Elbrus kiipeilymatka
Elbrus kiipeilymatka vena ja 1
Img 8315
 mg 5167
20150812 185008 1
20150813 085807
Slider thumb elbrus kiipeilymatka vena ja 1
Slider thumb img 8315
Slider thumb mg 5167
Slider thumb 20150812 185008 1
Slider thumb 20150813 085807

Elbrus 5642m –kiipeilymatka, Venäjä

Euroopan korkeimman vuoren huiputtaminen Kaukasuksen huomassa

Kiipeily
9
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
4
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Matkaamme Euroopan ja Aasian rajamaille, Kaukasus-vuoristoon Etelä-Venäjälle. Tavoitteenamme on kiivetä Euroopan korkeimmalle huipulle Elbrusille (5642 m). Elbrus on osa vulkaanisesti syntynyttä vuoristoa, joka nousee jopa yli tuhat metriä ympäröiviä vuoria korkeammalle. Se on yksi helpommin saavutettavista "Seven Summits" -vuorista eli maailman seitsemän mantereen korkeimmista vuorista.

Elbrus soveltuu mainiosti ensihuipuksi vuorikiipeilystä kiinnostuneille. Nousu ei ole teknisesti vaativa, mutta ohut ilma sekä alueen kovat keliolosuhteet tekevät noususta haastavan. Vuorella majoitutaan kiinteisiin, lämmitettyihin tynnyrimajoihin. Perusleiristä avautuu upea maisema Kaukasuksen päävyöhykkeelle. Ennen ja jälkeen nousun on aikaa tutustua paikallisiin toreihin ja lähiympäristöön.

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI – MOSKOVA - MINERALNYE VODY - TERSKOL

Lennot Etelä-Venäjälle Mineralnye Vodyyn ja kuljetus pitkin Baksan-laaksoa Elbrusin alueelle, Terskolin kylään.

Majoitus
Hotelli

2. päivä - CHEGET

Aamupalan jälkeen teemme akklimatisointiretken n. 3000m korkeuteen, joko Cheget-vuorelle tai laakson toiselle puolelle, Pik Terskolin observatoriolle. Pysähdymme paikallisella torilla ja kaupoissa missä teemme viime hetken hankintoja ennen paluuta hotellille. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Hotelli

3. päivä - TYNNYRIMAJAT

Nousemme hisseillä tynnyrimajoille (n. 3800 m), jotka toimivat perusleirinä Elbruksen nousulle. Iltapäivälle teemme akklimatisointinousun Diesel-majalle (n. 4000 m). (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Vuoristomaja

4. päivä - TYNNYRIMAJAT

Lepoa ja valmistautumista, sääolojen tarkkailua sekä huipulle nousun suunnittelua, teemme toisen akklimatisointinousun Pastukhov-kivien yläpäähän (4800 m). (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Vuoristomaja

5. päivä - TYNNYRIMAJAT

Lepoa ja valmistautumista, sääolojen tarkkailua sekä huipulle nousun suunnittelua, teemme kolmannen akklimatisointinousun Pastukhov-kivien yläpuolelle (n. 5000 m). (A,L,I)

Aktiviteetit
kiipeily
Majoitus
Vuoristomaja

6. päivä - TYNNYRIMAJAT

Harjoittelemme kiipeilytekniikoita ja tarkistamme varusteemme seuraavan päivän koitosta varten. (A,L,I)

Aktiviteetit
kiipeily
Majoitus
Vuoristomaja

7. päivä - ELBRUS 5642 M

Heräämme aikaisin aamuyöstä ja aamiaisen jälkeen aloitamme nousun kohti Elbrusin länsihuippua otsalamppujen valossa. Pääsemme kokemaan upean auringonnousun vuorenrinteellä Pasctuckhov-kivien tuntumassa, josta nousemme yhä korkeammalle kauniiden Kaukasusvuoriston huippujen ympäröimänä. Saavutamme Elbrusin huipun noin seitsemän tunnin kiipeämisen jälkeen. Onnittelujen ja kuvien ottamisen jälkeen laskeudumme samaa reittiä takaisin tynnyrimajoille. (A,L,I)

Elbrus tunnetaan haastavista, epäsäännöllisistä ja ennalta arvaamattomista sääolosuhteistaan. Teemme päätöksen huipullelähdöstä paikanpäällä ja se voi olla jo päivää aikaisemmin. Mikäli huippu on saavutettu jo edellisenä päivänä, palaamme hotellille ja on aikaa rentoutua tai tutustua lähialueeseen. (A,L,I)

Aktiviteetit
kiipeily
Majoitus
Vuoristomaja

8. päivä - TERSKOL

Vielä tänäkin aamuna on mahdollista yrittää huipulle. Silloin on kuitenkin ehdittävä alas ennen hissien sulkeutumista. Illalla läksiäisjuhlallisuudet yhdessä vuoristo-oppaidemme kanssa paikallisessa ravintolassa. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Hotelli

9. päivä - MINERALNYE VODY - MOSKOVA - HELSINKI

Aamulla kuljetus lentokentälle ja paluulennot kotimaahan.

ATERIAT: (A) AAMIAINEN (L) LOUNAS (I) ILLALLINEN

Lisätiedot

HUOM!: Sääolosuhteet Elbrus-vuorella ovat ennalta-arvaamattomat ympäri vuoden. Huipun saavuttaminen ei ole aina kelien vuoksi mahdollista. Mukanamme huipulle kiipeämiseen ovat paikalliset vuorikiipeilyoppaat. Matkan hintaan sisältyy yksi yrityskerta huipulle nousuun (lisänousumahdollisuus omakustanteisesti säiden salliessa). Pyrimme valitsemaan päivän pitäen ensisijaisesti mielessä turvallisuuden vuorilla liikuttaessa ja asiakkaidemme terveydentilan.

Majoitus ja palvelut

Laaksossa majoitumme mukavassa turistiluokan hotellissa. Elbruksen alue on hiihtokeskus, joten ympärillä on myös ravintoloita, paikallinen tori, posti, kauppoja sekä erittäin hyvin varusteltu kiipeilykauppa (kansainväliset merkkivarusteet ovat kuitenkin täällä erittäin kalliita). Vuorella majoitumme tynnyrimajojen vieressä oleviin uudempiin ja mukavampiin kontteinen (3800m). Tynnyreille noustaan kabiini- ja tuolihisseillä. Jokaiseen konttiin majoittuu 8 henkilöä, majoissa on lämmitys sekä sähköt osan aikaa vuorokaudesta. Käytössä on lisäksi erillisessä rakennuksessa ruokailu ja keittiötilat sekä ulko-wc. Sängyissä on patjat sekä tyynyt, oma makuupussi on tarpeellinen ja lämmityksestä huolimatta suosittelemme tarpeeksi lämmintä mallia. Makuualusta ei ole välttämätön, mutta mukavuussyistä voi mukaan ottaa esim pieneen tilaan menevän ilmatäytteisen makuualusta oman makuupussin alle.

Ryhmäkoko: 8-18hlö

Matkan hintaan sisältyy

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut 
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita
 • Ruokajuomia
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan mahd. sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja
 • Toimistokuluja 10 €/ henkilö

Tietoa maasta:

Matkaa varten tarvitaan Venäjän viisumi. Viisumit haetaan itse SoloVisa-palvelun kautta: http://solovisa.fi/promos/mandalatravel aikaisintaan 6 viikkoa ennen lähtöä. Passinne on oltava voimassa 6kk matkan päättymisen jälkeen. 

Elbrus-kiipeilymatkalle tarvitset vakuutuksen, joka kattaa vuorikiipeilyn ilman korkeusrajoituksia, vuoristotaudista aiheutuneet hoitokulut sekä mahdollisen evakuoinnin.

Korkein kohta matkan aikana on Elbruksen huippu 5642 metrissä. Harjoituspäivämme tähtäävät sopeutumiseen ja totutteluun ohuessa ilmassa. Luokittelemme Elbruksen huipullenousupäivän haastavaksi juuri korkeuseron tuoman rasituksen vuoksi.

Kenkiä lukuun ottamatta tarjoamme veloituksetta käyttöösi kaikki tarvittavat tekniset kiipeilyvarusteet (hakun, jääraudat, valjaat, nauhalenkin ja sulkurenkaan). Kiipeilykengän tulisi soveltua remmirautojen kiinnitykseen ja olla tarpeeksi lämmin pitkien aikojen viettämiseen kovassa pakkasessa ja syvässä lumessa. Paikan päältä on mahdollista vuokrata vuoristokenkiä ja muita varusteita sekä vaatteita. Varusteet tulee pakata rinkkaan tai kassiin jota voi kantaa selässä hissien ollessa suljettuina.

Kiipeilystä vastaa paikallinen pääopas, jonka lisäksi jokaista kolmea kiipeilijää kohden on huipulle nousun aikana yksi paikallinen vuoristo-opas. Laaksossa aterioimme hotellissa, tynnyrimajoilla omat kokkimme valmistavat monipuoliset ja riittävät ateriat. Nousupäivää varten suosittelemme tuomaan Suomesta omat suosikkievääsi. Etenkin energiageelit ja patukat auttavat säilyttämään energiatason raskaan suorituksen aikana.

Venäjän rahayksikkö on rupla (RUB). Valuuttaa on helpoin vaihtaa Suomessa ennen lähtöä. Matkalla on pääosin täysihoito, lisäkustannuksia tulee lähinnä tipeistä, ylimääräisistä eväistä, alkoholijuomista sekä matkamuistoista. Varaa vuorioppaiden tippeihin sekä lumikissakyytiin noin 80-100 euroa.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

Henkilökohtainen EA-pakkaus: 

 • Laastareita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 
 • Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
 • Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin