A)

Majoitus
majatalo

4. päivä - MACHHA KHOLA

Aloitamme vaelluksen kohti Tiibetin rajaa. Vaellusreittimme nousee ja laskee päivän aikana. Ylitämme useita pieniä puroja ennen saapumista Machha Kholan kylän tuntumaan.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

5. päivä - JAGAT

Kuljemme läpi metsien ja rotkojen suureen laaksoon, käymme kuumilla lähteillä ja nousemme luonnonkivistä tehtyjä rappusia Duman kylään, jonka jälkeen ylitämme Buri Gandak -joen ja nousemme Jagatiin (1370 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

6. päivä - PHILIN

Ylitämme Bhalu Kola -joen riippusiltaa pitkin ja saavumme tiibetinbuddhalaisten asuttamalle alueelle, josta on oivat näkymät Sringi Himalille.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

7. päivä - Deng

Kuljemme Buri Gandakin törmillä läpi bambumetsien kohti länttä ja Dengin kylää (1860 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

8. päivä - NMARUNG

Ohitamme suuren vesiputouksen ja ylitämme joen korkealta sillalta. Kuljemme jälleen bambu- ja rhododendron-metsään ennen kuin saavumme Nmarungin kylään (2540 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

9. päivä - LHO

Vaellus Bhanzamin tasangon yli, Lihin kylän kautta Lhon kylään, josta avautuvat hienot näkymät Manaslun kaksoishuipuille.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

10. päivä - Samagaon

Vaellus jatkuu Shyalan kylän kautta Samagaoniin, joka on Manaslu-vuoren perusleiriä lähinnä oleva kylä 3530 metrin korkeudella merenpinnasta. Majoitumme tänne kahdeksi yöksi.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

11. päivä - Pung gyen gompa

Teemme Samagaonista käsin akklimatisaationousun läheiselle Pung Gyenin gompalle eli buddhalaiselle pyhäkölle. Palamme iltapäivällä takaisin kylään.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

12. päivä - Samdo

Vaellamme kohti Manaslun huippuja viimeiseen asutukseen alueella, tiibetiläispakolaisten kylään Samdoon (3 860 m), jossa vietämme seuraavat kaksi yötä.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

13. päivä - Samdo

Akklimatisointipäivä, kevyttä retkeilyä Laiyung Bhanjyangin laaksossa ja kylään tutustumista. Yöpyminen Samdossa.

Majoitus
majatalo

14. päivä - DHARAMSALA

Jatkamme vaellusta kohti Larkya Lan solaa. Kuljemme Larkyan jäätikön ohi 4480 metrin korkeudella sijaitsevaan Dharamsalaan, jossa yövymme.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

15. päivä - LARKYA LA - BIMTHANG

Aikainen startti. Tänään saavumme vaelluksen korkeimmalle kohdalle Larkya Lan solaan (5160m), josta on huikeat näkymät joka suuntaan. Himlung Himal, Gyaji Kang, Kang Guru, Cheo Himal ja Annapurna II näkyvät loistavasti. Lähdemme laskeutumaan alas jyrkkiä ja jäisiä rinteitä Bimthangiin (3720 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

16. päivä - Bimthang

Lepopäivä Bimthangin eli tiibetiksi ”hiekkain tasangon” laaksossa.

Majoitus
majatalo

17. päivä - GHO

Seuraamme joenvartta alas läpi havu- ja rhododendron-metsien Ghon kylään (2560 m), jossa yövymme.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

18. päivä - TILIJE - TAL

Viimeinen vaelluspäivä. Laskeudumme edelleen Ghosta Tilijen gurung-kylään ja kohti Manaslun reitin loppupäätä, Thonjen kylää. Jatkamme vaellusta Annapurna Circuit -reittiä pitkin Talin kylään (1700 m), jossa yövymme.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

19. päivä - BULBULE / BESHI SAHAR - KATMANDU

On aika sanoa hyvästit Annapurnan massiiville. Jeeppikuljetus Talista suuremman tien varteen, joko Bulbulen tai Beshi Saharin kylään, josta jatkamme omalla kuljetuksella takaisin Katmanduun.

Majoitus
Hotel Traditional comfort tai vastaava

20. päivä - KATMANDU

Kiertoajelu ja nähtävyyksiin tutustumista Katmandussa. Yhteinen jäähyväisillallinen Katmandussa perinteiseen newari-tyyliin. (A,I)

Aktiviteetit
Kaupunkikierros
Majoitus
Hotel Traditional comfort tai vastaava

21. päivä - Paluu Suomeen

Kuljetus lentokentälle ja paluulennot kotimaahan. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

HUOM: Vaelluksella ei voida taata 1 hengen huoneiden saatavuutta majataloissa.

Ryhmäkoko: 10-20hlö

Matkan hintaan sisältyy 

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset
 • Kaikki kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla ja vaellusluvat
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Kantajien palvelut vaelluksella
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Ruokajuomia
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Toimistokuluja 10 €/ henkilö

Lennämme Nepaliin Qatar Airlinesin reittilennoilla. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput.

Valmistautuminen:

Manaslu Circuit -vaelluksella kuljemme vaihtelevassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 10h. Matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla ja motivaatiolla. Suosittelemme kuitenkin valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti.

Tyypillinen vaelluspäivä:

Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8.00. Lämmin lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Saapuessamme majapaikkaamme on aikaa rentoutumiseen ja suihkuun. Illallinen nautitaan vaellusmajojen ruokailuhuoneessa 19.00.–20.00.

Tietoa maasta 

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset yhden passikuvan sekä vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin, sekä todistuksen kahdesta korona rokotteesta. Nepalin viisumi maksaa  50 USD 15-30 päivän matkalla. Viisumi maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa.

Vaelluslupia varten tarvitsemme kuvan tai kopion passisi henkilötietosivusta. Kopion voit lähettää meille matkan varattuasi sähköpostilla (esim. jpg- tai pdf-tiedostona, info@mandalatravel.fi) tai postitse toimistollemme.

Tarkista, että perusrokotuksistasi polio ja jäykkäkouristus ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Nepaliin matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Malariaa esiintyy vain Etelä-Nepalin alavilla alueilla. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Nepalin vaellus- ja kiipeilymatkoille tarvitset matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 3000 metrin korkeudessa. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksesi peruutusturvan kattavuuden.

Vaelluksella kantajille annettava varustemäärä on 12,5 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen hotelliin.

Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (NPR). Nepalin valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaatista Katmandussa Visa-, Mastercard- ja Visa Electron -korteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi. Nepalissa käyvät kansainväliset luottokortit. 

Varaa matkalle noin 30€/päivä aterioihin, jolla katat ruokailukulut matkan aikana. Muistathan myös tippi- ja viisumikulut.

Nepalin virallisen kielen nepalin lisäksi maassa puhutaan yli 100:aa eri kieltä. Nepalin kolme pääkieltä ovat nepalin kieli, maithili ja bhojpuri. Matkailijoiden suosimilla alueilla puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. Suomalainen matkanjohtaja tai paikallisopas auttavat mielellään pulmatilanteissa.

Ilmasto Nepalissa vaihtelee trooppisesta tai subtrooppisesta aina erittäin kylmään ylävuoristotundraan. Etelä- ja Keski-Nepalissa vallitsee trooppinen ilmasto. Päivälämpötilat vaihtelevat vaellussesonkien aikana 20–35 asteen välillä, mutta iltaisin saattaa olla viileää. Vuorilla, yli 3000 metrin korkeudessa yölämpötilat saattavat laskea vaellussesonkien alussa ja lopussa pakkasen puolelle. Nepalin vaellussesongit voidaan jakaa kevääseen ja syksyyn. Keväisin vuorilla on runsaasti lunta ja magnoliat ja alppiruusut kukkivat. Taivas on usein aamupäivisin kirkas ja iltapäivisin on usein pilviä. Monsuunikausi Nepalissa alkaa kesäkuussa ja jatkuu syyskuun puoliväliin. Monsuunikauden jälkeen on taas hyvä aika vierailla Nepalissa. Luonto on vehreä pitkän sadekauden jäljiltä ja taivaat kirkkaat. Syksyn matkailusesonki Nepalissa alkaa syyskuun puolivälissä ja jatkuu marraskuun loppuun.

Tippikulttuuri on tyypillistä Nepalissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Vaelluksella voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 5 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana.

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksilla tämä ei ole mahdollista. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikan päältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Vaelluksilla ruoat tilataan paikallisista vaellusmajoista.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

 • Vaelluskengät
 • Lenkkikengät/ vaellussandaalit 
 • Vaellussukat * 3 
 • Lämpimät sukat 
 • Merinovilla t-paita (tai kosteutta siirtävä urheilu t-paita) * 2 
 • Kevyet vaellushousut 
 • Vaellusshortsit
 • Kuoritakki (esim. Gore Tex tai vastaava) 
 • Kuorihousut (esim. Gore Tex tai vastaava ) 
 • Softshell tai fleecetakki 
 • Aluskerrasto lyhyt (merino)
 • Lämmin kerrasto pitkä yläkerta (merino)
 • Lämmin kerrasto pitkä alakerta (merino)
 • Untuva- tai toppatakki
 • Sormikkaat 
 • Rukkaset 
 • Pipo
 • Päähine suojaamaan auringolta / huivi
 • Aurinkolasit (Julbo)
 • Noin 30 L päiväreppu
 • Otsalamppu
 • 2 * 1L vesipulloja (ja eristetty juomasäiliö) 
 • Aurinkorasvaa (suojakerroin min. 20)
 • Huulirasvaa, suojakerroin 30-40
 • Retkipyyhe
 • 3 vuodenajan makuupussi (mukavuuslämpötila -10 °C)
 • Ilmatäytteinen makuualusta (telttavaelluksilla)
 • Korvatulpat
 • Vaellussauvat
 • Suoja puhelimelle
 • Vedenpitävä pakkauspussi

Henkilökohtainen EA-pakkaus:

 • Laastareita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 
 • Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
 • Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin