Halki maailman katon

Räätälöity matka - Tiibet - kiertomatka halki maailman katon

Todellinen matkojen klassikko: halki Tiibetin ja Himalajan vuoriston Kiinasta Nepaliin

Räätälöity
17
Vuorokautta
1
Majoituksen taso

Matkan perustiedot

Mandalan klassikkomatka on nyt jälleen varattavissa, kun maareitti Tiibetistä Nepaliin on avautunut uudelleen vuosien tauon jälkeen.

Matkaamme Tiibetin ylätasangolle ja Tiibetin pääkaupunkiin Lhasaan. Lhasassa tutustumme kaupungin ihmeellisiin nähtävyyksiin ja tunnelmoimme vanhankaupungin kapeilla kujilla. Lhasasta siirrymme maastoautoilla halki Tiibetin tasankojen ja Himalajan vuoriston Nepaliin. Ajo halki Tiibetin maaseudun Nepaliin antaa kattavan kuvan Tiibetistä ja sen elämästä. Matkalla on mahdollista vierailla pienissä tiibetiläiskylissä ja buddhalaisluostareissa, sekä tavata paimentolaisia jakki- ja vuohilaumoineen. Matka huipentuu vierailuun Mount Everestin perusleirissä.

MINIMIRYHMÄKOKO: 2 hlö

Matkaohjelma

1. päivä - CHENGDU

Saapuminen Keski-Kiinaan, Sichuanin maakunnan pääkaupunkiin Chengduun, jolla on yli 4000-vuotinen historia, ja joka toimi aikoinaan mm. Tang-dynastian pääkaupunkina. Kuljetus hotellille ja yhteinen tervetuliaisillallinen. (I)

Majoitus
Holiday Inn Express Chengdu Gulou Tai Vastaava

2. päivä - CHENGDU

Mitä olisi matka Kiinaan ilman visiittiä maan kansalliseläimen luona? Isopandoja elää vain Keski-Kiinassa, ja 75 % tämän uhanalaisen lajin kannasta on Sichuanissa. Tänään teemme retken Chengdusta käsin kaupungin pohjoispuolella sijaitsevaan pandojen tutkimus- ja kasvatuskeskukseen, jossa isopandojen tutkimusta ja suojelua rahoitetaan mm. matkailutuloilla. Palaamme Chengduun iltapäivällä. (A)

Majoitus
Holiday Inn Express Chengdu Gulou Tai Vastaava

3. päivä - LHASA

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle ja jatkolento Tiibetin autonomisen alueen pääkaupunkiin Lhasaan. Kuljetus hotellille ja vapaata aikaa korkeaan ilmanalaan totuttautumista varten. (A)

Majoitus
Tashichoetar Boutique Hotel Tai Vastaava

4. päivä - LHASA

Vierailemme Drepungin ja Seran buddhalaisissa luostareissa sekä tutustumme tiibetiläiseen buddhalaisuuteen ja sen tarinoihin. (A)

Majoitus
Tashichoetar Boutique Hotel Tai Vastaava

5. päivä - LHASA

Tutustumme Lhasassa Dalai-lamojen historialliseen hallintopalatsiin Potalaan sekä Tiibetin pyhistä pyhimpään, Jokhangin temppeliin ja sitä ympäröivään värikkääseen vanhaankaupunkiin. (A)

Majoitus
Tashichoetar Boutique Hotel Tai Vastaava

6. päivä - LHASA

Vapaata ohjelmaa ja tunnelmointia vanhassakaupungissa ja sen mielenkiintoisilla toreilla. (A)

Majoitus
Tashichoetar Boutique Hotel Tai Vastaava

7. päivä - YAMDROK - GYANTSE

Siirrymme maastoautoilla Tiibetin maaseudun halki Gyantseen. Matkalla näemme lumihuippuisia vuoria, turkoosinsinisiä järviä ja pieniä tiibetiläisiä kyliä. (A)

Majoitus
Gyantse Hotel Tai Vastaava

8. päivä - GYANTSE - SHIGATSE

Tutustumme Gyantsen vanhaankaupunkiin sekä sen luostarikompleksiin, josta siirrymme Shigatsen kaupunkiin. Iltapäivällä vierailu Panchen-laman kotiluostarissa Tashi Lumpossa. (A)

Majoitus
Tashichoetar Hotel Tai Vastaava

9. päivä - SHIGATSE - SHEGAR

Kohtaamme paimentolaisia jakkilaumoineen ja teemme korkeiden solien ylityksiä silmiä hivelevissä ja henkeäsalpaavissa Himalajan maisemissa. (A)

Majoitus
Shegar Grand Hotel Tai Vastaava

10. päivä - EVEREST BASE CAMP

Ikimuistoinen ajomatka Rombukiin, josta teemme retken maailman korkeimman vuoren, Mount Everestin pohjoiseen perusleiriin (5200 m). Vierailtuamme perusleirissä laskeudumme majoittumaan tuulen pieksemään Lao Tingrin kylään. (A)

Majoitus
Kangar Hotel Tai Vastaava

11. päivä - LAO TINGRI - GYIRONG

Ikimuistoinen ajopäivä korkealla Tiibetin Himalajalla; upeita solia ja Himalaja koko komeudessaan. Viimeinen yö Tiibetissä. (A)

Majoitus
Kyirong Hotel Tai Vastaava

12. päivä - BATAR, NUWAKOT

Tänään hyvästelemme tiibetiläiset paikallisoppaamme ja ylitämme rajan Kiinasta Nepaliin. Rajan ylitettyämme laskeudumme karusta ylävuoristosta alas trooppiselle alueelle. (A)

Majoitus
Hotel Water Tower

13. päivä - KATMANDU

Viimeinen ajopäivä tuo meidät Nepalin elämää sykkivään pääkaupunkiin Katmanduun. Iltapäivällä vapaata ohjelmaa Katmandussa. (A)

Majoitus
Hotel Traditional Comfort tai vastaava

14. päivä - Paluu

Kuljetus lentokentälle. (A)

ATERIAT: (A) AAMIAINEN (L) LOUNAS (I) ILLALLINEN

Lisätiedot

Matkan hintaan sisältyy

 • Kiinan sisäinen lento Chengdu-Lhasa
 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Englanninkielisen paikallisoppaan palvelut 
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat

Matkan hinta ei sisällä 

 • Kansainvälisiä lentoja
 • Suomenkielisen matkanjohtajan palveluita
 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö

Tietoa maasta: 

Matkustuslupapolitiikan vuoksi varaukset Tiibetin matkoille on tehtävä viimeistään 2kk ennen lähtöä.

Lähetä matkan varattuasi meille kopio matkalla käyttämäsi passin henkilötietosivusta matkaan liittyviä lupia varten. Kopion voi lähettää sähköisesti esim. jpg- tai pdf-tiedostona osoitteeseen info(ät)mandalatravel.fi tai postitse toimistollemme.

Suomalaiset tarvitsevat Kiinaan viisumin, joka maksaa 90€. Huomioithan, että passisi tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen ja siinä tulee olla 3 puhdasta sivua.

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset yhden passikuvan sekä vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin. Nepalin viisumi maksaa  30 USD alle 15 päivän matkalla. Viisumi maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa. 

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Kiinaan ja Nepaliin matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Malariaa esiintyy Nepalissa, mutta vain Etelä-Nepalin alavilla alueilla. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi 

Tarvitset matkalle normaalin matkavakuutuksen, jossa on peruutusturva. Vakuutuksen tulee kattaa oleskelu yli 3000 metrin korkeudessa, sekä mahdolliset vuoristotaudin hoitokulut.

Kiinan valuuttaa yaneja (CNY) voi halutessaan vaihtaa Suomessa ennen matkaa. Paikallista rahaa voi nostaa pankkiautomaatista Chengdussa, Lhasassa, sekä Shigatsessa Bank Of Chinan automaateista. Käteistä rahaa on mahdollista vaihtaa pankeissa. Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (NPR). Nepalin valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaatista Katmandussa Visa-, Mastercard- ja Visa Electron -korteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi. Nepalissa käyvät kansainväliset luottokortit. 

Saapuminen Lhasaan, 3600 m merenpinnan yläpuolelle saattaa aiheuttaa joillakin lievää päänsärkyä, hengästymistä, sekä ruokahaluttomuutta. Nämä ohuesta ilmanalasta johtuvat oireet katoavat kuitenkin usein jo vuorokauden kuluessa. Ensimmäisten vuorokausien ajan on syytä välttää fyysistä rasitusta ja juoda runsaasti nesteitä. Alkoholin nauttiminen hidastaa kehon sopeutumista ohueen ilmanalaan. Matkaohjelma on suunniteltu siten, että ohueen ilmanalaan totuttautumiseen käytetään riittävästi aikaa. Lievien vuoristotaudin oireiden hoitamiseen voidaan käyttää asetasolamidia (Ödemin / Diamox ). 

Kiinan virallinen kieli on mandariinikiina. Tiibetin eri murteet voidaan jakaa kolmeen luokkaan: Itä-Tiibetissä puhuttavaan Amdon kieleen, Keski-Tiibetissä puhuttavaan Dbus -murteeseen, sekä Khamin alueen murteeseen. Lisäksi rajaseuduilla puhutaan Ladakhia, Dzonkhaa, Sikkimiä, sekä Sherpa-kieltä. Kiinalaisperäinen väestö puhuu kiinaa, eikä englantia juuri osata. Nepalin virallisen kielen nepalin lisäksi maassa puhutaan yli 100:aa eri kieltä. Nepalin kolme pääkieltä ovat nepalin kieli, maithili ja bhojpuri. Matkailijoiden suosimilla alueilla puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. Paikallisoppaat auttavat mielellään pulmatilanteissa.

Tiibetin ilmasto on voimakkaan mantereinen kylmine talvineen ja kuivine, lämpimine kesineen. Paras aika vierailla Tiibetissä on huhtikuusta marraskuulle. Päivälämpötilat vaihtelevat tällöin 20 – 25 C-asteen välillä. Keväisin ja syksyisin taivaat ovat usein kirkkaat, mutta lämpötilat laskevat jyrkästi iltaisin. Yöpakkaset ovat yleisiä keväisin ja syksyisin. Ilmasto Nepalissa vaihtelee trooppisesta tai subtrooppisesta aina erittäin kylmään ylävuoristotundraan. Etelä- ja Keski-Nepalissa vallitsee trooppinen ilmasto. 

Tippikulttuuri on vierasta tiibetiläisissä ja kiinalaisissa ravintoloissa. Nepalissa sen sijaan juomarahojen antaminen on tavallista. Varaa matkalle valuuttaa myös paikallisoppaiden ja kuljettajien tippeihin.