Adobestock 70568962

Kuuban pyöräilymatka

Tutustu letkeään kuubalaiseen elämänmenoon pyörän satulasta käsin.

1
Majoituksen taso
1
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Kuuba herättää vahvoja mielikuvia niin kuuluisasta 1950-luvun vallankumouksesta ja Havannan vanhankaupungin rapistuvista rakennuksista kuin myös aurinkorannoista, rommista, sikareista, paikallisesta musiikista ja elämänilosta. Latinalaisamerikkalaisen sosialismin mallimaa tarjoaa toki kaikkea tätä, mutta myös sademetsien peittämiä vuoristoja, sokeriruoko- ja tupakkapeltojen täplittämää maaseutua sekä rannikon koralliriuttoja ja rauhallisia laguuneja.

Pyöräily on erinomainen tapa tutustua Kuuban idylliseen maaseutuun ja sen elämänmenoon sekä maan lukuisiin historiallisiin maailmanperintökohteisiin. Vierailemme pyöräilymatkalla mm. Havannassa, Trinidadin, Santa Claran ja Cienfuegosin kaupungeissa, Escambray-vuorilla sekä Viñalesin laaksossa. Majoitumme matkalla yksityisissä casa particular -majoituksissa.

Matkaohjelma

1. päivä - HELSINKI - HAVANNA

Lennot Suomesta Kuubaan. Saapuminen Havannaan, kuljetus casa particular -majoituspaikkaan.

Majoitus
Casa particular (Kotimajoitus)

2. päivä - HAVANNA

Aamiaisen jälkeen teemme kävelykierroksen kaupungin historiallisessa keskustassa. Iltapäivällä vapaata aikaa. Yöpyminen Havannassa. (A,L)

Aktiviteetit
Kaupunkikierros
Majoitus
Casa particular (Kotimajoitus)

3. päivä - VINALES

Kuljetus Havannasta länteen upeiden vuoristomaisemien halki Viñalesin laaksoon ja pikkukaupunkiin. Viñalesin vehreä, suojeltu laakso on maailmanperintökohde ja tupakanviljelyalueen keskus, joka on tunnettu karstikukkuloistaan ja luolistaan. Pyöräilemme n. 20km matkan viehättävissä maalaismaisemissa ennen saapumista majoituspaikkaamme laaksossa. (A,L,I)

Aktiviteetit
Pyöräilyä
Majoitus
Casa particular (Kotimajoitus)

4. päivä - VINALES, CAYO JUTIAS

Toinen pyöräilypäivä vie meidät Viñalesin alueelta Kuuban luoteisrannikon Colorados-saarille. Pyöräilymatkalla rannikolle ohitamme maaseudun tupakkaviljelmiä. Lounas ja vapaa-aikaa Cayo Jutias –saarella ennen paluuta Viñalesiin illaliselle. Pyöräilyä yht. 45 km. (A,L,I)

Aktiviteetit
Pyöräilyä
Majoitus
Casa particular (Kotimajoitus)

5. päivä - VINALES

Jatkamme pyöräilyä Viñalesin laakson pikkuteillä. Tutustumme päivän aikana mm. tupakkatilaan ja kuubalaisten sikarien valmistukseen. Pyöräilyä n. 20km. (A,L,I)

Aktiviteetit
Pyöräilyä
Majoitus
Casa particular (Kotimajoitus)

6. päivä - CIENFUEGOS

Matkaamme Viñalesista kaakkoon kohti Cienfuegosia, jossa majoitumme. Ranskalaisten siirtolaisten perustama Cienfuegos on sokerinviljelyalueen keskus, jonka vanha keskusta on nykyisin maailmanperintökohde. Matkalla pysähdymme ihailemaan Zapatan niemimaan luontoa ja teemme veneretken Laguna de Tesoron järvellä. Ohitamme myös kuuluisan Sikojenlahden ennen saapumista Cienfuegosiin, jossa teemme vielä kaupunkikierroksen pyörillä ennen iltaa. (A,L,I)

Aktiviteetit
Kaupunkikierros
Majoitus
Casa particular (Kotimajoitus)

7. päivä - TRINIDAD

Vaihtoehtoisesti 45km tai 100km pyöräilymatka Karibianmeren rannikkoa seurailleen Cienfuegosista Trinidadin historialliseen kaupunkiin, jossa majoitumme. Pyöräilemme Escambray-vuoriston juurella nauttien samalla rannikkovuoriston vehreistä maisemista ja rullavista maalaismaisemista. 1500-luvun alussa perustettu Trinidad on eräs Karibian alueen parhaimmin säilyneistä historiallisista kaupungeista ja Unescon maailmanperintökohde. Saavuttuamme Trinidadiin pidämme loppupäivän vapaata. (A,L,I)

Aktiviteetit
Pyöräilyä
Majoitus
Casa particular (Kotimajoitus)

8. päivä - TRINIDAD

Aamupäivän kaupunkikierros Trinidadin vanhassa keskustassa. Loppupäivä vapaata aikaa, jonka voi käyttää vaikkapa vierailemalla läheisellä Playa Anconin rannalle, jossa voi uida ja snorklata. (A,I)

Aktiviteetit
Kaupunkikierros
Majoitus
Casa particular (Kotimajoitus)

9. päivä - TRINIDAD

Vapaa-aikaa Trinidadissa. Halukkaat voivat lähteä tutustumaan lähialueen kohteisiin, kuten esimerkiksi sokeriviljelmiin ja rautatiehen Valle de los Ingeniosin laaksossa. (A,I)

Majoitus
Casa particular (Kotimajoitus)

10. päivä - TOPES DE COLLANTES - SANTA CLARA

Pyöräilemme hieman haastavamman osuuden Trinidadista pohjoiseen, Santa Claran kaupunkiin, jossa käytiin Kuuban vallankumouksen viimeinen, ratkaiseva taistelu, ja jonne Che Guevara on haudattu. Nousemme linja-autolla Karibianmeren rannikolta metsän peittämille Escambray-vuorille. Vuorilla vierailemme Topes de Collantesin suojelualuella ja ekomatkailukeskuksessa, joka perustettiin alun perin tuberkuloosiparantolaksi. Alueelta avautuvat hienot näköalat vehreään vuoristoon, Karibianmerelle ja ympäröiville alangoille. Topes de Collantesista pyöräilemme noin 40km matkan kohti Santa Claraa, jossa majoitumme. (A,L,I)

Aktiviteetit
Pyöräilyä
Majoitus
Casa particular (Kotimajoitus)

11. päivä - MATANZAS - HAVANNA

Viimeisen pyöräilypäivämme kohteina ovat Matanzasin satamakaupunki, josta Kuuban sokeri matkaa maailmalle, sekä Yumurín laakso, jota seuraillen pyöräilemme takaisin kohti Havannaa. Havannassa yhteinen jäähyväisillallinen. (A,L,I)

Aktiviteetit
Pyöräilyä
Majoitus
Casa particular (Kotimajoitus)

12. päivä - HAVANNA -

Vapaata aikaa Havannassa ennen kuljetusta takaisin Havannaan lentokentälle ja paluulentoja yön yli kohti kotimaata.

13. päivä - PALUU SUOMEEN

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

HUOM: Majoituskapasiteetti Kuuban kohteissamme on pieni ja täyttyy yleensä useita kuukausia ennen matka-ajankohtaa. Varaathan siis matkasi hyvissä ajoin, mielellään viimeistään 2 kk ennen matkaa.

Pyöränvuokraus kuuluu matkan hintaan. Pyörät ovat käsijarrullisia vaihdepyöriä (3x8 vaihdetta). Pyöräilyosuudet saa halutessaan kulkea myös huoltoauton kyydissä.

HUOM: OMA PYÖRÄILYKYPÄRÄ MUKAAN.

Ryhmäkoko: 10-20 hlö

Lennämme Kuubaan Finnairin suorilla reittilennoilla. Lentoyhtiöllä on oikeus muuttaa aikataulujaan, joten ethän varaa mahdollisia liityntälentoja ennen kuin olet saanut lentoliput.

Matkan hintaan sisältyy

 • Lennot kohteeseen
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Majoitukset
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset
 • Matkaohjelmassa mainitut retket
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla
 • Suomenkielisen matkanjohtajan ja englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot.

Matkan hinta ei sisällä 

 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö

Valmistautuminen:

Matkalla pärjäät normaalilla peruskunnolla. Suosittelemme silti valmistautumaan fyysisesti matkaan käymällä säännöllisesti pyörälenkeillä. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat pyöräilymatkasta irti.

Tietoa maasta:

Kuuban viisumina toimii turistikortti, joka esitetään maahantuloviranomaisille maahan saapuessa ja maasta poistuttaessa. Kortin saa ryhmämatkalle kauttamme hintaan 22€. Turistikortin englannin- tai espanjankielisen hakemuslomakkeen voi täyttää myös internetsivulla: http://www.cubadiplomatica.cu/finlandia/EN/ConsularServices.aspx . Kortin hinta on n. 22 € jos haet korttia henkilökohtaisesti, ja n. 47 € postitse haettaessa.

Täytä kortti huolellisesti ja säilytä se koko matkan ajan. Matkavakuutus on Kuubaan matkustaville pakollinen ja vakuutustodistus näytetään maahan saavuttaessa. Passisi on oltava voimassa vähintään 6 kk matkan alkamisen jälkeen.

Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Kuubaan matkustaville suositellaan hepatiitti A – rokotusta. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Matkavakuutus on kaikille Kuubaan matkustaville pakollinen. Vakuutustodistusta saatetaan kysyä maahan saavuttaessa. Tarvitset matkalle vakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien hoitokulut. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksesi peruutusturvan kattavuuden.

Kuuban virallinen kieli on espanja. Englantia puhutaan vähemmän, lähinnä hotelleissa ja suosituimmissa matkailukohteissa. Jo muutaman espanjankielisen fraasin opettelu ennen matkaa auttaa päivittäisessä kanssakäymisessä. Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan espanjan sanakirjan. Suomalainen matkanjohtaja ja paikallisopas auttavat mielellään ongelmatilanteissa.

Kuuban viralliset rahayksiköt ovat Kuuban peso (CUP) ja Yhdysvaltain dollariin sidottu Kuuban vaihdettava peso (CUC), jota matkailijat käyttävät. Hotellien, ravintoloiden ja matkamuistomyymälöiden hinnat ovat vaihdettavissa pesoissa. Paikallisilla pesoilla taas voi ostaa edullisemmin esim. markkinoilla, mutta ostomahdollisuudet ovat rajoitetummat. Euroja voi vaihtaa pesoihin maahan saavuttaessa, hotelleissa ja rahanvaihtopisteissä eri puolilla maata. Pankkiautomaatteja on vain lentokentillä ja suurimmissa kaupungeissa, ja luottokortit käyvät maksuvälineinä vain harvoissa kaupoissa ja ravintoloissa, joten ota mukaasi riittävästi käteistä.

Kuuban ilmasto on subtrooppinen ja lämmin ympäri vuoden. Talvikuukaudet ovat jonkin verran viileämpiä kuin kesäaika. Kuiva kausi ja paras aika matkustaa Kuubaan on marraskuusta huhtikuuhun. Sadekaudella touko-lokakuussa saadaan ajoittaisia rankkojakin sateita. Hirmumyrskyjä esiintyy ajoittain hurrikaanikaudella kesä-marraskuun aikana.

Tippikulttuuri on tyypillistä Kuubassa. Tulee kuitenkin muistaa että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Myös hotellisiivoojille, paikallisoppaille ja autonkuljettajille voi jättää tippiä.

Varusteita matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkeinä:

Jalat (Pyöräilykengät) 

Ylävartalo  

Kädet

Päiväreppu

Housut  

 • Pehmustetut pyöräilyshortsit x 1
 • Vedenpitävät kuorihousut: Tierra Back Up

Pää

 

Jaa tämä matka