Upea kahden viikon vuoristovaellus Mount Everestin maisemissa

Räätälöity matka - Everest kolmen solan vaellus, Nepal

Himalajan korkeimpia huippuja ja vähemmän kuljettuja vaelluspolkuja Nepalissa

Vaellus
20
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
3
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Jos etsit haastavampaa vaellusta Nepalissa, 14-päiväinen Kolmen solan reitti Everestin kansallispuiston alueella tarjoaa alueen upeimpia maisemia vähän liikutuilla vaelluspoluilla. 5000 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitsevat Gokyon vuoristojärvet ovat maailman korkeimpia makean veden altaita, ja vaelluksella näet myös Ngozumpan ja Gokyo-Ri:n majesteettiset jäätiköt.

Gokyo Ri:n jäätikölle nousu ja useat yli 5000-metristen solien ylitykset tarjoavat kyllin haastetta kokeneellekin vaeltajalle. Haastava vaellus palkitaan huikeilla näkymillä Mt. Everestin, Lhotsen ja Cho Oyun huipuille. 

MINIMIRYHMÄKOKO: 2 hlö

Matkaohjelma

1. päivä - KATMANDU

Saapuminen Katmanduun, kuljetus lentokentältä hotelliin.

Majoitus
Traditional Comfort Hotel

2. päivä - KATMANDU

Puolenpäivän kaupunkikierros Katmandun nähtävyyksillä. Iltapäöivä aikaa lepoa ja vaellukseen valmistautumista varten. (A)

Aktiviteetit
Kaupunkikierros
Majoitus
Traditional Comfort Hotel

3. päivä - KATMANDU - LUKLA - PHAKDING

Lento Everestin alueelle Luklaan, josta vaelluksemme alkaa. Varusteemme siirtyvät sherpakantajiemme kyytiin. Yöpyminen Phakdingin kylässä (2610 m). (A)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

4. päivä - NAMCHE BAZAAR

Nousemme halki mänty- ja kuusimetsien sherpojen pääkaupunkiin, Namche Bazaariin (3450 m). Majoitumme seuraavat kaksi yötä samassa majatalossa.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

5. päivä - NAMCHE BAZAAR

Totuttaudumme ohueen ilmanalaan Namche Bazaarissa. Voimme myös tehdä kävelyretken kaupungin yläpuolella olevalle näköalapaikalle, mistä aukeavat upeat näkymät kohti Everestin massiivia.

Majoitus
majatalo

6. päivä - TENGBOCHE

Reittimme seurailee Imja Khola -jokea upeissa maisemissa. Nousemme halki rhododendron-metsän Tengbochen buddhalaiselle luostarille (3860 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

7. päivä - DINGBOCHE

Vaellusreitti nousee yli puurajan Dingbochen (4410 m) kylään, Khumbun laakson alkupäähän. Majoitumme seuraavat kaksi yötä samassa majatalossa.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

8. päivä - DINGBOCHE

Totuttaudumme ohueen ilmanalaan lepopäivällä Dingbochessa, tankaten voimia paikallisten leipomoiden tuotteilla ja hyvän kahvin voimalla.

Majoitus
majatalo

9. päivä - CHHUKUNG

Vaellus poikkeaa nyt Everest Base Camp -vaellusreitiltä harvemmin kuljetuille poluille. Nousemme Chhukung Rin jäätikön yli (5546m) ja laskeudumme Chhukungin kylään (4750m) majoittumaan. 

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

10. päivä - LOBUCHE

Ylitämme Kongma La:n solan (5535m) ja jatkamme majoittumaan karuun Lobuchen (4910 m) kylään.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

11. päivä - EVEREST BASE CAMP - GORAKSHEP

Jatkamme matkaa Khumbun jäätikköä seuraten Everestin perusleiriin (5364m) ja edelleen majoittumaan Gorakshepiin (5140 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

12. päivä - KALA PATHAR - LOBUCHE

Nousemme Kala Patharin harjanteelle (5545 m), josta avautuvat parhaat näköalat Mount Everestin huipulle ja perusleiriin. Laskeudumme takaisin Lobucheen (4940m) yöpymään.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

13. päivä - DZONGLA

Laskeutuminen Dzonglan kylään (4830m), jossa yövymme.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

14. päivä - GOKYO

Vaellus jatkuu Cho La:n solan (5368m) yli ja edelleen Gokyon kylään (4800m), jossa yövymme seuraavat kaksi yötä.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

15. päivä - GOKYO

Lepopäivä Gokyossa. Tänään on myös mahdollisuus nousta Gokyo Ri:n jäätikölle 5357 metriin, tai tekdä patikointiretki Gokyon vuoristojärville.

Majoitus
majatalo

16. päivä - MARLUNG

Vaellus jatkuu Gokyosta Renjo La:n solan (5360m) kautta Marlungin kylään (4210m), jossa yövymme. 

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

17. päivä - NAMCHE BAZAAR

Palaamme takaisin suositulle Everestin vaellusreitille ja jatkamme edelleen alaspäin kohti Namche Bazaaria, jossa yövymme.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

18. päivä - LUKLA

Viimeinen vaelluspäivä on pääosin alamäkeä Luklaan, jossa syömme viimeisen illallisen yhdessä koko retkikunnan kanssa. Hyvästelemme kantajat, kokit ja apuoppaat ennen seuraavan aamun lentoa takaisin Katmandun vilinään.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
majatalo

19. päivä - LUKLA - KATMANDU

Lento Luklasta takaisin Katmanduun ja kuljetus hotellille.

Majoitus
Hotel Traditional Comfort

20. päivä - PALUU

Kuljetus lentokentälle. (A)

Lisätiedot

HUOM: Vaelluksella ei voida taata 1 hengen huoneiden saatavuutta majataloissa.

Matkan hintaan sisältyy

 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot

Matkan hinta ei sisällä 

 • Kansainsainväliset lennot
 • Suomenkielisen matkanjohtajan palvelut
 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö 

Valmistautuminen:

Tällä vaellusmatkalla kuljemme vaihtelevassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 10h. Matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla. Suosittelemme kuitenkin valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily- tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti.

Tietoa maasta: 

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset yhden passikuvan sekä vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin. Nepalin viisumi maksaa 25 USD alle 15 päivän matkalla ja 40 USD 15-30 päivän matkalla. Viisumi maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa.

Tarkista, että perusrokotuksistasi polio ja jäykkäkouristus ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Nepaliin matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Malariaa esiintyy vain Etelä-Nepalin alavilla alueilla. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi  

Nepalin vaellus- ja kiipeilymatkoille tarvitset sellaisen matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 3000 metrin korkeudessa. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksesi peruutusturvan kattavuuden.

Vaelluksella kantajille annettava varustemäärä on 15 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen Katmandun hotelliin.

Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (NPR). Nepalin valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaatista Katmandussa Visa-, Mastercard- ja Visa Electron -korteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi. Nepalissa käyvät kansainväliset luottokortit.

Varaa matkalle noin 30€/päivä aterioihin, jolla katat ruokailukulut matkan aikana. Muistathan myös tippi- ja viisumikulut.

Nepalin virallisen kielen nepalin lisäksi maassa puhutaan yli 100:aa eri kieltä. Nepalin kolme pääkieltä ovat nepalin kieli, maithili ja bhojpuri. Matkailijoiden suosimilla alueilla puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. 

Nepalin ilmasto vaihtelee trooppisesta tai subtrooppisesta aina erittäin kylmään ylävuoristotundraan. Etelä- ja Keski-Nepalissa vallitsee trooppinen ilmasto. Päivälämpötilat vaihtelevat vaellussesonkien aikana 20–35 asteen välillä, mutta iltaisin saattaa olla viileää. Vuorilla, yli 3000 metrin korkeudessa yölämpötilat saattavat laskea vaellussesonkien alussa ja lopussa pakkasen puolelle. Nepalin vaellussesongit voidaan jakaa kevääseen ja syksyyn. Keväisin vuorilla on runsaasti lunta ja magnoliat ja alppiruusut kukkivat. Taivas on usein aamupäivisin kirkas ja iltapäivisin on usein pilviä. Monsuunikausi Nepalissa alkaa kesäkuussa ja jatkuu syyskuun puoliväliin. Monsuunikauden jälkeen on taas hyvä aika vierailla Nepalissa. Luonto on vehreä pitkän sadekauden jäljiltä ja taivaat kirkkaat. Syksyn matkailusesonki Nepalissa alkaa syyskuun puolivälissä ja jatkuu marraskuun loppuun.

Tippikulttuuri on tyypillistä Nepalissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Vaelluksella voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 5 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana.

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksilla tämä ei ole mahdollista. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikan päältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Vaelluksilla ruoat tilataan paikallisista vaellusmajoista.

Kohteitamme:

Katmandu 

Nepalin vilkas ja värikäs pääkaupunki Katmandu on miljoonan asukkaan suurkaupunki täynnä mielenkiintoisia historiallisia ja kulttuurikohteita. Elämää sykkivä ja paikoittain kaoottinen kaupunki sijaitsee Katmandun laaksossa, noin 1300 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupunki tarjoaa runsain mitoin nähtävää ja koettavaa kulttuurinnälkäiselle. Yksistään Katmandun laaksossa on kuusi Unescon maailmanperintökohteeksi julistettua nähtävyyttä. Katmandua voikin kutsua leikkisästi ulkoilmamuseoksi. Kaupunki on täynnä toinen toistaan upeampia temppeleitä, perinteistä arkkitehtuuria ja elämää sykkiviä basaareja. Matkailijoiden suosimalla Thamelin alueella on lukuisia hyviä ravintoloita sekä vaellus- ja kiipeilyvarustekauppoja.

Sagarmathan / Mount Everestin kansallispuisto

Everestin alue Nepalin Himalajalla tunnetaan maailman korkeimman vuoren lisäksi sherpa-heimon asuinalueena. Alueelle pääsy vaatii jännittävän lentomatkan Luklan kylään, sillä lähimmälle tielle on lähes viikon kävelymatka. Koneen ikkunasta voi bongata vuorenhuippuja ja Luklasta päästään suoraan vuoriston syleilyyn. Buddhalainen kulttuuri värittää tätä palveluiltaan syrjäisen alueen kehittyneintä kolkkaa. Kesäisin Mount Everestin perusleirissä nähdään kiipeilyretkikuntien valtava telttakylä, jonne jakkikaravaanit kuljettavat tarvikkeita. Aivan Everestin lähituntumassa sijaitsee Imja Tsen eli Island Peakin huippu. Meran vuoristoon taas vaelletaan syrjäisempää Hinkun laaksoa pitkin. Itse Everestin, alueen upeimman luostarin sekä Namche Bazaarin sherpakaupungin voi kokea lyhyemmälläkin vaelluksella. Vaelluspolut kulkevat Sagarmathan kansallispuiston alueella, jonka nimi tulee nepalin kielestä ja tarkoittaa Mount Everestiä. Alueen paikallisväestö käyttää vuoresta nimeä Chomolungma, "jumaläiti". Nimi Everest taas periytyy Himalajan korkeusmittauksia johtaneesta brittiupseeri George Everestistä.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

Henkilökohtainen EA-pakkaus 

 • Laastereita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 
 • Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
 • Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin