Aconcagua

Aconcagua 6962m -kiipeilymatka, Argentiina

Etelä-Amerikan korkein vuori ei liiemmin esittelyjä kaipaa

Kiipeily
22
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
4
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Huima nousu Amerikkojen korkeimmalle huipulle. Mahtava Aconcagua nousee lähes 7000 metrin korkeuteen Andien vuoristossa Mendozan laakson vieressä, Argentiinan ja Chilen rajalla.

Alkulämmittelyksi kiipeämme Boneten (5010m) huipulle ennen matkan varsinaista kohokohtaa, nousua Aconcaguan huipulle. Nousu tapahtuu teknisesti helppoa Ruta Normalia pitkin, joka on vuoren suosituin ja helpoin reitti. Reitti ei ole teknisesti vaikea ja sopii hyvin vuorikiipeilystä kiinnostuneille sekä kokeneelle vaeltajalle. Rajut ja yllättävät myrskyt sekä ohut ilmanala tekevät kuitenkin noususta haastavan.

Ohueen ilmanalaan totuttautumiseen käytetään nousun aikana runsaasti aikaa. Olemme myös varanneet aikaa huonojen sääolojen varalle.

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI - MENDOZA

Lennot Helsingistä Argentiinaan.

2. päivä - MENDOZA

Saapuminen Mendozaan ja kuljetus hotellille. Mendoza toimii porttina Andien vaelluksille sekä läpikulkualueena Chilen puolelle. Kaupungin ympäristössä on kuivaa ja kuumaa, mutta se on yksi laajimpia viininviljelysalueita Argentiinassa. Sen suurimpia tulonlähteitä ovat viini, oliiviöljy ja matkailu. 

Majoitus
Hotelli

3. päivä - MENDOZA

Tutustumme Mendozan kauniiseen kaupunkiin, tarkastamme kiipeilyvarusteet ja lunastamme kiipeilyluvat. Mahdollisuus viime hetken hankintoihin ennen vuorelle siirtymistä. (A)

Majoitus
Hotelli

4. päivä - PENITENTES

Siirrymme kauniiden maisemien ja Mendozan laakson viininviljelyalueen läpi vuorille Penitentesiin, josta Aconcaguan lähestymismarssi alkaa. Vuoristokylä sijaitsee noin 2700 metrin korkeudessa. Yövymme kylässä. (A,L,I)

Majoitus
teltta

5. päivä - CONFLUENCIA

Varusteemme siirtyvät muulien selkään ja aloitamme vuoren lähestymisen. Nousemme jokilaaksoa ylös Confluencian leiriin (3300m). (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

6. päivä - Plaza Francia

Teemme akklimatisointivaelluksen Plaza Francian leiriin Aconcaguan eteläseinän juurelle (4000m). Palaamme yöpymään Confluencian leiriin. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

7. päivä - PLAZA DE MULAS

Nousu Rio Horconesin jokivartta pitkin Plaza de Mulasin perusleiriin (4260m). (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

8. päivä - PLAZA DE MULAS

Lääkärintarkastus, mahd. kevyt vaellus jäätikölle ja lepoa leirissä. Näemme upeiden näköalojen avautuvan Aconcaguan länsiseinälle. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

9. päivä - CERRO BONETE

Teemme akklimatisoitumisnousun läheiselle Cerro Boneten huipulle (5010m) ja palaamme Plaza de Mulasin leiriin. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

10. päivä - CAMP CANADA

Teemme toisen akklimatisoitumisnousun Camp Canadaan (4910m). Palaamme yöksi Plaza de Mulasin leiriin. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

11. päivä - PLAZA DE MULAS

Keräämme perusleirissä voimia tulevaan koitokseen. (A,L,I)

Majoitus
Teltta

12. päivä - CAMP CANADA

Nousemme uudestaan Camp Canadan leiriin, jonne leiriydymme. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
teltta

13. päivä - NIDO DE CONDORES

Nousemme Nido de Condoresin leiriin (5250m). Korkeus alkaa nyt toden teolla tuntua elimistössä ja näköalat antavat lupausta tulevasta. Yöpyminen Nido de Condoresissa. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
teltta

14. päivä - NIDO DE CONDORES

Lepopäivä Nido de Condoresissa. (A,L,I)

Majoitus
teltta

15. päivä - CAMP COLERA

Nousemme viimeiseen leiriimme ennen huippua, Colera Campiin (5970m). Lepäämme ja tankkaamme nestettä seuraavan päivän huiputusta varten. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

16. päivä - ACONCAGUA

Aloitamme nousun aamuyöllä otsalamppujen valossa. Nousemme tasaisesti Independencia-majan raunioille, joilla pidämme lepohetken. Teemme pitkän ja tuulisen poikittaissiirtymisen, jonka jälkeen viimeinen tiukka nousu ja olemme Aconcaguan, huipulla (6959m). Paluu yöksi Colera Campiin. 

Olemme varanneet nousuun ja ohueen ilmanalaan totuttelemiseen runsaasti aikaa sekä kaksi varapäivää huonon sään varalle. (A,L,I)

Aktiviteetit
kiipeily
Majoitus
teltta

17. päivä - ACONCAGUA VARAPÄIVÄ

Varapäivä huonon sään varalle. (A,L,I)

Majoitus
teltta

18. päivä - ACONCAGUA VARAPÄIVÄ 2

Varapäivä huonon sään varalle. (A,L,I)

Majoitus
teltta

19. päivä - PLAZA DE MULAS

Laskeudumme aiemmin nousemaamme reittiä Plaza de Mulasin leiriin, jossa yövymme. (A,L,I)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Teltta

20. päivä - PUENTE DEL INCA - MENDOZA

Jatkamme laskeutumista Puente del Incan kylään, joka on erityisen tunnettu sen luonnon muodostamasta sillasta Rio Las Cuevasin joen ylle sekä kuumista lähteistään. Puente del Incassa oli aikoinaan kukoistava inkojen kylpylä, jossa parannettiin tauteja ja virkistettiin mieltä. Kuljetus takaisin Mendozaan, jossa yövymme. (A,L)

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Hotelli

21. päivä - MENDOZA -

Paluulennot lähtevät kohti Suomea. (A)

22. päivä - SAAPUMINEN HELSINKIIN

ATERIAT: (A) AAMIAINEN (L) LOUNAS (I) ILLALLINEN

Lisätiedot

Ryhmäkoko: 8-18hlö

Matkan hintaan sisältyy

 • Matkan hinta sisältää lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut 
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja
 • Toimistokulut 10€

HUOM: 1 hengen huonelisä koskee hotelleja. Vaelluksella 1 hengen teltta on mahdollista saada 500€:n lisämaksusta.

Valmistautuminen:

Aconcagua-kiipeilymatkalla kuljemme vaihtelevassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 6h. Matkalla pärjäät hyvällä kunnolla. Suosittelemme valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily- tai hiihtolenkeillä sekä juoksemalla mäkitreenejä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti.

Tyypillinen vaelluspäivä:

Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellus osuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8.00. Lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Paikallisoppaasta ja matkanjohtajasta toinen kävelee aina ryhmän edessä ja toinen viimeisen vaeltajan perässä. Saapuessamme majapaikkaamme on aikaa rentoutumiseen ja suihkuun. Illallinen nautitaan vaellusmajojen ruokailuhuoneessa 19.00.–20.00 jonka aikana matkanjohtaja käy seuraavan päivän ohjelman läpi.

Tietoa maasta:

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Argentiinaan matkustaessaan.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Argentiinaan matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Keltakuumerokotusta suositellaan matkailijoille, jotka matkustavat Corrientesin tai Misionesin provinsseihin alle 2300 metrin korkeudessa oleville alueille, mukaan lukien Iguassun putoukset. Malarian riski Argentiinassa on vähäinen ja sitä esiintyy ainoastaan lähellä Bolivian rajaa (Saltan ja Jujuyn alankoalueet) ja Paraguayn vastaisella raja-alueella. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Kiipeily- ja vaellusluvat lunastetaan yhdessä Mendozassa ennen vaellusta. Luvat sisältyvät matkan hintaan.

Aconcagua-kiipeilymatkalle tarvitset sellaisen matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 6000 metrin korkeudessa. Vakuutuksessa tulee olla peruutusturva.

Nousu Aconcagualle tapahtuu teknisesti helppoa Ruta Normalia pitkin, joka on vuoren suosituin ja helpoin reitti. Nousu ei sisällä teknistä kiipeilyä, käytännössä vuorenhuipulle kävellään jäärautoja ja vaellussauvoja apuna käyttäen. Aconcaguan kiipelymatka sopii vuorikiipeilystä kiinnostuneelle ja jolla on aikaisempaa vuoristokokemusta. Olemme varanneet ohjelmaan kaksi ylimääräistä huiputuspäivää huonon sään tai sairastumisen takia.

Korkein kohta kiipeilymatkan aikana on 6962m korkea Aconcaguan huippu. Matkalla käytetään runsaasti aikaa akklimatisointiin eli ohueen ilmanalaan totutteluun. Teemme akklimatisointinousuja matalammille huipuille ennen Aconcagualle kiipeämistä. Lievien vuoristotaudin oireiden hoitamiseen voidaan käyttää Azetazolamidea (Ödemin / Diamox). Matkanjohtajalla on mukana tarvittavat lääkkeet vuoristotaudin hoitoon.

Huom: Kiipeilyohjelman aikana on 2 kpl pakollisia lääkärintarkastuksia, joissa mm. mitataan happisaturaatio. Lääkäri voi määrätä kiipeilijän tarkastuksen perusteella alas vuorelta, jos katsoo sen tarpeelliseksi.

Aconcagua-matkalle kantajille annettava varustemäärä on 15 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja -alusta. Plaza de Mulasin jälkeen jokainen kantaa omat varusteensa leirien välillä, joten mukaan kannattaa ottaa varusteita vain sen verran kuin jaksaa itse kantaa. Voit jättää varusteet, joita et tarvitse vaelluksella, säilytykseen hoteliin.

Vaelluksella tarjottava ruoka on sekoitus argentiinalaista ja eurooppalaista ruokaa ja valmistettu paikallisista raaka-aineista. Ateriat pitävät sisällään alkukeiton, pääruuan, jälkiruuan sekä kahvia, teetä ja kaakaota. Ruokailujen yhteydessä on mahdollista täyttää omat juomapullot keitetyllä vedellä, joka on turvallista juoda. Muistathan ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaelluksella mukana kulkevat keittiöhenkilökunta ja telttakeittiöt. Mendozassa on runsaasti erilaisia hyviä ravintoloita joissa ruokailemme. Matkanjohtaja aterioi ryhmän kanssa ja neuvoo mielellään hyvät ruokapaikat. Varaa noin 10–15 €/päivä aterioihin, yhteensä noin 50 €, jolla katat ruokailukulut Mendozassa.

Argentiinan virallinen kieli on espanja. Harvat paikalliset puhuvat englantia ja jo muutaman espanjankielisen fraasin opettelu ennen matkaa auttaa päivittäisessä kanssakäymisessä. Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan espanjan sanakirjan. Suomalainen matkanjohtaja puhuu englantia ja espanjaa ja auttaa mielellään.

Argentiinan rahayksikkö on Argentiinan Peso (ARS). Argentiinan valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista rahaa voi nostaa pankkiautomaatista suuremmissa kaupungeissa Visa-, MasterCard- ja Visa Electron -korteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi valuutaksi. Argentiinassa käyvät kansainväliset luottokortit.

Tippikulttuuri on tyypillistä Etelä-Amerikassa. Tulee kuitenkin muistaa että se on aina vapaaehtoista. Poikkeuksena tästä ovat lentokenttien laukunkantajat, jotka saavat palkkansa tipeistä. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Mandala Travelin matkanjohtaja vastaa hotellien laukunkantajien, kaupunkioppaiden ja kuljettajien tipeistä matkan aikana. Aconcagua-kiipeilymatkalla voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 3 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana. Matkanjohtaja kerää tipit vaelluksen viimeisenä iltana ja jakaa ne kantajien, keittiöhenkilökunnan sekä vaellusoppaiden kesken.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle:

Kengät ja sukat

 • ylävuoristokengät sisäkengällä
 • hyvät ja istuvat vaelluskengät
 • 3 paria lämpimiä vaellussukkia
 • 3 paria ohuita liner-sukkia
 • Crocsit, sandalit tms. vesistönylityksiin ja perusleiriin
 • säärystimet

Jalat

 • untuvahousut
 • 2 lämpokerraston alaosaa. Merinovilla suositeltava
 • 1 fleece-housut
 • 1 Gore-Tex -housut, täyspitkä vetoketju suositeltava
 • 1 vaellushousut
 • vaellusshortsit ​

Ylävartalo

 • ​hupullinen untuvatakki (-20c) 2
 • lämpökerraston yläosaa
 • 2 fleece-paitaa
 • 1 windstopper- tai sofshell -takki
 • 1 Gore-Tex -takki hupulla
 • 2 teknistä t-paitaa / pitkähihaista

Pää

 • aurinkohattu
 • tuulenpitävä pipo
 • kommandopipo
 • hiihtolasit
 • ylävuoristoaurinkolasit
 • Buff tai vastaava huivi, jolla voi suoja kaulan tai pään

Kädet

 • ohuet hiihtohanskat, hyvät vaellussauvojen kanssa
 • 1 ylävuoristorukkaset (-20c), untuvaa mielellään
 • 1 ohuet sisärukkaset
 • 1 vedenpitävät, lämpimät hanskat, Gore-Tex tms 
 • 1 sisähanskat

Kantolaitteet ja reput

 • 65-75l rinkka, vedenpitävä tai suojapussi
 • 25-30l päiväreppu
 • 100-150l basecamp-kassi, johon pakataan kaikki matkatavarat. Kestävää nylonia tms 

Nukkuminen

 • talvimakuupussi, mukavuus n. -20c
 • ilmatäytteinen makuualusta, täyspitkä
 • vaahtomuovialusta, thermarest tai vastaava

Tekniset varusteet

 • ylävuoristokenkiin sopivat vaellusraudat
 • säädettävät vaellussauvat, tukevat. Mielellään lukolliset esim. Black Diamond Expedition Poles
 • kiipeilykypärä

Muuta

 • otsalamppu, varaparistot ja varapolttimo tarvittaessa
 • 2 huulirasvaa vahvalla suojakertoimella, min 30 
 • ruokailuvälineet, lautanen, haarukka, lusikka, muki
 • 2 x 1-litran juomapulloa
 • kevyt termospullo
 • 1l pissapullo
 • 4 käsienlämmittimiä
 • 2-3l juomapussi, eristetty, Camelbak tms
 • henkilökohtaiset hygienia- ja peseytymisvälineet
 • retkipyyhe

Suositeltavaa

 • pari kirjaa ja musiikkia
 • kamera, muistikortteja, paristoja
 • korvatulpat
 • uima-asu
 • linkkari / monitoimityökalu

Lääkelaukku

 • ensiapulaukku
 • särkylääkkeitä, esim. 1000mg Paracetamol
 • antibioottikuuri ripuliin, pyydä lääkäriltäsi
 • asetatsoliamidia (Ödemin, Diamox) vuoristotaudin oireisiin, pyydä lääkäriltä
 • rakkolaastareita paljon käsidesiä, savet-pyyhkeitä ja wc-paperia
 • henk. koht. lääkitys.

Jaa tämä matka