Aconcagua kiipeilymatka argentiina
Aconcagua kiipeilymatka argentiina 1
Slider thumb aconcagua kiipeilymatka argentiina 1

Aconcagua 6962m -kiipeilymatka, Argentiina

Valloita Etelä-Amerikan korkein vuori Argentiinan Andeilla

Kiipeily
23
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
5
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Huima nousu Amerikkojen korkeimmalle huipulle. Mahtava Aconcagua nousee lähes 7000 metrin korkeuteen Andien vuoristossa Mendozan laakson vieressä, Argentiinan ja Chilen rajalla.

Alkulämmittelyksi kiipeämme Boneten (5010m) huipulle ennen matkan varsinaista kohokohtaa, nousua Aconcaguan huipulle. Nousu tapahtuu teknisesti helppoa Ruta Normalia pitkin, joka on vuoren suosituin ja helpoin reitti. Reitti ei ole teknisesti vaikea ja sopii hyvin vuorikiipeilystä kiinnostuneille sekä kokeneelle vaeltajalle. Rajut ja yllättävät myrskyt sekä ohut ilmanala tekevät kuitenkin noususta haastavan.

Ohueen ilmanalaan totuttautumiseen käytetään nousun aikana runsaasti aikaa. Olemme myös varanneet ohjelmaan aikaa huonojen sääolojen varalle.

HUOM: Hinta ei sisällä kiipeilylupia (n. 610USD). 

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI - MENDOZA

Lennot Helsingistä Argentiinaan.

2. päivä - MENDOZA

Saapuminen Mendozan kaupunkiin ja kuljetus hotellille. Mendoza toimii porttina Andien vaelluksille sekä läpikulkualueena Chilen puolelle. Kaupungin ympäristössä on kuivaa ja kuumaa, mutta se on yksi laajimpia viininviljelysalueita Argentiinassa. Sen suurimpia tulonlähteitä ovat viini, oliiviöljy ja matkailu. 

Majoitus
Hotelli

3. päivä - PENITENTES

Siirrymme kauniiden maisemien ja Mendozan laakson viininviljelyalueen läpi vuorille Penitentesiin. Illalla suoritamme viimeiset pakkaamiset ennen aamun siirtymistä Puente del Incaan, josta Aconcaguan lähestymismarssi alkaa. Yövymme vuoristokylässä, joka sijaitsee noin 2700 metrin korkeudessa. (A,L,I)

Majoitus
vaellusmaja

4. päivä - CONFLUENCIA

Siirrymme kansallispuiston portille mistä vaellus alkaa. Varusteemme siirtyvät muulien selkään ja aloitamme vuoren lähestymisen. Nousemme jokilaaksoa ylös confluencian leiriin (3300m). (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

5. päivä - Plaza Francia

Lepopäivä tai vaihtoehtoisesti kevyt vaelluspäivä. Teemme akklimatisointivaelluksen Plaza Francian leiriin Aconcaguan eteläseinän juurelle (4000m). Palaamme yöpymään Confluencian leiriin. Ensimmäinen lääkärintarkastus. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

6. päivä - PLAZA DE MULAS

Aikainen herätys ja pitkä vaelluspäivä kohti Plaza de Mulasia. Nousu Rio Horconesin jokivartta pitkin Plaza de Mulasin perusleiriin (4260m). (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

7. päivä - PLAZA DE MULAS

Lääkärintarkastus, mahdollisesti kevyt vaellus jäätikölle ja lepoa leirissä. Näemme upeiden näköalojen avautuvan Aconcaguan länsiseinälle. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

8. päivä - CERRO BONETE

Lepopäivä tai mahdollisesti akklimatisoitumisnousu läheiselle Cerro Boneten huipulle (5010m) ja palaamme Plaza de Mulasin leiriin. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

9. päivä - PLAZA DE MULAS

Lepopäivä perusleirissä. (A,L,I)

Majoitus
Teltta

10. päivä - CAMP CANADA

Teemme toisen akklimatisoitumisnousun Camp Canadaan (4910m) minne kuljetamme ruokaa ja polttoainetta (n. 5-10kg/hlö). Palaamme yöksi Plaza de Mulasin leiriin. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

11. päivä - PLAZA DE MULAS

Keräämme perusleirissä voimia tulevaan koitokseen. (A,L,I)

Majoitus
teltta

12. päivä - CAMP CANADA

Nousemme uudestaan Camp Canadan leiriin, jonne leiriydymme. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
teltta

13. päivä - NIDO DE CONDORES

Nousemme Nido de Condoresin leiriin (5250m). Korkeus alkaa nyt toden teolla tuntua elimistössä ja näköalat antavat lupausta tulevasta. Yöpyminen Nido de Condoresissa. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
teltta

14. päivä - NIDO DE CONDORES

Lepopäivä Nido de Condoresissa. (A,L,I)

Majoitus
Teltta

15. päivä - CAMP COLERA

Nousemme viimeiseen leiriimme ennen huippua, Colera Campiin (5970m). Lepäämme ja tankkaamme nestettä seuraavan päivän huiputusta varten. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
teltta

16. päivä - ACONCAGUA

Aloitamme nousun aamuyöllä otsalamppujen valossa. Nousemme tasaisesti Independencia-majan raunioille, joilla pidämme lepohetken. Teemme pitkän ja tuulisen poikittaissiirtymisen, jonka jälkeen viimeinen tiukka nousu ja olemme Aconcaguan, huipulla (6959m). Paluu yöksi Colera Campiin. 

Olemme varanneet nousuun ja ohueen ilmanalaan totuttelemiseen runsaasti aikaa sekä kolme varapäivää huonon sään varalle. (A,L,I)

Aktiviteetit
kiipeily
Majoitus
teltta

17. päivä - ACONCAGUA VARAPÄIVÄ 1

Varapäivä huonon sään varalle. (A,L,I)

Majoitus
Teltta

18. päivä - ACONCAGUA VARAPÄIVÄ 2

Varapäivä huonon sään varalle. (A,L,I)

Majoitus
Teltta

19. päivä - ACONCAGUA VARAPÄIVÄ 3

Varapäivä huonon sään varalle. (A,L,I)

Majoitus
Teltta

20. päivä - PENITENTES

Laskeudumme aiemmin nousemaamme reittiä Penitentesin leiriin. Nautimme viimeisen leiri-illallisen ennen seuraavan päivän pitkää laskeutumista laaksoon. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
vaellusmaja

21. päivä - MENDOZA

Jatkamme laskeutumista alas laaksoon ja kohti autokuljetusta. Kuljetus takaisin Mendozaan, jossa yövymme. (A,L)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
hotelli

22. päivä - MENDOZA -

Paluulennot lähtevät kohti Suomea. (A)

23. päivä - SAAPUMINEN HELSINKIIN

ATERIAT: (A) AAMIAINEN (L) LOUNAS (I) ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 8-16hlö

Matkan hintaan sisältyy

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut 
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat
 • Lentokenttäverot

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja
 • Kiipeilylupia (n. 610USD)
 • Toimistokulut 10€

HUOM: 1 hengen huonelisä koskee hotellia. Vaelluksella 1 hengen teltta on mahdollista saada 540€:n lisämaksusta.

Valmistautuminen:

Aconcagua-kiipeilymatkalla kuljemme vaihtelevassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 6h. Matkalla pärjäät hyvällä kunnolla. Suosittelemme valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily- tai hiihtolenkeillä sekä juoksemalla mäkitreenejä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti.

Tyypillinen vaelluspäivä:

Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellus osuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8.00. Lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Paikallisoppaasta ja matkanjohtajasta toinen kävelee aina ryhmän edessä ja toinen viimeisen vaeltajan perässä. Saapuessamme majapaikkaamme on aikaa rentoutumiseen ja varusteiden huoltoon. Illallinen nautitaan leirin ruokailuteltassa tai yläleireissä omassa teltassa. Matkanjohtaja käy seuraavan päivän ohjelman läpi illan aikana.

Tietoa maasta:

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Argentiinaan matkustaessaan.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Argentiinaan matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Keltakuumerokotusta suositellaan matkailijoille, jotka matkustavat Corrientesin tai Misionesin provinsseihin alle 2300 metrin korkeudessa oleville alueille, mukaan lukien Iguassun putoukset. Malarian riski Argentiinassa on vähäinen ja sitä esiintyy ainoastaan lähellä Bolivian rajaa (Saltan ja Jujuyn alankoalueet) ja Paraguayn vastaisella raja-alueella. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Kiipeily- ja vaellusluvat lunastetaan yhdessä Mendozassa ennen vaellusta.

Aconcagua-kiipeilymatkalle tarvitset sellaisen matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 6000 metrin korkeudessa. Vakuutuksessa tulee olla peruutusturva.

Nousu Aconcagualle tapahtuu teknisesti helppoa Ruta Normalia pitkin, joka on vuoren suosituin ja helpoin reitti. Nousu ei sisällä teknistä kiipeilyä, käytännössä vuorenhuipulle kävellään jäärautoja ja vaellussauvoja apuna käyttäen. Aconcaguan kiipelymatka sopii vuorikiipeilystä kiinnostuneelle ja jolla on aikaisempaa vuoristokokemusta. Olemme varanneet ohjelmaan kaksi ylimääräistä huiputuspäivää huonon sään tai sairastumisen takia.

Korkein kohta kiipeilymatkan aikana on 6962m korkea Aconcaguan huippu. Matkalla käytetään runsaasti aikaa akklimatisointiin eli ohueen ilmanalaan totutteluun. Teemme akklimatisointinousuja matalammille huipuille ennen Aconcagualle kiipeämistä. Lievien vuoristotaudin oireiden hoitamiseen voidaan käyttää Azetazolamidea (Diamox). Matkanjohtajalla on mukana hätätapauksia varten tarvittavat lääkkeet vuoristotaudin hoitoon.

Huom: Kiipeilyohjelman aikana on 2 kpl pakollisia lääkärintarkastuksia, joissa mm. mitataan happisaturaatio. Lääkäri voi määrätä kiipeilijän tarkastuksen perusteella alas vuorelta, jos katsoo sen tarpeelliseksi.

Aconcagua-matkalle muulien kyydissä menevä varustemäärä on 20 kg/asiakas vaelluksen alusta Plaza de Mulakseen saakka. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja -alusta. Plaza de Mulasin jälkeen jokainen kantaa omat varusteensa leirien välillä. Voit jättää varusteet, joita et tarvitse vaelluksella, säilytykseen hoteliin. Siirryttäessä yläleireihin jokaiselle tulee kannettavaksi myös yhteisiä ruokia ja polttoainetta, n. 5-10kg max. Jokaiselle välille on myös mahdollista antaa kantajille kiloja korvausta vastaan.

Vaelluksella tarjottava ruoka on sekoitus argentiinalaista ja eurooppalaista ruokaa ja valmistettu paikallisista raaka-aineista. Ateriat pitävät yleensä sisällään alkukeiton, pääruuan, jälkiruuan sekä kahvia, teetä ja kaakaota. Ruokailujen yhteydessä on mahdollista täyttää omat juomapullot keitetyllä vedellä, joka on turvallista juoda. Vaelluksella mukana kulkevat keittiöhenkilökunta ja telttakeittiöt. Mendozassa on runsaasti erilaisia hyviä ravintoloita joissa ruokailemme. Varaa noin 10–15 €/päivä aterioihin, yhteensä noin 50 €, jolla katat ruokailukulut Mendozassa.

Argentiinan virallinen kieli on espanja. Harvat paikalliset puhuvat englantia ja jo muutaman espanjankielisen fraasin opettelu ennen matkaa auttaa päivittäisessä kanssakäymisessä. Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan espanjan sanakirjan. 

Argentiinan rahayksikkö on Argentiinan Peso (ARS). Argentiinan valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista rahaa voi nostaa pankkiautomaatista suuremmissa kaupungeissa. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi valuutaksi. Argentiinassa käyvät kansainväliset luottokortit.

Tippikulttuuri on tyypillistä Etelä-Amerikassa. Tulee kuitenkin muistaa että se on aina vapaaehtoista. Poikkeuksena tästä ovat lentokenttien laukunkantajat, jotka saavat palkkansa tipeistä. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Mandala Travelin matkanjohtaja vastaa hotellien laukunkantajien, kaupunkioppaiden ja kuljettajien tipeistä matkan aikana. Aconcagua-kiipeilymatkalla voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 3 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana. Matkanjohtaja kerää tipit vaelluksen viimeisenä iltana ja jakaa ne kantajien, keittiöhenkilökunnan sekä vaellusoppaiden kesken.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle:

Kengät ja sukat

 • ylävuoristokengät sisäkengällä
 • hyvät ja istuvat vaelluskengät
 • 3 paria lämpimiä vaellussukkia
 • 3 paria ohuita liner-sukkia
 • Crocsit, sandalit tms. perusleiriin
 • säärystimet

Jalat

 • untuvahousut
 • 2 lämpokerraston alaosaa. Merinovilla suositeltava
 • 1 fleece-housut
 • 1 Gore-Tex -housut, täyspitkä vetoketju suositeltava
 • 1 vaellushousut
 • vaellusshortsit ​

Ylävartalo

 • ​hupullinen untuvatakki (-20°C)
 • 2 lämpökerraston yläosaa
 • 2 fleece-paitaa
 • 1 windstopper- tai sofshell -takki
 • 1 Gore-Tex -takki hupulla
 • 2 pitkähihaista paitaa, yksi mieluusti kauluksilla (aurinkoa vastaan)

Pää

 • aurinkohattu
 • tuulenpitävä pipo
 • kommandopipo
 • myrskylasit (laskettelulasit)
 • ylävuoristoaurinkolasit
 • Buff tai vastaava huivi, jolla voi suoja kaulan tai pään

Kädet

 • ohuet hiihtohanskat, hyvät vaellussauvojen kanssa
 • 1 ylävuoristorukkaset (-20°C), mielellään untuvaa
 • 1 ohuet sisärukkaset
 • 1 vedenpitävät, lämpimät hanskat, Gore-Tex tms 
 • 1 sisähanskat

Kantolaitteet ja reput

 • 65-75l rinkka, vedenpitävä tai suojapussi
 • 25-30l päiväreppu
 • 100-150l basecamp-kassi, johon pakataan kaikki matkatavarat. Kestävää nylonia tms 

Nukkuminen

 • talvimakuupussi, mukavuus n. -20°C
 • ilmatäytteinen makuualusta, täyspitkä
 • vaahtomuovialusta, thermarest ridge rest tai vastaava

Tekniset varusteet

 • ylävuoristokenkiin sopivat vaellusraudat
 • säädettävät vaellussauvat, tukevat. Mielellään lukolliset esim. Black Diamond Expedition Poles
 • kiipeilykypärä

Muuta

 • otsalamppu, varaparistot ja varapolttimo tarvittaessa
 • 2 huulirasvaa vahvalla suojakertoimella, min 30 
 • ruokailuvälineet, lautanen, haarukka, lusikka, muki
 • 2 x 1-litran juomapulloa
 • kevyt termospullo
 • 1l pissapullo
 • 4 käsienlämmittimiä
 • 2-3l juomapussi, eristetty, Camelbak tms
 • henkilökohtaiset hygienia- ja peseytymisvälineet
 • retkipyyhe

Suositeltavaa

 • pari kirjaa ja musiikkia
 • kamera, muistikortteja, paristoja
 • korvatulpat
 • uima-asu
 • linkkari / monitoimityökalu

Lääkelaukku

 • ensiapulaukku
 • särkylääkkeitä, esim. 1000mg Paracetamol
 • antibioottikuuri ripuliin, pyydä lääkäriltäsi
 • asetatsoliamidia (Diamox) vuoristotaudin oireisiin, pyydä lääkäriltä
 • rakkolaastareita, paljon käsidesiä, savet-pyyhkeitä ja wc-paperia vesitiiviisti pakattuna
 • henk. koht. lääkitys.