Tiibet  kulttuurimatka

Tiibet - kiertomatka halki maailman katon

Todellinen matkojen klassikko: halki Tiibetin ja Himalajan vuoriston Kiinasta Nepaliin

Kulttuuri
17
Vuorokautta
1
Majoituksen taso

Matkan perustiedot

Mandalan klassikkomatka on nyt jälleen varattavissa, kun maareitti Tiibetistä Nepaliin on avautunut uudelleen vuosien tauon jälkeen.

Matkaamme Nepalin kautta Tiibetin ylätasangolle ja Tiibetin pääkaupunkiin Lhasaan. Lhasassa tutustumme kaupungin ihmeellisiin nähtävyyksiin ja tunnelmoimme vanhankaupungin kapeilla kujilla. Lhasasta siirrymme maastoautoilla halki Tiibetin tasankojen ja Himalajan vuoriston takaisin Nepaliin. Ajo halki Tiibetin maaseudun Nepaliin antaa kattavan kuvan Tiibetistä ja sen elämästä. Matkalla on mahdollista vierailla pienissä tiibetiläiskylissä ja buddhalaisluostareissa, sekä tavata paimentolaisia jakki- ja vuohilaumoineen. Matka huipentuu mahtavan Mount Everestin kupeeseen ja "maailman pisimpään alamäkeen" kohti Katmandun laaksoa.

Matkaohjelma

1. päivä - LENNOT HELSINKI – KATMANDU

Lennot Suomesta yön yli Dohan kautta Nepaliin.

2. päivä - KATMANDU

Saapuminen Nepalin pääkaupunkiin Katmanduun. Kuljetus hotellille ja vapaata aikaa.

Majoitus
Hotel Traditional Comfort tai vastaava

3. päivä - KATMANDU

Lähdemme aamiaisen jälkeen kiertoajelulle Katmandussa. Tutustumme kierroksen aikana Katmandun keskustan nähtävyyksiin, kuten Durbar-aukioon sekä Swayambhunathin buddhalaiseen stupaan, josta avautuu komea näköala yli kaupungin. (A)

Majoitus
Hotel Traditional Comfort tai vastaava

4. päivä - KATMANDU, BHAKTAPUR

Teemme retken Katmandun laaksoon, pääosin käsityöläisten ja viljelijöiden asuttamaan Bhaktapuriin ja tutustumme kaupungin UNESCOn maailmanperintölistalla olevaan durbar-aukioon. Palaamme iltapäivällä takaisin Katmanduun. (A)

Majoitus
Hotel Traditional Comfort tai vastaava

5. päivä - KATMANDU

Vierailemme Katmandun Boudhanathin buddhalaisella stupalla sekä Pashupatinathin Hindutemppelillä. Vapaa iltäpäivä. (A)

Majoitus
Hotel Traditional Comfort tai vastaava

6. päivä - KATMANDU - LHASA

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle ja lento yli Himalajan huippujen Tiibetin autonomisen alueen pääkaupunkiin Lhasaan. kuljetus hotellille ja vapaata aikaa korkeaan ilmanalaan totuttautumista varten. (A)

Majoitus
Yak Hotel Tai Vastaava

7. päivä - LHASA

Vierailemme Drepungin ja Seran buddhalaisissa luostareissa sekä tutustumme tiibetiläiseen buddhalaisuuteen ja sen tarinoihin. (A)

Majoitus
Yak Hotel Tai Vastaava

8. päivä - LHASA

Tutustumme Lhasassa Dalai-lamojen historialliseen hallintopalatsiin Potalaan sekä Tiibetin pyhistä pyhimpään, Jokhangin temppeliin ja sitä ympäröivään värikkääseen vanhaankaupunkiin. (A)

Majoitus
Yak Hotel Tai Vastaava

9. päivä - LHASA

Vapaata ohjelmaa ja tunnelmointia vanhassakaupungissa ja sen mielenkiintoisilla toreilla. (A)

Majoitus
Yak Hotel Tai Vastaava

10. päivä - YAMDROK, GYANTSE

Siirrymme maastoautoilla Tiibetin maaseudun halki Gyantseen. Matkalla näemme lumihuippuisia vuoria, turkoosinsinisiä vuoristojärviä ja pieniä tiibetiläisiä kyliä. (A)

Majoitus
Gyantse Hotel Tai Vastaava

11. päivä - GYANTSE - SHIGATSE

Tutustumme Gyantsen vanhaankaupunkiin sekä sen luostarikompleksiin, jonka jälkeen siirrymme Tiibetin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Shigatseen. (A)

Majoitus
Tashichoetar Hotel Tai Vastaava

12. päivä - SHIGATSE - SHEGAR

Aamulla vierailu Panchen-laman kotiluostarissa Tashi Lumpossa. Matkaamme Shigatsesta syvemmälle Tiibetin maaseudulle, kohtaamme paimentolaisia jakkilaumoineen ja teemme korkeiden solien ylityksiä silmiä hivelevissä ja henkeäsalpaavissa Himalajan maisemissa. (A)

Majoitus
Shegar Grand Hotel Tai Vastaava

13. päivä - ROMBUK - LAO TINGRI

Ikimuistoinen ajomatka Rombukiin, josta teemme viranomaisten niin salliessa patikointiretken maailman korkeimman vuoren, Mount Everestin näköalapaikalle. (Everestin pohjoinen, Tiibetin puoleinen perusleiri on suljettu viranomaisten päätöksellä matkailulta toistaiseksi.) Laskeudumme majoittumaan tuulen pieksemään Lao Tingrin kylään. (A)

Majoitus
Kangar Hotel Tai Vastaava

14. päivä - LAO TINGRI - KYIRONG

Ikimuistoinen ajopäivä korkealla Tiibetin Himalajalla; upeita solia ja Himalaja koko komeudessaan. Viimeinen yö Tiibetissä. (A)

Majoitus
Kyirong Saisi Hotel Tai Vastaava

15. päivä - BATAR, NUWAKOT

Tänään hyvästelemme tiibetiläiset paikallisoppaamme ja ylitämme rajan Kiinasta Nepaliin. Rajan ylitettyämme laskeudumme karusta ylävuoristosta alas trooppiselle alueelle. (A)

Majoitus
Hotel Water Tower tai vastaava

16. päivä - KATMANDU

Viimeinen ajopäivä tuo meidät takaisin Nepalin elämää sykkivään pääkaupunkiin Katmanduun. Iltapäivällä vapaata ohjelmaa Katmandussa. (A)

Majoitus
Hotel Traditional Comfort tai vastaava

17. päivä - LENNOT KATMANDU - HELSINKI

Kuljetus lentokentälle ja paluulennot kotimaahan. Saapuminen Suomeen samana iltana.

ATERIAT: (A) AAMIAINEN (L) LOUNAS (I) ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 10-20 hlö

Matkan hintaan sisältyy

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö

Lennämme matkalle Qatar Airwaysin reittilennoilla, Dohan kautta. Lentoyhtiöillä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput.

Tietoa maasta: 

Matkustuslupapolitiikan vuoksi varaukset Tiibetin matkoille on tehtävä viimeistään 2kk ennen lähtöä.

Lähetä matkan varattuasi meille kopio matkalla käyttämäsi passin henkilötietosivusta matkaan liittyviä lupia varten. Kopion voi lähettää sähköisesti esim. jpg- tai pdf-tiedostona osoitteeseen info(ät)mandalatravel.fi tai postitse toimistollemme. Huomioithan, että passisi tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen ja siinä tulee olla 3 puhdasta sivua.

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset yhden passikuvan sekä vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin. Nepalin viisumi maksaa 30 USD alle 15 päivän matkalla. Viisumi maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa. Kiinan viisumi ja Tiibetin matkustuslupa maksavat 115 USD ja ne lunastetaan Katmandussa ennen Tiibetiin siirtymistä.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Kiinaan ja Nepaliin matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Malariaa esiintyy Nepalissa, mutta vain Etelä-Nepalin alavilla alueilla. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi  

Tarvitset matkalle normaalin matkavakuutuksen, jossa on peruutusturva. Vakuutuksen tulee kattaa oleskelu yli 3000 metrin korkeudessa, sekä mahdolliset vuoristotaudin hoitokulut.

Kiinan valuuttaa yaneja (CNY) voi vaihtaa Suomessa ennen matkaa. Paikallista rahaa voi nostaa pankkiautomaatista Lhasassa ja Shigatsessa Bank Of Chinan automaateista. Käteistä rahaa on mahdollista vaihtaa pankeissa. Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (NPR). Nepalin valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaatista Katmandussa Visa-, Mastercard- ja Visa Electron -korteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi. Nepalissa käyvät kansainväliset luottokortit. 

Saapuminen Lhasaan, 3600 m merenpinnan yläpuolelle saattaa aiheuttaa joillakin lievää päänsärkyä, hengästymistä, sekä ruokahaluttomuutta. Nämä ohuesta ilmanalasta johtuvat oireet katoavat kuitenkin usein jo vuorokauden kuluessa. Ensimmäisten vuorokausien ajan on syytä välttää fyysistä rasitusta ja juoda runsaasti nesteitä. Alkoholin nauttiminen hidastaa kehon sopeutumista ohueen ilmanalaan. Matkaohjelma on suunniteltu siten, että ohueen ilmanalaan totuttautumiseen käytetään riittävästi aikaa. Lievien vuoristotaudin oireiden hoitamiseen voidaan käyttää Asetatsolamidea (Ödemin / Diamox ). 

Kiinan virallinen kieli on mandariinikiina. Tiibetin eri murteet voidaan jakaa kolmeen luokkaan: Itä-Tiibetissä puhuttavaan Amdon kieleen, Keski-Tiibetissä puhuttavaan Dbus -murteeseen, sekä Khamin alueen murteeseen. Lisäksi rajaseuduilla puhutaan Ladakhia, Dzonkhaa, Sikkimiä, sekä Sherpa-kieltä. Kiinalaisperäinen väestö puhuu kiinaa, eikä englantia juuri osata. Nepalin virallisen kielen nepalin lisäksi maassa puhutaan yli 100:aa eri kieltä. Nepalin kolme pääkieltä ovat nepalin kieli, maithili ja bhojpuri. Matkailijoiden suosimilla alueilla puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. Suomalainen matkanjohtaja tai paikallisopas auttavat mielellään pulmatilanteissa.

Tiibetin ilmasto on voimakkaan mantereinen kylmine talvineen ja kuivine, lämpimine kesineen. Paras aika vierailla Tiibetissä on huhtikuusta marraskuulle. Päivälämpötilat vaihtelevat tällöin 20 – 25 C-asteen välillä. Keväisin ja syksyisin taivaat ovat usein kirkkaat, mutta lämpötilat laskevat jyrkästi iltaisin. Yöpakkaset ovat yleisiä keväisin ja syksyisin. Ilmasto Nepalissa vaihtelee trooppisesta tai subtrooppisesta aina erittäin kylmään ylävuoristotundraan. Etelä- ja Keski-Nepalissa vallitsee trooppinen monsuuni-ilmasto. 

Tippikulttuuri on vierasta tiibetiläisissä ja kiinalaisissa ravintoloissa. Nepalissa sen sijaan juomarahojen antaminen on tavallista. Varaa matkalle hieman ylimääräistä valuuttaa paikallisoppaiden ja kuljettajien tippeihin.