Adobestock 142909570

Räätälöity matka - Manaslu Circuit -vaellus, Nepal

Lähde unohtumattomalle telttavaellukselle Nepaliin lähelle Tiibetin rajaa.

Vaellus
20
Vuorokautta
1
Majoituksen taso
3
Vaikeusaste

Matkan perustiedot

Manaslun suojelualue on edelleen lähes neitseellisessä tilassa ja vain harvat vaeltajat suuntaavat vuosittain Manaslu-vuoren rinteille. Teemme 18 päivän vaelluksen maailman kahdeksanneksi korkeimman vuoren, Manaslun, ympäristössä. Vaelluksella yhdistyvät tarunomainen buddhalainen mystiikka, koskematon luonto ja Himalajan vuorten kauneus.

Majoitumme koko vaelluksen ajan teltoissa ja nousemme aina 5 135 metrin korkeuteen Larkya Lan solassa. Näemme vaelluksen aikana Gorkhan, Manaslun ja Annapurnan alueen maisemien parhaimmistoa.

HUOM: MINIMIRYHMÄKOKO - 2

Matkaohjelma

1. päivä - Katmandu

Lentokenttä kuljetus hotelliin. Illalla on mahdollisuus tehdä viime hetken hankintoja vaellusta varten. 

Majoitus
Hotel Traditional comfort tai vastaava

2. päivä - Seti Khola

Ajamme pieneen Seti Kholaan kylään Burki Gandakin laaksoon. Ajoaika noin seitsemän tuntia. (A)

Majoitus
Majatalo

3. päivä - MACHHA KHOLA

Vaellusreittimme nousee ja laskee päivän aikana. Ylitämme useita pieniä puroja ennen saapumista Machha Kholan kylän tuntumaan.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

4. päivä - JAGAT

Kuljemme läpi metsien ja rotkojen suureen laaksoon, käymme kuumilla lähteillä ja nousemme luonnonkivistä tehtyjä rappusia Duman kylään, jonka jälkeen ylitämme Buri Gandak -joen ja nousemme Jagatiin (1 370 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

5. päivä - PHILIN

Ylitämme Bhalu Kola -joen riippusiltaa pitkin ja saavumme buddhalaisten asuttamalle alueelle, josta on oivat näkymät Sringi Himalille.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

6. päivä - Deng

Kuljemme Buri Gandakin törmillä läpi bambumetsien kohti länttä ja Dengin kylää (1 860 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

7. päivä - NMARUNG

Ohitamme suuren vesiputouksen ja ylitämme joen korkealta sillalta. Kuljemme jälleen bambu- ja rhododendron-metsään ennen kuin saavumme Nmarungin kylään (2 540 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

8. päivä - lho

Vaellus Bhanzamin tasangon yli, Lihin kylän kautta Lhon kylään, josta avautuvat hienot näkymät Manaslun kaksoishuipuille.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

9. päivä - Samagaon

Vaellus jatkuu Shyalan kylän kautta Samagaoniin, joka on Manaslu-vuoren perusleiriä lähinnä oleva kylä 3530 metrin korkeudella merenpinnasta. Majoitumme tänne kahdeksi yöksi.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

10. päivä - Pung gyen gompa

Teemme Samagaonista käsin akklimatisaationousun läheiselle Pung Gyenin gompalle eli buddhalaiselle pyhäkölle. Palamme iltapäivällä takaisin kylään.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

11. päivä - Samdo

Vaellamme kohti Manaslun huippuja viimeiseen asutukseen alueella, tiibetiläispakolaisten kylään Samdoon (3 860 m), jossa vietämme seuraavat kaksi yötä.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

12. päivä - Samdo

Akklimatisointipäivä, kevyttä retkeilyä Laiyung Bhanjyangin laaksossa ja kylään tutustumista. Yöpyminen Samdossa.

Aktiviteetit
Vapaa päivä
Majoitus
Majatalo

13. päivä - DHARAMSALA

Jatkamme vaellusta kohti Larkya Lan solaa. Kuljemme Larkyan jäätikön ohi 4480 metrin korkeudella sijaitsevaan Dharamsalaan, jossa yövymme.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

14. päivä - LARKYA LA - BIMTHANG

Aikainen startti. Tänään saavumme vaelluksen korkeimmalle kohdalle Larkya Lan solaan (5160m), josta on huikeat näkymät joka suuntaan. Himlung Himal, Gyaji Kang, Kang Guru, Cheo Himal ja Annapurna II näkyvät loistavasti. Lähdemme laskeutumaan alas jyrkkiä ja jäisiä rinteitä Bimthangiin (3720 m).

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

15. päivä - BIMTHANG

Lepopäivä Bimthangin eli tiibetiksi ”hiekkain tasangon” laaksossa.

Aktiviteetit
Vapaa päivä
Majoitus
Majatalo

16. päivä - GHO

Seuraamme joenvartta alas läpi havu- ja rhododendron-metsien Ghon kylään (2560 m), jossa yövymme.

Aktiviteetit
Vaellus 10km
Majoitus
Majatalo

17. päivä - TILIJE - TAL

Viimeinen vaelluspäivä. Laskeudumme edelleen Ghosta Tilijen gurung-kylään ja kohti Manaslun reitin loppupäätä, Thonjen kylää. Jatkamme vaellusta Annapurna Circuit -reittiä pitkin Talin kylään (1700 m), jossa yövymme.

Aktiviteetit
vaellus
Majoitus
Majatalo

18. päivä - BULBULE / BESHI SAHAR - KATMANDU

On aika sanoa hyvästit Annapurnan massiiville. Jeeppikuljetus Talista suuremman tien varteen, joko Bulbulen tai Beshi Saharin kylään, josta jatkamme omalla kuljetuksella takaisin Katmanduun. Yhteinen jäähyväisillallinen Katmandussa perinteiseen newari-tyyliin. 

Majoitus
Hotel Traditional comfort tai vastaava

19. päivä - Katmandu

Kiertoajelu ja nähtävyyksiin tutustumista Katmandussa. (I)

Aktiviteetit
Katmandun kiertoajelu
Majoitus
Hotel traditional comfort tai vastaava

20. päivä - Paluu

Kuljetus hotellista lentokentälle. (A)

ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN

Lisätiedot

HUOM: Vaelluksella ei voida taata 1 hengen huoneiden saatavuutta majataloissa.

Matkan hintaan sisältyy

 • Lentokenttäkuljetukset 
 • Majoitukset 
 • Kaikki matkaohjelmassa mainitut kuljetukset 
 • Matkaohjelmassa mainitut retket 
 • Sisäänpääsymaksut opastetuilla kierroksilla 
 • Englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Matkaohjelmassa mainitut ateriat ja lentokenttäverot

Matkan hinta ei sisällä 

 • Kansainsainväliset lennot
 • Suomenkielisen matkanjohtajan palvelut
 • Matkavakuutusta 
 • Viisumeita 
 • Matkaohjelmassa mainitsemattomia aterioita 
 • Ruokajuomia 
 • Henkilökohtaisia kuluja 
 • Lentolippujen hintaan sisältymättömiä paikallisia lentokenttäveroja tai mahdollisia maastapoistumismaksuja
 • Toimistokulut 10 €/ henkilö 

Valmistautuminen:

Manaslu Circuit -vaelluksella kuljemme vaihtelevassa maastossa ja päivämatkat ovat noin 4 - 10h. Matkalla pärjäät hyvällä peruskunnolla. Suosittelemme kuitenkin valmistautumaan fyysisesti vaellukseen käymällä säännöllisesti kävely-, pyöräily-, tai hiihtolenkeillä ennen vaellusta. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sen enemmän saat vaelluksesta irti.

Tyypillinen vaelluspäivä:

Tyypillinen vaelluspäivä alkaa noin klo. 7.00 aamuherätyksellä. Tämän jälkeen seuraa varusteiden pakkaus. Käymme yhdessä aamiaisella läpi päivän vaellusosuuden ja sen erityispiirteet. Itse vaellus alkaa aamiaisen jälkeen noin klo. 8.00. Lämmin lounas nautitaan puolenpäivän aikaan ja iltapäivän vaellusosuus on yleensä aamupäivää lyhyempi. Vaelluksen aikana jokainen voi kävellä omaan tahtiin. Saapuessamme majapaikkaamme on aikaa rentoutumiseen ja suihkuun. Illallinen nautitaan vaellusmajojen ruokailuhuoneessa 19.00.–20.00.

Tietoa maasta 

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Nepaliin. Tarvitset yhden passikuvan sekä vähintään seuraavat 6 kuukautta voimassa olevan passin. Nepalin viisumi maksaa  40 USD 15-30 päivän matkalla. Viisumi maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa.

Tarkista, että perusrokotuksistasi polio ja jäykkäkouristus ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Nepaliin matkustaville suositellaan hepatiitti A -rokotusta. Malariaa esiintyy vain Etelä-Nepalin alavilla alueilla. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi

Nepalin vaellus- ja kiipeilymatkoille tarvitset matkavakuutuksen, joka kattaa sairastapauksien lisäksi helikopterievakuoinnin ja kotiuttamisen liikuttaessa yli 3000 metrin korkeudessa. Suosittelemme myös tarkistamaan vakuutuksesi peruutusturvan kattavuuden.

Vaelluksella kantajille annettava varustemäärä on 15 kg/asiakas. Tähän varustemäärään tulisi mahtua henkilökohtaiset varusteesi, makuupussi ja makuualusta. Voit jättää varusteet joita ei tarvita vaelluksella säilytykseen hotelliin.

Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (NPR). Nepalin valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Paikallista valuuttaa voi nostaa pankkiautomaatista Katmandussa Visa-, Mastercard- ja Visa Electron -korteilla. Käteistä rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä paikalliseksi. Nepalissa käyvät kansainväliset luottokortit. 

Varaa matkalle noin 30€/päivä aterioihin, jolla katat ruokailukulut matkan aikana. Muistathan myös tippi- ja viisumikulut.

Nepalin virallisen kielen nepalin lisäksi maassa puhutaan yli 100:aa eri kieltä. Nepalin kolme pääkieltä ovat nepalin kieli, maithili ja bhojpuri. Matkailijoiden suosimilla alueilla puhutaan ja ymmärretään yleisesti englantia. Suomalainen matkanjohtaja tai paikallisopas auttavat mielellään pulmatilanteissa.

Ilmasto Nepalissa vaihtelee trooppisesta tai subtrooppisesta aina erittäin kylmään ylävuoristotundraan. Etelä- ja Keski-Nepalissa vallitsee trooppinen ilmasto. Päivälämpötilat vaihtelevat vaellussesonkien aikana 20–35 asteen välillä, mutta iltaisin saattaa olla viileää. Vuorilla, yli 3000 metrin korkeudessa yölämpötilat saattavat laskea vaellussesonkien alussa ja lopussa pakkasen puolelle. Nepalin vaellussesongit voidaan jakaa kevääseen ja syksyyn. Keväisin vuorilla on runsaasti lunta ja magnoliat ja alppiruusut kukkivat. Taivas on usein aamupäivisin kirkas ja iltapäivisin on usein pilviä. Monsuunikausi Nepalissa alkaa kesäkuussa ja jatkuu syyskuun puoliväliin. Monsuunikauden jälkeen on taas hyvä aika vierailla Nepalissa. Luonto on vehreä pitkän sadekauden jäljiltä ja taivaat kirkkaat. Syksyn matkailusesonki Nepalissa alkaa syyskuun puolivälissä ja jatkuu marraskuun loppuun.

Tippikulttuuri on tyypillistä Nepalissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että se on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Vaelluksella voit varata kantajien ja oppaiden tippeihin yhteensä noin 5 €/vaelluspäivä paikallisena valuuttana.

Pullotettua vettä voi ostaa kaupungeista, mutta vaelluksilla tämä ei ole mahdollista. Muistathan siis ottaa oman täytettävän juomapullon mukaan. Vaellusten aikana voi juoda keittämällä puhdistettua vettä, jota myydään vaellusmajoissa tai käyttää jodipohjaisia vedenpuhdistustabletteja, joita voi ostaa paikan päältä. Molemmat vaihtoehdot ovat turvallisia. Vaelluksilla ruoat tilataan paikallisista vaellusmajoista.

Varusteet matkalle

Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:

Henkilökohtainen EA-pakkaus 

 • Laastereita
 • Rakkolaastareita
 • Ibuprofeiinia
 • Paracetamolia
 • Sideharsoa 
 • Laajakirjoinen antibioottikuuri bakteeritulehduksiin
 • Asetatsoliamidi 250 mg tabletteja vuoristotaudin oireisiin