Lennot yön yli Vietnamin suurimpaan kaupunkiin Saigoniin.
Vietnamin ja Kambodzhan mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä samassa paketissa.
Yhdistelmämatkalla kaakkoisaasialaisiin Kambozhaan ja Vietnamiin tutustumme muinaisten kulttuurien suurenmoisiin saavutuksiin, kahden maan elävään kulttuuriin ja Indokiinan alueen ajoittain synkkäänkin historiaan. Näemme matkalla Saigonin ja Phnom Penhin suurkaupunkien vilinää, hienoja historiallisia nähtävyyksiä Angkorin alueella ja Sambor Prei Kukissa, paikallista maaseudun elämää Mekongin suistoalueella ja Battambangin ympäristössä, sekä tietysti värikkäitä paikallisia toreja ja maukasta ruokakulttuuria.
Lennot yön yli Vietnamin suurimpaan kaupunkiin Saigoniin.
Saapuminen Ho Chi Minhin kaupunkiin. Ho Chi Minhin kaupunki, entiseltä nimeltään Saigon on vietnamin suurin kaupunki ja vilkas kaupan keskus Etelä-Vietnamissa. Saigon toimi aikoinaan Ranskan Indokiinan hallinnollisena pääkaupunkina sekä myöhemmin amerikkalaisten tukeman Etelä-Vietnamin hallituksen pääkaupunkina. Saigonille tyypillisiä piirteitä ovat siirtomaavallan aikaiset bulevardit ja rakennukset. Kaupungissa riittää elämyksiä shoppailijalle ja nautiskelijoille. Yhteinen tervetuliaisillallinen ja yöpyminen Saigonissa. (I)
Koko päivä tutustumista Saigonin metropoliin. Teemme kaupunkikierroksen ihaillen Saigonin nähtävyyksiä ja vierailemme mm. entisessä Etelä-Vietnamin presidentinpalatsissa, Ben Thanh -torilla sekä Thien Haun pagodalla. Palaamme hotellille iltapäivän lopuksi. (A,L)
Teemme Saigonista käsin päiväretken mahtavan Mekong-joen suistoalueelle, joka tunnetaan Vietnamin vilja-aittana. Tutustumme suistoalueen elämään rauhallisella Ben Tren alueella. Palaamme iltapäivän päätteeksi Saigoniin. (A,L)
Aamiaisen jälkeen kuljetus Saigonista lounaaseen ja tutustuminen Vietnamin sodan aikaiseen Cu Chin tunneliverkostoon. Jatkamme sieltä lounaan jälkeen Moc Bain raja-asemalle, ja siirrymme Vietnamista Kambodzhaan. Rajamuodollisuuksien jälkeen tapaamme kambodzalaisen oppaamme ja ajamme edelleen Kambodzhan pääkaupunkiin, Mekongjoen varrella sijaitsevaan Phnom Penhiin, jossa majoitumme seuraavat kaksi yötä. (A,L)
Käytämme tämän päivän tutustumalla Phnom Penhin kuuluisimpiin nähtävyyksiin, mukaan lukien kuninkaallinen palatsi temppeleineen, perinteiseen tyyliin rakennettu Kambodzhan kansallismuseo, sekä Tuol Slengin kuoleman kenttien museo, jossa syvennymme 1970-luvulla maata hallinneiden punakhmerien raa’an valtakauden tuotoksiin. (A,L)
Aamiaisen jälkeen jätämme Kambodzhan pääkaupungin vilskeen taaksemme ja suuntaamme kohti maan toiseksi suurinta kaupunkia Battambangia halki rauhallisen maaseudun maisemien. Pysähdymme matkan varrella lounaalle ja tutustumaan paikalliten käsityöläisten arkeen. Battambangiin saavuttuamme tutustumme vielä kaupungin nähtävyyksiin sekä paikalliseen ruokakulttuuriin. (A,L,I)
Teemme vielä aamiaisen jälkeen retken paikallisilla tuk-tukeilla paikallisten käsityöläisten pajoihin ja lähikylään ennen kuljetusta Angkorin muinaiskaupungin raunioiden naapurissa sijaitsevaan Siem Reapin kaupunkiin, jonne majoitumme. (A,L)
Tänään on vuorossa yksi matkan ehdottomista kohokohdista, koko päivän retki Kaakkois-Aasian tunnetuimmille muinaismuistoille, laajalle alueelle Siem Reapin ympäristössä levittäytyvälle Angkorin arkeologiselle alueelle. Tutustumme päivän aikana mm. Tomb Raider -elokuvasta tutuille jättiäispuiden valloittamille ja rikkomille Ta Phromin temppeleille sekä Angkor Thomin muinaiseen kaupunkiin ja Bayonin temppeliin, tutustuen samalla Angkorin ja muinaisen khmer-imperiumin tarinoihin ja historiaan. Iltapäivän kruunaa vierailu muinaiskaupungin ehkäpä kuuluisimpaan temppeliin, Angkor Watiin. (A,L)
Jätämme Siem Reapin taaksemme ja matkaamme kaakkoon Kampong Thomin alueella, viidakon keskellä sijaitseville Sambor Prei Kukin hyvinsäilyneille temppeleille, jotka edustavat khmer-valtakuntaa ennen Angkorin valtakautta. Sambor Prei Kukista jatkamme matkaa Skuonin markkinoille, joilla myydään mm. paikallista herkkua hämähäkkejä, ja edelleen Kambodzhan pääkaupunkiin Phnom Penhiin, jonne saavumme iltapäivän päätteeksi. (A,L)
Kuljetus lentokentälle ja lennot yön yli takaisin kotimaahan. (A)
ATERIAT: [A] AAMIAINEN • [L] LOUNAS • [I] ILLALLINEN
Ryhmäkoko: 10-20 hlö.
Matkan hintaan sisältyy
Matkan hinta ei sisällä
Tietoa maasta:
Suomen kansalaiset eivät tarvitse etukäteen haettua viisumia Vietnamiin alle 15 vrk matkoilla. Passin tulee olla voimassa vähintään 6kk matkan alusta laskettuna.
Suomen kansalaiset saavat Kambodzaan 30 vuorokauden turistiviisumin vaivattomasti maan lentokentillä tai maarajoille saavuttaessa. Tarvitset mukaan passikuvan viisumia varten. Viisumi maksaa lentokentällä tai rajalla 30 USD (Huom: hinta saattaa muuttua riippuen paikallisista viranomaisista.) Kambodzaan voi tilata etukäteen myös elektronisen viisumin osoitteesta http://www.evisa.gov.kh . Elektronisen viisumin hintaan lisätään käsittelykulut 5 USD ja se maksetaan etukäteen luottokortilla.
Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa matkan aikana. Kaikille Vietnamiin ja Kambodzaan matkustaville suositellaan hepatiitti A – rokotusta, mahdollisesti myös malarian estolääkitystä lääkärin riskiarvion perusteella. Lisää tietoa rokotuksista saat lääkäriltäsi ja internetistä: http://rokote.fi
Vietnamin virallinen kieli on vietnam. Harvat vietnamilaiset puhuvat englantia ja jo muutaman vietnaminkielisen fraasin opettelu auttaa päivittäisessä kanssakäymisessä. Kambodzan virallinen kieli taas on khmeri. Maassa puhutaan suhteellisen yleisesti myös englantia ja ranskaa.
Vietnamin rahayksikkö on dong (VND). Virallisen valuutan lisäksi hinnat määritellään usein dollareissa. Dongeja ei kannata vaihtaa ennen maahan saapumista. Vietnamin suuremmissa kaupungeissa on nykyisin varsin hyvin pankkiautomaatteja, joista saa yleensä nostettua paikallista valuuttaa suomalaisilla korteilla. Kambodzan rahayksikkö on riel (KHR). Kambodzan rieleitä ei voi vaihtaa Suomessa. Yhdysvaltain dollarit käyvät Kambodzhassa rinnakkaisvaluuttana rieleille. Pärjäät siis maassa US-dollareilla vaihtamatta paikallista valuuttaa. Maksaminen Kaakkois-Aasiassa perustuu edelleen pääsääntöisesti käteisen käyttöön. Luottokortteja voi käyttää maksuvälineenä lähinnä kansainvälisissä hotelleissa ja matkailijoiden suosimissa kaupoissa ja ravintoloissa.
Vietnamin ilmasto on monipuolinen. Etelän ilmasto on lämpimämpi ja kosteampi kuin pohjoisessa. Lämpötila eteläisessä Vietnamissa on yleensä 25-30°C ja pohjoisessa se vaihtelee 10-25°C välillä. Vuoristossa on usein öisin viileämpää. Aurinko paistaa tasaisesti koko maassa läpi vuoden, mutta sadekaudet vaihtelevat: Pohjoisessa ja etelässä sataa toukokuusta lokakuuhun, maan keskiosassa syyskuusta tammikuuhun. Kambodzassa vallitsee pääpiirteittäin samanlainen trooppinen monsuuni-ilmasto kuin Etelä-Vietnamissa. Kosteutta ja sateita tosin esiintyy selkeästi vähemmän Siem Reapin alueilla kuin Saigonissa. Monsuunikaudet määrittelevät vuodenajat kuivaan ja sadekauteen. Sadekautena touko-lokakuussa lämpötilat laskevat lähelle 22 astetta, kun taas kuivana kautena marras-huhtikuussa ja etenkin sen lopulla lämpötila saattaa nousta 40°C:een.
Tippikulttuuri on tyypillistä Kaakkois-Aasiassa. Tulee kuitenkin muistaa, että palvelurahojen antaminen on aina vapaaehtoista. Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-15 % laskun loppusummasta. Tippiä voi jättää oman mielensä mukaan myös paikallisoppaille ja autonkuljettajille. Suositeltavaa on varata paikallisoppaiden tippeihin 2€ per päivä ja autonkuljettajille 1€ per päivä paikallisessa valuutassa.
Varusteet matkalle
Seuraava varustelista on tehty helpottamaan pakkaamista matkalle ja tuotteet toimivat esimerkkinä
Henkilökohtainen EA-pakkaus: