Lennot Armeniaan. Saapuminen Jerevaniin yöllä ja kuljetus hotelliin.
Patikointia eteläisessä Kaukasiassa, upeassa vuoristoisessa Armeniassa.
Teemme päivävaelluksia vuoriston poluilla tutustuen ikivanhoihin kristillisiin luostareihin ja antiikinaikaisiin raunioihin ja majoittuen mukavasti hotelleissa. Näemme matkan aikana mielenkiintoisia historiallisia maailmanperintökohteita, mahtavia lumihuippuisia vuoria ja kauniita vuoristoniittyjä, sekä nautimme raikkaasta ilmasta ja herkullisesta ruoasta. Matkan kruunaa Armenian korkein vuori Aragats (3879m), jonne nousemme viimeisenä patikointipäivänä.
Lennot Armeniaan. Saapuminen Jerevaniin yöllä ja kuljetus hotelliin.
Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan Armenian pääkaupungin mielenkiintoisiin nähtävyyksiin ja museoihin. Yöpyminen Jerevanissa. (A,L)
Matkan ensimmäinen patikointipäivä tehdään päiväretkenä Jerevanista käsin. Kuljetus Garnin muinaisen kaupungin raunioille, joihin tutustuttuamme patikoimme Havuts Tarin luostarille. Aikataulun salliessa tutustumme myös 300-luvulta jaa. peräisin olevaan Geghardin luostariin. Palaamme yöpymään Jerevaniin. Patikointia n. 9km, 4h. (A,L)
Jätämme Jerevanin taaksemme. Aamiaisen jälkeen kuljetus Jerevanista etelään, Artabuykin kylään, josta aloitamme patikoinnin kohti Smbataberdin ja Tsakhac qarin muinaisia linnoituksia. Patikointipäivän päätteeksi siirrymme majoittumaan Hermonin kylään. Patikointia 10km, n. 4h. (A,L)
Patikointipäivä vuorilla. Nousemme antiikin aikaisen temppelin raunioille, jonka jälkeen rentoudumme parantavien mineraalivesien äärellä Jermukin kaupungissa. Palaamme iltapäivän päätteeksi Hermoniin. Patikointia n. 10km, n. 4h. (A,L)
Tänään patikoimme Amaghun kylästä keskiaikaiselle Noravankin luostarille. Paluumatkalla Jerevaniin pysähdymme Arenin viinikylässä sekä Khor Virapin luostarissa, joka sijaitsee lähellä Turkin rajaa. Täältä avautuvat hienot näkymät armenialaisten pyhälle vuorelle Araratille, joka on tosin 1900-luvun alun kahinoissa jäänyt Turkin puolelle rajaa. Majoitumme Jerevanissa. Patikointia n. 10km, n. 4h. (A,L)
Patikointiviikon kruunaa nousu yhdelle Armenian korkeimman vuoren Aragatsin neljästä huipusta (3879m). Aloitamme nousun Karin vuoristojärveltä (3207m), josta vaellamme huipulle. Huipulta avautuvat hyvällä säällä hienot näkymät alempana olevaan muinaisen tulivuoren kraatteriin ja ympäröiville huipuille. Palaamme päivän päätteeksi Jerevaniin. Patikointia n. 12km, n. 6h. (A,L)
Aikainen herätys, kuljetus lentokentälle ja paluulennot kotimaahan.
ATERIAT: [A] AAMIAINEN [L] LOUNAS [I] ILLALLINEN
Lounaat patikointipäivinä ovat retkilounaita.
Ryhmäkoko: 10-20 hlö
Matkan hinta sisältää
Matkan hinta ei sisällä
Valmistautuminen:
Varsinaisia kuntovaatimuksia matkalle ei ole, vaan ohjelma on suunniteltu kaikille patikoinnista kiinnostuneille. Matkalla pärjäät hyvällä yleiskunnolla ja pakkaamalla fiksusti, mutta mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä enemmän saat retkipäivistä irti. Päiväpatikoilla kuljetaan vuoristossa korkeassa ilmanalassa, mutta päivämatkat ovat melko lyhyitä ja sisältävät lepotaukoja. Suurin osa patikointiryhmistämme koostuu ensikertalaisista ja peruskuntoisista suomalaisista, nuorista eläkeläisiin.
Tyypillinen vaelluspäivä:
Matkatavarat säilyvät majoituspaikoissa, joten vaelluspäivinä ei tarvitse kantaa kuin omaa päiväreppua, jossa on päivän tarpeelliset tarvikkeet kuten vesipullo, aurinkorasva, kamera, lompakko ja pientä evästä. Vuoristoalueilla sää vaihtelee arvaamattomasti, ja lämpötila voi laskea illaksi melko alas. Matkalla onkin hyvä olla myös lämmintä vaatetta mukana, vaikka päivällä yleensä pärjää hellevaatteissa.
Tietoa maasta:
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Armeniaan. Voimassa oleva passi tarvitaan mukaan.
Armeniaan matkustaville suositellaan hepatiitti A –rokotusta, sekä perusrokotuksienne voimassaolon tarkistamista. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi
Armeniassa puhutaan omaa kieltään, ja käytössä on myös oma aakkosjärjestelmä. Englanninkielen osaaminen ei ole yleistä, venäjää sen sijaan osataan neuvostoajan perintönä edelleen melko laajalti.
Armenian rahayksikkö on dram (ADM). Paikallista valuuttaa ei voi vaihtaa ennen matkaa Suomessa. Matkalle kannattaa ottaa mukaan euroja, joita voi vaihtaa paikalliseen valuuttaan rahanvaihtopisteissä. Paikallista valuuttaa voi nostaa myös Jerevanissa pankkiautomaateista, jotka tunnistavat yleisimmät kansainväliset luottokortit. Luottokortilla maksaminen on Armeniassa harvinaista.
Armenian ilmasto on enimmäkseen subtrooppinen, mutta se vaihtelee voimakkaasti pinnanmuotojen mukaan. Talvet ovat alueella kylmiä ja vuoristoalueilla myös lumisia, kesät taas lämpimiä ja melko kuivia.
Tippikulttuuri on tyypillistä Armeniassa. Tarjoilijoille ja hotellien laukunkantajille on kohteliasta jättää juomarahaa. Paikallisoppaiden ja autonkuljettajien juomarahoihin on kohteliasta varata n. 5€/hlö/vrk.
Varusteet matkalle
Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä:
Henkilökohtainen EA-pakkaus